Ако премиера не го бива да управлява, нека поне ръководството

...
Ако премиера не го бива да управлява, нека поне ръководството
Коментари Харесай

С мантинели срещу коронавируса |

Ако премиера не го бива да ръководи, дано най-малко управлението на здравната система да пази достолепието си, предлага Веселин Стойнев в.

В обществените мрежи се надигна отвращение от думите на премиера " Работата носи независимост ". Човекът желал преболедувалите от ковид бързо да се върнат на работа, само че очевидно не е подозирал, че това е лозунгът над портала на концлагера Аушвиц. Всъщност цялото изречение на Борисов бе: " Работата носи независимост, работата носи наслаждение, работата носи живот ". Но очевидно инспекциите с джипката, по време на които се изричат сходни мъдри мисли, са станали толкоз непоносими за мнозина, че даже е безсмислено да са изцяло правилни към репликите в този бутафорен сериал.

Но тъкмо в тази серия беквокали на задната седалка бяха не министри и шефове с все някакво отношение към посетения обект - път, водопровод или цех, а здравният министър Костадин Ангелов и шефът на " Пирогов " Асен Балтов. Професори медици на основни позиции посред епидемията преглеждат с екстаз мантинели! Дават ли си сметка професор Ангелов и професор Балтов какъв брой се е сринал престижът им пред здравното съсловие и цялото общество, влизайки в ролята на блюдолизци на един министър председател самохвалец? Който очевидно си е съчинил положителен сюжет по какъв начин рецесията отминава и всички се връщат на работа. Двамата здравни специалисти би трябвало единствено да кимат одобрително, а мизансцен, естествено, е обичаният на Борисов асфалт.

Как статистиката стана оптимистична

Че би трябвало да се гледа положително на нещата, без значение какво в реалност се вижда, стана ясно и от заръката на премиера при пловдивската му аудиенция на идващия ден: " Обяснявайте, че дефицит на медикаменти няма, има презапасяване ". Така де, има ги медикаментите, само че не там, където би трябвало и където са нужни, в резюме - има-няма. А самият здравен министър внезапно взе да обръща внимание единствено на излекуваните и нещата към този момент наподобяват розови: 5000 излекувани единствено за седмица! Защо ли толкоз месеци до момента здравните управляващи все акцентираха числата на инфектираните и умрелите? Които въобще не понижават, само че стига сме се втренчвали в тях.

Това, че броят на излекуваните пораства, наподобява не се дължи единствено на отслабването на вируса, а и на скрита политика за освобождение на кревати. След като лечебните заведения се препълниха и в суматохата инфектирани влизаха с връзки даже без да се нуждаят от болнично лекуване, само че от боязън, че в случай че такова се наложи по-късно, няма да има къде, в този момент май целеустремено се поопразват, с цел да се освободят кревати за в действителност тежко заболели. А щом е изписан, болният към този момент не се води болен, нищо, че продължава да боледува вкъщи. На оптимистичната статистика оказва помощ и това, че от месец към този момент не е наложително да ти вършат PCR тест и той да е негативен, с цел да те изпишат.

Въпреки, че новият здравен министър е почитан доктор и човек с управнически опит (като началник на огромна болница), още веднъж се усеща управнически недостиг в системата. Закъснялото търсене на решение с преструктурирането на лечебни заведения и разкриването на болнични кревати сътвори организационно напрежение и открити спорове. За да обезпечи спомагателни 200 кревати по заповед на министъра, шефът на столичната " Александровска болница " подреди преместването на Клиниката по нефрология и трансплантация. Това докара до груповата оставка на целия ѝ личен състав, а заболели с трансплантации от цялата страна излязоха на митинг.

" Яко ще се мре "?

Още по-ужасяваща е заповедта на здравния министър за краткотрайно прекъсване на плановите интервенции и допускането на такива единствено в дребен брой случаи. Това заплашва здравето и живота на редица хора, които ще пострадат от закъсняло диагностициране и от следващо осъществяване на към този момент незабавни интервенции при по-голям риск. Съсредоточаването на напъните на цялата здравна система върху епидемията от ковид засенчва всички останали заболявания, а хора със обществено значими болести - онкоболни, хипертоници, диабетици и други, съществено рискуват здравето и живота си. Дано онази имитация на професор Мутафчийски " крепко ще се мре " не се окаже поличба за болните от друго, а не от Ковид-19. И в случай че стартира крепко да се мре и да се страда, най-малкият проблем на министерството ще е, че ще има крепко правосъдни каузи против него.

На този декор най-малко обикновените ограничаващи ограничения, с които на всичкото от горната страна имаме опит от пролетта, е непростимо да са недомислени. Като анулираната в това време възбрана за възрастните да пазарят в магазините в друго време, с изключение на сред 8 и 10 ч. Изводът е мантинелно елементарен: в случай че премиера не го бива да ръководи, то най-малко управлението на опазването на здравето би трябвало да е оправно и да пази достолепие. Иначе за изнемогващите медици, оставени да се борят сами против епидемията, не остава друго, с изключение на: Господ да им е на помощ!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР