Ако няма реална правна реформа в областта на наказателното право

...
Ако няма реална правна реформа в областта на наказателното право
Коментари Харесай

Гешев: Освен борбата му с българската прокуратура министър Зарков да се заеме и с реалните проблеми

„ Ако няма действителна правна промяна в региона на наказателното право и развой – промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които да са съответни на актуалните публични връзки и сходни на процедурите в страни като Германия, Италия и други европейски страни, ще продължаваме да приказваме за проблеми като домашното принуждение “, съобщи през днешния ден основният прокурор Иван Гешев.

 

Той взе участие в откриващата среща по план „ Информиране – следствие - отбрана: противопоставяне на насилието против дами “, която се организира в Националната следствена работа (НСлС). Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Главният прокурор подчертава върху неналичието на законодателни начинания и действителни промени, които да дават отговор на растежа при другите форми на престъпност. „ Виждам, че акцентът на Министерство на правораздаването сега е да внесат един закон, който всъщност съставлява изключително законодателство. Насърчавам ентусиазма на министъра на правораздаването господин Зарков в битката му с българската прокуратура, очевидно по този начин схваща „ върховенството на закона “. Но предизвиквам и да се заеме с действителните проблеми, които стоят пред българските жители и пред народа “, добави Иван Гешев.

Проектът за противопоставяне на насилието против дами, който се осъществя в партньорство сред Камара на следователите в България, Юридическия факултет на Университета в Осло и Фондация „ Рисърч&Трейнинг пойнт “, планува запознаването на магистратите с положителните практики в Европейски Съюз. Проектът се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година

Главният прокурор Иван Гешев дефинира плана като стъпка в вярната посока. „ Ние желаеме съществена смяна в полза на българските жители и обществото. Надявам се това да желаят и българските политици, въпреки че изпитвам подозрения по този въпрос “, уточни основният прокурор. Той обърна внимание, че единствено за миналата година досъдебните производства и преписките за случаите на домашно принуждение в най-голямата прокуратура в страната - Софийска районна прокуратура, са се нараснали с над 10% по отношение на миналата година.

В същото време като позитивна наклонност, Иван Гешев дефинира обстоятелството, че от ден на ден жертви на домашно принуждение имат смелостта да потърсят помощ и поддръжка от полицията и прокуратурата. „ Може да разчитате на прокуратурата в битката с домашното принуждение и насилието против дами “, уточни основният прокурор.

В срещата участваха още заместител основният прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов, заместник-директорът на Националното разследване Ясен Тодоров, ръководителят на Камарата на следователите в България Петко Петков, членове на Висшия правосъден съвет, служебният заместител министър на правораздаването Мария Павлова.

Борислав Сарафов съобщи, че противодействието на закононарушенията, осъществени в изискванията на домашно принуждение, изисква взаимни старания сред институциите и гражданското общество. Той акцентира, че насилието над дами постоянно е обвързвано и с други закононарушения като трафика на хора. „ Знаем какъв брой е значимо да се защитят жертвите на принуждение, изключително дамите. Убеден съм в потребната стойност на плана и поисквам триумф на изпълнителите “, съобщи Борислав Сарафов.

В рамките на откриващата среща дейностите по плана бяха показани от неговия началник проф. доктор Георги Петрунов, Николай Янев, началник на изследователския екип, и Мира Иванова, специалист от стратегия „ Правосъдие “ на Норвежкия финансов механизъм.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР