Ако потребител със срочен договор реши да се прехвърли при

...
Ако потребител със срочен договор реши да се прехвърли при
Коментари Харесай

Ако мобилният ни оператор вдигне таксата, можем ли без санкции да се прехвърлим при конкуренцията?

Ако консуматор със срочен контракт реши да се трансферира при различен телеком поради повишението на цените при неговия вследствие на индексацията на база годишната инфлация, ще заплати неустойки в размер на до три общоприети месечни такси. Това е безусловно неизгодно за клиента и на процедура в актуалната обстановка човек няма потребен ход. Коментарът е Габриела Руменова от онлайн платформата " Ние, потребителите “ в утринния блок на телевизия Еuronews Bulgaria.

В студиото тя изясни, че само потребителите, чиито контракти са безсрочни и съумеят да открият по-изгодни сега условия при някой от съперниците, имат някакъв късмет за по-различен излаз. Това обаче е малко евентуално, тъй като множеството хора избират да се възползват от промоциите и постоянно остават със срочни контракти. Освен това, другите два телекома могат също да приложат индексацията във всеки един миг.

Нещо повече – в случай че при сключването на настоящия все още контракт потребителят е закупил телефон, таблет, преносим компютър и така нататък, при предварително преустановяване той ще би трябвало да заплати разликата сред пазарната цена на устройството и тази, на която го е придобил.

Всичко това е допустимо поради съществуването на въпросната неравноправна уговорка, която не разрешава на потребителя да приключи контракта без неустойки при едностранна смяна на изискванията от търговеца. Затова е значима предварителната защита и тя се показва точно в задължението на институциите да правят обзор на общите условия на сдруженията от разнообразни браншове преди тези условия да влязат в действие.

" Комисията за отбрана на потребителите, като се изключи че може да изисква от сдруженията да поправят и отстраняват клаузи в общите условия към договорите, които основават неравновесие в правата и отговорностите на двете страни, тя може и да заведе групови искове в съда за прогласяването им за оскъдни поради тяхната неравноправност “, уточни Руменова. И добави: " Тъй като тази уговорка участва и при трите телекома, тук би могла да се намеси и Комисията за защита на конкуренцията, тъй като може би би трябвало да се види дали няма някакво координиране на дейностите “.

Според специалистът този въпрос е можело към този момент да бъде решен и през днешния ден да не стои на дневен ред. " Ако още при зародилото през 2021 година напрежение към повдигането на цените на услугите на мобилните оператори, КЗП се беше произнесла за съществуването на неравноправна уговорка (вместо да потегля в посока нелоялна комерсиална практика), даже телекомите да не я бяха признали за такава, то в този момент груповият иск към този момент щеше да заведен и да е в съда, а картината – може би малко по-различна “, уточни тя.

Ако клаузата бъде приета за неравноправна, т.е. за оскъдна, потребителите биха могли освен да не заплащат отсега нататък недължимите от тях суми, само че и да си върнат непозволено надвзетото в предишното поради фигурирането на тази уговорка в общите условия към договорите им.

Вчера вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов изрази мнение, че ролята на КЗП и КЗП за отбрана на потребителите и на конкуренцията би трябвало да е много по-активна в подтекста на инфлационните процеси. Но това се отнася и за останалите браншове и сфери, в които двете институции имат функционалности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР