Ако парниковите газове не намалеят, 3,5 милиарда души може да

...
Ако парниковите газове не намалеят, 3,5 милиарда души може да
Коментари Харесай

Екстремни жеги очакват света след 50 години

Ако парниковите газове не намалеят, 3,5 милиарда души може да се окажат изложени на рискови жеги след 50 години и ще се наложи да живеят в региони, където междинните годишни температури надвишават 29 градуса – в случай че не мигрират. Това ги слага отвън климатичната ниша в която хората живеят към този момент повече от 6000 години, считат учени от екипа на Мартен Шефер от Wageningen University (Нидерландия). Изследването е оповестено в Proceedings of the US National Academy of Sciences (PNAS), представени от Нешънъл джиографик.

„ Коронавирусът промени света по метод, който беше мъчно да си представим преди няколко месеца и резултатите от проучванията ни демонстрират по какъв начин климатичните промени могат да създадат нещо сходно “, споделя Шефер.

Той и сътрудниците му поглеждат към предишното за своя разбор. Използвайки съществуващата база данни те съпоставят желаните от индивида за обитаване региони и климатичните условия там. Те откриват, че най-голяма централизация на хора има тук-там със междинни годишни температури от 11 до 15 градуса и малко по-малка централизация тук-там с 20-25 градуса по Целзий. Това систематизиране съвсем не се е променяло за миналите 6000 години и по тази причина учените назовават този температурен диапазон „ екологичната ниша на индивида “.

Специалистите плануват бъдещето посредством климатичен сюжет. Според него концентрацията на парниковите газове ще продължи да се усилва както и в предишните десетилетия. Температурите ще се повишават в другите елементи на света. Изчисленият демонстрират, че регионите със междинни годишни температури от над 29 градуса по Целзий ще се повишат от 0,8% (особено в Сахара) до 19 % през 2070 година Така ще бъдат наранени над 1 милиард хора единствено в Индия и над 100 милиона души в Нигерия, Пакистан, Индонезия и Судан. „ Това ще има освен директен унищожителен резултат, само че хората все по-трудно ще съумяват да се оправят с бъдещи рецесии като нови пандемии “, подчертава Шефер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР