Ако планирате да украсите великденски яйца, е добра идея да

...
Ако планирате да украсите великденски яйца, е добра идея да
Коментари Харесай

Съвети за безопасно боядисване и съхранение на великденски яйца

Ако планирате да украсите великденски яйца, е добра концепция да ревизирате знанията си за безвредно запазване на храни.

Това важи за всевъзможни яйца, даже в случай че не планирате да ги ядете. Яйцата са с високо наличие на протеини и имат доста влага в тях, два фактора, които ги вършат цел за бактериите.

Всеки път, когато обработвате сурови яйца, вие евентуално се излагате на ред рискови неща, като бактерията Салмонела е номер едно причина за болести, свързани с храната.

Но необработените яйца не са единствената евентуална заплаха. Поставянето на твърдо сварени яйца навън ги излага на температури, които предизвикват растежа на тези патогени, както и на други рискове.

Ето и скъпи препоръки за безвредно боядисване и предпазване на великденски яйца:

Запази всичко чисто

 Шарене на яйца за Великден

Измийте принадлежности, плотове и други повърхности, с които яйцата влизат в контакт. Това включва измиване на ръцете със сапун и гореща вода преди и след работа със сурови или варени яйца.

Имайте два комплекта с яйца

Използвайте един комплект яйца за великденска декорация на дома и различен за ястие. Или, с цел да бъдете в сигурност, използвайте пластмасови яйца за игрите, вместо същински.

Съхранявайте яйцата в ледник

Съхранявайте великденските яйца в хладилника, до последната допустима минута.

Извън ледник за повече от 2 часа

 Украса на великденски яйца

При никакви условия не позволявайте на никого да яде яйца, които не са били на студено за повече от два часа.

Използвайте пастьоризирани яйца

Ако желаете да употребявате яйчните черупки за украса, като издухате суровото яйце през дупките в черупката, можете да се изложите на салмонела от суровото яйце, докосващо устата ви. За да бъдат безвредни, използвайте пастьоризирани яйца. Ако пастьоризираните яйца не са разполагаем, дезинфекцирайте външната страна на всяко яйце, преди да го докоснете устата си. За да извършите това, измийте яйцето в гореща вода и я изплакнете в разтвор от 1 чаена лъжичка хлорна белина на половин чаша вода.

Как да използваме сурови яйца

 Боядисване на яйца

Ако възнамерявате да употребявате суровите яйца, които сте издухали от техните черупки, не се опитвайте да ги съхранявате. Гответе и ги яжте.

Използвайте оцветители за хранителни артикули

Боядисването на яйцата е най-малко половината от удоволствието да се подготвите за великденските празници, само че се уверете, че употребявате единствено хранителни багрила.

Внимавайте за пукнатини

Когато приготвяте твърдо сварени яйца, внимавайте за пукнатини в черупките. Дори дребните пукнатини разрешават на бактериите да замърсят яйцето.

Правилото за 7 дни

Нищо не трае постоянно! Дори твърдо сварените яйца, които са били уместно охладени, би трябвало да се ядат в границите на седем дни от готвенето.

Вече знаете тези правила за предпазване на великденските яйца. Остава ви единствено да им се насладите на великденската софра дружно с плетените козунаци, пълнения заек, зелената салата с репички, великденските сладки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР