Ако потърсим в Уикипедия какво е имунология, ще прочетем, че

...
Ако потърсим в Уикипедия какво е имунология, ще прочетем, че
Коментари Харесай

Лекарката, която разкрива тайните на детския имунитет

Ако потърсим в Уикипедия какво е имунология, ще прочетем, че е просвета в региона на медицината и молекулярната биология, която се занимава с проучвания на другите аспекти на имунната система на индивида. Една от подкатегориите ѝ е клиничната имунология, която пък се посвещава на проучвания върху имунологичните параметри при пациентите, като учи заболяванията, които са породени от проблеми, дефицит или даже нередности в имунната система.

Тази сложна, комплицирана и напряко тъмна материя за нас се оказва огромната обич на доктор Цветелина Великова. От завършването си до момента, като сегашен експерт в МБАЛ " Лозенец ", тя работи като доктор в сферата именно на клиничната имунология.

Но с изключение на с клинична имунология, тя се занимава и с просвета, написа публикации в блога си и преподава като помощник в МУ-София, СУ " Св. Климент Охридски " и Тракийския университет. " Обичам да съм наставник, да предавам знанията и уменията си на хора, които имат ползи в същата област. "
 Снимка 602607
Източник: Личен списък

Когато не е с пациенти или студенти, доктор Великова прекарва време със фамилията си. Или се отдава на другата си огромна обич - изобразителното изкуство. Обича да преглежда картини. Това я успокоява и въодушевява. Обожава и да рисува, без да се счита за експерт. Някой ден обаче би се записала на уроци. Освен това ѝ харесва да чете художествена литература и да слуша музика.

Като доктор, работата на доктор Великова е обвързвана с доста провокации. Едно от най-големите е, че не всеки път разполага с всички отговори. Винаги обаче е подготвена да ги потърси.

Случва се пациент да отиде при нея с един куп документи и проучвания, откакто е обиколил разнообразни експерти и е изключил какви ли не диагнози. Случва се и откакто е чула цялата му история, да не знае по какъв начин да му помогне.

Въпреки че в такива моменти се усеща безсилна, доктор Великова не се срами, че има потребност да прочете повече, да потърси в научната литература по света дали има сходни случаи и какво може да се направи в допълнение като проучвания, терапия и така нататък Благодарна е, че има сътрудници от същата и други специалности, с които да разиска сложния случай.

" Понякога, въпреки и рядко, медицината няма отговор за съответния пациент, което е най-голямото предизвикателство в моята работа. Това обаче е и най-тежкият за приемане факт. "

За благополучие, в множеството случаи доктор Великова разполага с нужните отговори на заложените ѝ въпроси. Безспорно едни от най-честите са свързани с детския имунитет. Всеки родител желае децата му да са здрави, да боледуват по-рядко и по-леко, и се чуди по какъв начин да им изясни какво е имунитет и за какво е толкоз значим за тях.

" Допреди няколко години не се замислях за това. А децата започнаха да питат " за какво мием ръцете, мамо? ", " какво са ба(к)терии, тате ", и така нататък Оказа се мъчно да се обяснят на процедура такива неща, които сме приели за даденост ", смята д-р Великова. Но не е невероятно, тъй като както обясняваме за биенето на сърцето и дишането посредством белите дробове, ще намерим думи и за имунната система и по какъв начин ни защищава от рисковите вируси и бактерии.
 Снимка 602606
Източник: Личен списък

Личният метод на доктор Великова е да употребява комплицирани имунологични термини, които най-често звучат смешно на децата. Когато те се пробват да ги повторят, е доста смешно и за нея самата. " Например, лимфоцит, основен комплекс за тъканна съгласуемост, превключване на класа на имуноглобулина, цитокин и така нататък "

Разбира се, прави го за развлечение. Ако в действителност желае да им изясни нещо, тъй че децата да я чуят и схванат, лекарката разчита на детските книжки по тематиката, с цел да ги запознае с другите функционалности на имунната система. Старае се да употребява историите от книжките, в които имунните кафези и молекули са показани като живи същества, като герои. Защото по този начин е по-интересно.

Смята, че даже да не схващат всичко, децата свикват с термините и с концепцията за имунитета. " Защото споменавайки, че в нашия организъм има смели лимфоцити и други имунни кафези, които се грижат непрекъснато да не се разболяваме от инфекции, ние им покачваме общата и здравна просвета, а това ще се отплати в бъдеще. "

Оттук се ражда и концепцията дружно с Весела Енчева в бъдеще да пишат ревюта на всички детски книжки на българския пазар, отдадени на тематика имунология - нещо, с което се надяват да ги разпространяват. Защото за имунитета би трябвало да се приказва. Както с децата, по този начин и с възрастните. За да го изясни на възрастните допустимо най-ясно, тъкмо и изчерпателно, доктор Великова написа книгата " Детският имунитет ".
 Снимка 602602
Източник: Личен списък

" Не съм си и представяла, че ще напиша тъкмо такава книга, въпреки преобладаващата част от материалите в блога ми, да бяха на такава тема. "

Въпреки това се случва. Представя концепцията си на Димитър Николов, виновен редактор в Сиела, и издателството застава зад плана. Самото писане се оказва труден развой, тъй като ѝ се постанова да се показва в различен жанр. За това пък е признателна на доктор Снежина Лазова, медицинския редактор на книгата и нейна близка другарка от години.

Как бихте синтезирали най-важното от " Детският имунитет " в три фрази?

Детският имунитет е една дребна галактика, в която всеки детайл се развива със своя скорост, извършва разнообразни функционалности и би трябвало да има баланс сред несъразмерна интензивност и липса на имунитет въобще. Ние като родители би трябвало да приемем, че децата по предписание боледуват по-често от възрастните, а някои деца - по-често от връстниците си. Това, което можем да създадем, е да им осигурим здравословна среда и метод на живот, тъй че имунната система да има всички условия да работи оптимално, като това включва и от време на време да се обърнем към експерт за помощ.

Как разбираме, че има проблем с имунната система на децата?

Когато детето боледува доста на брой пъти от съответни болести, като пневмонии; в случай че инфекциите не престават дълго и преливат една в друга; когато се постанова антибиотично лекуване, даже венозно приложение на антибиотици, и постъпване в болнично заведение; когато причинителите са необичайни; когато имаме и различен член на фамилията с имунен дефицит; когато детето има хронично заболяване (диабет и др.). Тогава е добре да се направи консултация със експерт, да се назначат проучвания и да се реши дали се касае за имунен недостиг. Тогава може да се назначи и уместно лекуване по отношение на случая.
 Снимка 602604
Източник: Личен списък

Най-голямата и най-честата неточност, която един родител може да допусне, когато се пробва да построи имунитет на детето си?

Най-голяма неточност е да разболява детето си преднамерено, с цел да прекара, считайки, че по този начин построява имунитет. Актуален образец са така наречен варицела празненства, при които заболели и здрави деца се събират да играят. А никой не пита болните деца дали им се играе на тези празненства или здравите дали желаят да вдигнат 39 градуса, да им е неприятно и да се покрият от глава до пети със сърбящи и мъчителни пъпки две седмици. Садистично е, въпреки и скрито зад сякаш положителни планове да се изкара в ранна детска възраст. Ваксинацията против варицела основава същия по продължителност имунитет, спестявайки на децата както тези неприятни преживявания, по този начин и опасности като енцефалит или кожни белези за цялостен живот.

А най-честата неточност, на която ставам очевидец, е родител на не имунизира детето си. Което е лицемерно, имайки поради обстоятелството, че болшинството родители, които не имунизират децата си, имат ваксини и са предпазени от рисковите инфекции.

Като стана дума за ваксини, коя е целесъобразната възраст за слагане на противогрипна ваксина при децата?

След шестия месец от раждането. Това не е случаен миг. Знае се, че до към шестия месец бебетата имат антитела, минали през плацентата към плода по време на бременността. Техният живот е по-малко от шест месеца. Счита се, че за към половин година бебета са предпазени от патогените, от които и майка им е предпазена. След този интервал родителите виждат внезапно повишаване на броя на инфекции, изключително в случай че в фамилията има по-големи братя и сестри, които посещавайки детски заведения боледуват по-често от вирусни инфекции. А въпреки това се знае, че децата до 5-годишна възраст са рискови за тежко протичане на грип. Затова е значимо и те да бъдат предпазени.

Как да повишим имунитета на децата по натурален метод?

Имунитетът на децата не прави разлика сред това по " натурален " или " неестествен " метод е основан. Тъй като имунитетът съставлява най-общо вродени и адаптивни механизми на отбрана, то с годините ние построяваме един по-голям репертоар от имунни кафези, в това число такива на паметта, които са неповторими за всеки човек, и които дефинират какъв ще е изходът от срещата с всеки един патоген.

Когато прекарваме от зараза, според от инфекциозния извършител, можем да създадем имунитет или не. След имунизация построяваме дълготраен имунитет, тъй като по предписание имунизациите се основават против заболявания, при които може да се получи дълготраен имунитет. Да не забравяме, че боледуването от някои вируси води до угнетяване на имунитета като цяло, което е нежелано.

Не можем да приказваме и за " усилване " или " повишение " на имунитета в същинския смисъл на думата. Имунитетът би трябвало да бъде в избрани граници, най-благоприятен, уравновесен, тъй като нарасналият имунитет се свързва с алергии и автоимунни болести, а пониженият - с имунодефицити. Затова и в случай че приказваме за естествени способи за поддържане на имунитета, за обезпечаване на оптимални благоприятни условия за работа на имунната система, това се реализира посредством здравословен метод на живот - хранене, сън, физическа интензивност, управление на напрежението, закаляване, имунизация и други. Както и в случай че се откри проблем с имунната система, да се вземат ограничения.
 Снимка 602603
Източник: Личен списък

Какво мислите за питателните добавки и имуностимулаторите, които постоянно даваме на децата си с концепцията да боледуват по-рядко?

Хранителните добавки, които оказват влияние и върху имунните функционалности, така наречен имуностимулатори, имат своето място при децата. Ако ги даваме с концепция децата да боледуват по-рядко, то евентуално ще се провалим. Защото имуномодулаторите би трябвало да бъдат подбрани по отношение на положението на детето и според от това от какво боледува, какъв брой постоянно, има ли имунен недостиг и така нататък Ако не бъдат открити аргументите, то добавките може и да не оказват помощ.

Освен това няма магическо хапче, нормално се постанова да се промени методът на живот, от време на време да се употребяват няколко имуностимулатора в композиция за прочут интервал от време, с цел да можем да следим резултати. Това значи, че в случай че детето боледува по-често, и предпишем имуномодулатори, не можем да чакаме, че то ще спре да боледува след две седмици. Изобщо, би трябвало да се грижим за имунната система целогодишно и да познаваме всички фактори, които й въздействат отрицателно, с цел да ги отстраняваме навреме. Това важи както за децата, по този начин и за възрастните.

Ако би трябвало да дадете единствено един съвет на родителите, обвързван със здравето на децата им, какъв ще бъде той?

На първо място се погрижете за вашето здраве и дружно с образеца, който им давате, да научите децата да се грижат и те независимо за здравето си. Много постоянно сме склонни да подценяваме своето здраве, само че в случай че желаеме да сме по-дълго време с децата си, то би трябвало да създадем всичко допустимо и ние да сме здрави.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР