Ако погледнете съвременния си и най-вероятно гигантски телевизор, ще видите

...
Ако погледнете съвременния си и най-вероятно гигантски телевизор, ще видите
Коментари Харесай

Как работи телевизорът?

Ако погледнете актуалния си и най-вероятно великански тв приемник, ще видите нищо по-различно от едно софтуерно знамение.

Учените стартират да опитват с концепцията за телевизия преди повече от век. Но ще минат десетилетия, преди Радио корпорацията на Америка да показа тв приемника на обществеността на Световния панаир през 1939 година Минава и още време преди тв приемниците да се появят в магазините – и даже тогава мина още време, до момента в който множеството хора се снабдят с подобен. През 1950 година по-малко от 10% от американците имат тв приемник. До 1959 година този брой е към този момент 85%.

Нещо повече, ранните телевизионни стратегии са черно-бели; цветната телевизия не се популяризира доникъде на 60-те години.

Зрителите също нямат огромен избор какво да гледат. Вместо стотици даже хиляди канали, множеството градове оферират единствено 3 или 4.

И DVR не съществува. Програмите се излъчват в избран ден в избран час и в случай че ги пропуснете – край, няма ги повече.

От тогава обаче тв приемниците са напреднали безумно доста. Но без значение дали става въпрос за някой ранен тв приемник с 5-инчов екран или за някой от днешните смарт тв приемници, вашият правоприемник към момента има три съществени функционалности: да получава аудио и видео данни; да употребява тези данни, с цел да ви показа тон и картина; и да даде метод да се зададе канала и силата на звука.

Ранните тв приемници работят благодарение на „ аналогови сигнали “ – всъщност радиовълни, които съдържат както картината, по този начин и звука на телевизионната стратегия.

Ето по какъв начин работи: благодарение на гигантска предавателна кула, локалната телевизионна станция излъчва тези радиовълни във въздуха. Антени на покривите на постройките и домовете на хората прихващат тези талази и посредством кабел пренасяха сигнала до тв приемниците вътре. Там тв приемникът разшифрова сигнала и го трансформира в картина със тон. Това, което виждаме и чуваме, не е толкоз кристално, колкото при днешните тв приемници, само че е задоволително положително.

До 2009 година телевизионните станции заменят аналоговите сигнали с цифрови, което към този момент е стандартът, употребен през днешния ден. HDTV или малкия екран с висока разграничителна дарба има необикновено качество на картината спрямо по-ранните тв приемници. Цифровите сигнали към момента се предават благодарение на радиовълни, само че телевизионната картина е кодирана двоично – т.е. като поредност от единици и нули.

 Dishing out the truth

Съвременната цифрова телевизия употребява разнообразни осведомителни потоци. Например, един поток е за картината; различен поток е за аудиото.

Картините се основават от съществени единици, наречени пиксели. Вашият ефирен екран има десетки хиляди пиксели и всеки от тях има „ цветови показател “ и „ интензитет “. По принцип три съществени цвята – алено, синьо и зелено – образуват други цветове, като се комбинират по най-необходимия метод и в последна сметка картината се основава от всички пиксели дружно. Точно като смесването на багра, с цел да извършите всеки цвят, който желаете, смяната на количеството и интензитета на всеки от цветните пиксели основава мечтаното изображение.

Групи от битове се образуват в по-големи единици, наречени байтове. Те са информационната връзка сред наличието, което гледаме, и нашия тв приемник. Модем пакетира и разопакова тази информация; в основата си всеки тв приемник или мобилен телефон е основан на модем.

Опакованата информация може да бъде предадена по въздуха или изпратена посредством оптичен кабел, откъдето тя влиза във тв приемника ни посредством кабелна кутия. Streaming TV – услуга, която стана доста известна – взема данни от компютърна мрежа.

След това зависи от вас, фена. Вашият съвременен дигитален смарт тв приемник има интерфейс, който ви разрешава да контролирате всички функционалности. По принцип смарт тв приемникът е компютър, огромен екран и правоприемник в един комплект.

В бъдеще ще има повече обединение на функционалностите на вашия мобилен телефон и телевизор; тв приемникът ще стане екран за мобилния ни телефон, да вземем за пример (без спомагателни устройства и доста кликания). Очакваме също повече виртуална действителност, разширена действителност, както и телевизия с ултрависока разграничителна дарба.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР