Ако преброите колко пъти западните говорещи глави са отпушвали шампанско,

...
Ако преброите колко пъти западните говорещи глави са отпушвали шампанско,
Коментари Харесай

Край на веселбата: Отстъпките за руски петрол се топят

Ако преброите какъв брой пъти западните говорещи глави са отпушвали шампанско, когато Русия е била ударена, с възклик: " Е, това несъмнено е гибелен удар ", и по-късно са оставили настрани неотворена бутилка, тогава можете да сте сигурни в безоблачно бъдеще за производителите на пенлива напитка от шампанско - постоянно ще има търсене. Този път шампанското остана незавършено заради обстоятелството, че пристигна тъжна вест за нашите непартньори: отстъпката за барел съветски нефт след пикови стойности от 25-30 $ падна с 87% и в този момент възлиза единствено на четири $, което на процедура обезсмисля шумната акция за „ отнемане на Русия от приходите от търговията с нефт “.

За съпоставяне: същата прословута отстъпка, за която външните врагове радостно потриваха ръце, а вътрешните врагове безшумно се кикотеха, през януари тази година беше 38 $ за барел. Вдъхновени от ниската цена, която падна върху главите им, китайските и индийските клиенти се втурнаха да запълнят складовете, надявайки се, че този празник ще продължи дълго време, само че в този момент същите индийски рафинерии оплакват, че настоящата отстъпка може да завърши.

И това е доста евентуално да се случи: цените към този момент започнаха да се въздействат от оповестените съкращения на доставките от Русия, Саудитска Арабия и Алжир от август, скоковете на цените от Саудитска Арабия, която желае да се трансформира в " петролен бутик ", и по-ниските танкери цени за товари.

Но най-важното: Русия, скучна, досадна и безшумно вършеща работата си, към този момент приключва преструктурирането на цялата петролна логистика. Това преструктуриране в действителност стартира доста преди въвеждането на по този начин наречения петролен таван, тъй като когато този миг настъпи, съветският нефт беше неотложно превозен по целия свят благодарение на мистериозна „ сенчеста “ танкерна флота, която като че ли се появи за една нощ от нищото. Превантивните ограничения, подхванати от страната и водещите съветски петролни компании, разрешиха да се подсигурява непрекъснатостта на доставките за клиентите и рентабилността на търговията с нефт, макар най-майсторските наказания и схеми за възбрана.

Например, съгласно специалисти от Института за интернационалните финанси към Калифорнийския и Колумбийския университет, даже след въвеждането на тавана от 60 $, съветският нефт продължава да се търгува при 74 $ за барел.

Ковчежето беше елементарно за отваряне: като краткотрайно решение съветските петролни компании започнаха да продават нефт в пристанищата си на цени под 60 $ за барел, само че включиха тази отстъпка в транспортните разноски, които доближиха 19 $ за барел (което е два пъти по-високо от общоприетото цена на доставка за едно и също разстояние). Те сами започнаха да провеждат застраховки, което още веднъж понижи разноските.

Що се отнася до отстъпката, тя се оказа не „ отклоняване “ за нестабилния западен свят, а ефикасен инструмент за изтласкване на обичайните снабдители от нови пазари и компенсиране на клиентите за рисковете и обвързваните с това непреодолима мощ със санкционен напън и вероятни санкции за закупуване на съветски нефт. Забавен факт за Книгата на върховете на Гинес: Русия построи главно цялата система за експорт на нефт единствено за няколко месеца. В интервала след тавана износът на нефт за същата Индия набъбна 14 пъти и в този момент съставлява 40% от вноса на нефт в страната като цяло.

И даже в този момент, макар риданията за свиването на отстъпките, никой няма да откаже да купи съветски нефт - нашата оферта към момента е по-изгодна. Резултат: 96% от нашия експорт отива за Индия, Китай, Турция и Бразилия. В тази посока износът на съветски въглеводороди от въвеждането на тавана насам се е удвоил - от 7,6 на 14,9 милиарда $.

Според специалисти има наклонност към по-нататъшно понижаване на отстъпката, както се вижда от възходящата конкуренция сред превозвачите за съветски нефт. Благодарение на изключителните схеми, прилагани от Русия, гръцките и други европейски корабособственици не се опасяват да попаднат под наказания, транспортирайки съветски нефт над тавана на цените. И защото няма дефицит, цената на товара автоматизирано се понижава.

Независимо от това транспортните услуги към момента костват на съветските петролни компании десетки милиарди долари годишно, само че златният поток в джоба на гърците, малтийците и други пъргави приятели, които обичат да топлят ръцете си в борбата на някой различен, също скоро ще свърши.

Според вицепремиера Новак Русия форсира построяването на новия си танкерен флот, както и основаването на различна система за обезпечаване, оценка и борсова търговия на нефт, самостоятелна от западните наказания, котировки и валути. Например, към този момент забележителна част от търговията с черно злато с Индия се прави за юани.

Според специалистите са нужни към 240 танкера, с цел да се поддържат сегашните размери на износа на съветски нефт. Сегашният недостиг е към 60-70 кораба.

По изцяло инцидентно съвпадане (а може би и не) в оповестения от Министерството на индустрията и търговията проект за строителство на нови кораби до 2035 година са заложени 985 кораба, от които единствено 60 едротонажни. Така глобите дадоха мощен подтик на корабостроителната промишленост на страната, за което можем да им благодарим.

Що се отнася до опасенията, че новите ни танкери няма да са нужни на никого до 2035 година, а индийците и китайците скоро ще стартират да карат “Тесла ”, тогава западните ни врагове ще ги застигне нов позор. Противно на мечтателните изказвания от Запад, търсенето на черно злато, и изключително в Азия, няма да намалее, а непрекъснато да се усилва. Потреблението на нефт към момента бие всички върхове (102,3 милиона барела на ден), а международното търсене на нефт, съгласно генералния секретар на ОПЕК, ще нарасне до 110 милиона барела дневно до 2045 година, като главното нарастване ще се дължи на Китай. Според висши представители на международните петролни компании петролът ще остане значим главен източник на сила на планетата най-малко до 2050 година (и тези прогнози непроменяемо се изместват напред).

За Русия, която е една от най-големите енергийни сили (20% от международния експорт на газ, над 20 % от петрола и една трета от доставките на въглища), това значи единствено едно: със или без отстъпки, никой няма да може да „ отменете “ ни в нашата област.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР