Ако попитате приятели, близки или непознати кога е най-добре да

...
Ако попитате приятели, близки или непознати кога е най-добре да
Коментари Харесай

Коя е най-добрата възраст да сключиш брак според науката

Ако попитате другари, близки или непознати по кое време е най-добре да се омъжите или ожените, ще получите всевъзможни отговори, вариращи от „ в никакъв случай ” до „ още в този момент ”. Наистина, в случай че към този момент мислите за брак, обикновено е това да се случи когато вие и сътрудникът ви поискате. Какво обаче споделя науката по въпроса?

Нека стартираме с последните изследвания. Едно от тях, извършено от Института за фамилни проучвания към Университета на Юта, наблюдава браковете и разводите в Съединени американски щати и открива, че когато става дума за първи брак, хората, които са се оженили на възраст сред 20 и 30, е минимум евентуално да се разведат.

Тийнейджърските бракове крият максимален риск от бракоразвод и това не е изненадващо, като се има поради обществената стигма, неодобрението на родителите и бързото развиване на характерите в тези години. Между 25 и 40-годишна възраст в проучването има максимален статистически звук, което затруднява учените да създадат безапелационни заключения, само че след 40-годишна възраст броят на разводите леко понижава.

Тази статистика обаче се отнася за средата на 90-те. Между 2006 и 2010 година нещата малко се трансформират. Макар че рискът от бракоразвод остава максимален в тийнейджърска възраст, най-ниският риск от бракоразвод е при хората, сключили брак към 30-ата си година. Любопитното е, че от този миг нататък рискът от бракоразвод скача дотолкоз, че към 40-годишната възраст съвсем доближава тийнейджърския.

Оказва се че, след навършване на 32-годишна възраст, вероятността за бракоразвод се усилва с 5% със всяка последваща година на подписване на брака.

Макар че е мъчно да се откри какви са аргументите за тази неотдавнашна смяна, създателите на проучването допускат, че „ видът хора, които чакат да станат на 30 и няколко, с цел да се оженят, може би са този вид хора, които не са предразположени да се оправят добре в браковете ”. Съвсем разбираемо е, че тъкмо тази част от проучването е подложена на съществени рецензии. Учени от Университета на Мериленд са провели проучване, проучващо данните единствено при дамите и то открива, че най-хубавата възраст за подписване на брак, що се отнася до най-нисък риск от бракоразвод, е сред 45 и 49 – доста по-късно от стандартите на множеството хора.

Филип Коен, създател на изследването от Мериленд, твърди че проучването на Ник Уолфингер и Брад Уилкокс не разкрива ясно разбора на данните и не взима под внимание продължителността на брака – един от основните измерители за неговата успешност.

Между учените протича разгорещена замяна на рецензии и статистики, до момента в който в това време не се появява трето проучване, което декларира, че идеалната възраст за подписване на брак е 26. То се базира на правилото на „ 37-те % ”. Според математическата доктрина, най-хубавият миг за взимане на решения за всяко нещо, когато разполагаме с лимитирани запаси – да вземем за пример време – е когато сме осведомени с 37 % от опциите.

Т.е. в случай че човек излиза с евентуални бъдещи сътрудници във възрастта сред 18 и 40, би трябвало да се спре на 37 % от този интервал, с цел да има задоволително „ данни ”, с цел да избере най-хубавия сътрудник. По тази логичност възрастта е 26.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР