Ако погледнете облаците отдолу нагоре или ги наблюдавате от самолет,

...
Ако погледнете облаците отдолу нагоре или ги наблюдавате от самолет,
Коментари Харесай

Лек или все пак тежък: учените казаха колко тежи един облак

Ако погледнете облаците изпод нагоре или ги наблюдавате от аероплан, облаците наподобяват меки и пухкави и може да наподобява, че са по-леки от въздуха. Но в действителност облаците са доста по-тежки, в сравнение с наподобяват. Колко тежат облаците? На този въпрос дадоха отговор учени пред изданието Live Science.

Облаците са най-вече въздух и милиони дребни водни капчици, които се образуват, когато водата кондензира към други частици, които също са доста дребни.

„ За да разберете тежестта на един облак, би трябвало да претеглите водната пара, от която е изработен, и също по този начин би трябвало да знаете какъв брой компактно са опаковани водните капки “, споделя Армин Сорушян от Държавния университет на Аризона, Съединени американски щати.

Маргарет ЛеМун от Националния център за атмосферни проучвания в Боулдър, Колорадо, Съединени американски щати, реши да разбере какъв брой вода има в елементарен купест облак (това са плътни блестящо бели облаци в дневното небе).
 Купести облаци Купести облаци 
Първо тя мери размера на сянката, хвърлена от облака, а по-късно нейната височина, тъй че в нейните калкулации облакът има кубична форма. Облаците нормално не са кубични, само че кумулусите постоянно имат съвсем идентична височина и широчина, тъй че това съмнение опрости изчисленията.

„ Въз основа на предходни проучвания оцених плътността на водните капки в облака на 0,5 грама на пространствен метър. Изчисленията ми демонстрираха, че размерът на водата в облака е почти 550 тона “, споделя ЛеМун.

„ Ако, да вземем за пример, вземем тежестта на един слон, което е приблизително от 4 до 6 тона, тогава това значи, че към 100 слона тежат над главите ни и това е доста впечатляващо “, споделя Сорушян.
Според учените другите типове облаци надлежно имат друго тегло. Например, перестите облаци ще бъдат доста по-леки, тъй като съдържат доста по-малко вода на единица размер от облака. Но купесто-дъждовните облаци (това са тъмни облаци, които могат да се видят тъкмо преди гръмотевична буря), в противен случай, ще бъдат доста по-тежки.  Въртящи се облаци Перести облаци
" Но размерът на облака не е единствено количеството вода, има и въздух. Ако вземем поради размера на въздуха, тогава изчисленията ще покажат още по-големи стойности на тежестта за обособените облаци ", споделя Сорушян.

Ако облаците са толкоз тежки, за какво не падат на земята?

„ Факт е, че водните капки в облаците са толкоз дребни, че не падат доста бързо. Средната водна капка в облак е към 1 милион пъти по-малка от дъждовна капка. Това е като да сравнявате размера на Земята и Слънцето. Вятърните течения на огромна надморска височина носят тези капчици и ги задържат във въздуха доста по-дълго, в сравнение с в случай че не се движат “, споделя ЛеМун.

Топлинната конвекция също оказва помощ за задържането на капчици във въздуха, споделят учените. В последна сметка облакът в действителност е по-малко компактен от въздуха под него. Когато топлият въздух (и топлата вода) се издига, той покрива студения въздух (и студената вода) под облака, като пласт пяна в лате.
 Купесто-дъждовни облаци "  Разбира се, можете да кажете, че облаците падат като дъжд. Докато облачните капчици се охлаждат и кондензират, те порастват и в последна сметка стават толкоз тежки, че падат на земята ", споделя Сорушян.
Въпреки че една дъждовна капка е доста по-голяма от капка в облак, всяка дъждовна капка е единствено 2 милиметра в диаметър. Тези дребни капки разпределят тежестта по подобен метод, че 550 тона вода не падат незабавно.

„ Следващият път, когато погледнете към небето и видите дребен облак, просто не забравяйте, че той в действителност тежи колкото 100 слона. И се радвайте, че природата е направила всичко, с цел да не падне тази тежест върху главата ви незабавно “, споделя Сорушян.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР