Ако някой ми натяква, че вечно греша, че не струвам

...
Ако някой ми натяква, че вечно греша, че не струвам
Коментари Харесай

За ромите като за нас, или кога е възможна интеграция

Ако някой ми натяква, че постоянно бъркам, че не коствам и нападателно ми изяснява по какъв начин тъкмо да се трансформира... ще го отхвърля. Така Катя Вълева изяснява какъв не би трябвало да е методът към ромите. При нея в детската градина децата се усещат добре.

Едно от " нейните " деца е 4-годишният Исус от квартал " Надежда " в Сливен. Иска да стане служител на реда. Преди това е желал да стане ловджия на динозаври. Попитан за какво си е сменил желанието, повдига плещи и споделя: служител на реда. Исус живее в едно от най-големите ромски гета в България и е едно от децата зад цифрата 2500. Толкова са децата от ромски генезис, които за трите години на деяние на българско-швейцарската стратегия ЗОВ (Здраве и обучение за всички) са почнали да посещават детска градина. Исус върви в новопостроената по плана детска градина в квартал " Надежда ", където при потребност за него ще се погрижи доктор, а родителите му също могат да бъдат прегледани от лекари, да се посъветват със обществени служащи или да се причислят към децата в културния център.


Подобни детски градини, осигуряващи интензивно образование по български, социализация, даващи здравна просвета, благоприятни условия за прегледи за деца и родители, са отворени или напълно актуализирани по програмата също в пловдивския квартал " Столипиново ", в " Победа " в Бургас, Русе, Шумен, Монтана. А още 2113 деца вървят на учебно заведение (1 – 4 клас) и на спомагателни уроци по български.

Преди дни беше регистрирано постигнатото по стратегия ЗОВ, която завърши в края на април. От българска страна главен сътрудник е Министерството на труда и обществената политика, като вземат участие още министерствата на опазването на здравето и на образованието и науката. Програма коства 8 088 500 швейцарски франка, швейцарският принос е 6 920 000, а съфинансирането от трите министерства е 15%.

 Децата от детската градина в пловдивския квартал Столипиново
© Програма ЗОВ

Децата от детската градина в пловдивския квартал Столипиново

Образование, здраве, социализация в едно Основното, новото, изменящото на програмата за интеграция и социализация на деца от малцинствата е общият метод - една и съща общественост, в това число родителите, получава по едно и също време просветителна поддръжка, здравни прегледи, съвещания с подготвени хора от общността, които ги поучават за здравната им просвета, за потребността от обучение. Също и срещи със обществените експерти, насоки и поддръжка от тях и от всички, ангажирани в плана. А към края - визити на театри, концерти. Всичко това с обединени старания на централната, локалната власт, на просветителни, на здравни посредници, на добре готови и отдадени учители, лекари, шефове на учебни заведения и детски градини.При отчитането на програмата всички ангажирани институции - от централната власт до кметствата, шефовете на учебни заведения, самите хора, обхванати от плана, обявиха, че това работи. И си пожелаха " резистентност ". От управлението на програмата пък означиха, че страната би било добре да се ангажира повече, да влага в тези и в нови сходни планове, с цел да се подсигурява продължение на процеса, той да не зависи от нестабилно външно финансиране.

Повдигнете тези, които са на дъното

" Няма по какъв начин да се реализира в действителност работеща народна власт с толкоз високи равнища на неравноправие, каквито има в България. България е страната в Европейския съюз с едни от най-сериозните равнища на обществено неравноправие. А с цел да има работеща демократична система е належащо избран дял междинна класа. Трябва да извършите всичко допустимо да повдигнете нагоре тези, които са толкоз на дъното, без значение от етническата им принадлежност. Това най-лесно стартира от най-ниското равнище, от детската възраст, от детската градина ", изясни задачите на програмата пред " Дневник " посланикът на Швейцария в България Мюриел Берсе Коен (очаквайте блиц изявление с посланика).

Отбеляза, че при сегашната демографска обстановка в България, разрастваща се стопанска система, липса на работна ръка, ромските деца скоро ще са бъдещето на България. И с цел да могат в скоро време те да способстват за икономическото развиване на страната, да обезпечат по този начин изчезналата работна мощ, да са дейна част от обществото, би трябвало да бъдат приобщени. Още от детската градина.

Ще има ли развиване на сходни стратегии Засега обаче след привършване на швейцарското финансиране, са планувани пари в бюджета за поддръжка и издържане на до момента издигнатото, се разбра от думите на обществения министър Бисер Петков пред " Дневник ". А бъдещето и разразстването е по-скоро неразбираемо - към този момент има готови нови закони и проектозакони, тактики, проекти, проектонаредби, с които да се даде нормативната база за бъдещи сходни стратегии. Но финансиране няма, а концепцията е да се разчита главно на евросредства. Кога подобен план ще работи и на други места - министърът не можа да се ангажира със периоди.Представители на общественото министерство дадоха обещание поддръжка, нови благоприятни условия и европейски планове, стратегии, профилирани паралелки, а и учебно заведение за подготовка на роми здравни и просветителни посредници. Както и преосмисляне на образователното наличие за по на практика умения, поддръжка за ранно кариерно развиване. Обещаха и повече поддръжка за хората, работещи на терен.Хората, работещи на терен, обаче чакаха по-конкретни известия. След привършване на стратегия ЗОВ ромските здравни посредници да вземем за пример са останали на нормалната за активността им минимална работна заплата. За 24-часов работен ден и разположение, 365 дни в годината. Това е нашата идея, задача, битка, само че няма да издържим още дълго, доста от нас към този момент отпътуваха в чужбина, споделиха пред " Дневник " здравни посредници от Монтана, Бургас, Шумен. (очаквайте скоро още за провокациите пред здравните медиатори).Ръководителите на плана предложиха метод, при който цялата среда се усъвършенства. Защото когато родителите са без работа, акциите за заплащане на здравни осигуровки, за стартиране на децата на учебно заведение или градина, стават мъчно изпълними. Препоръчаха и пограми за решение на жилищните проблеми, тъй като не е елементарно дете без удовлетворителен дом, газещо в локви без обувки и връхни облекла, да върви постоянно на учебно заведение.

 Децата в новата градина в Кошарник, Монтанско, издигната по българо-швейцарската стратегия
© Програма ЗОВ

Децата в новата градина в Кошарник, Монтанско, издигната по българо-швейцарската стратегия

Какво /не/искат ромите Не е правилно, че ромите се приобщават мъчно, че не желаят, че това е изгубена идея - значим е методът и желанието, разяснява с усмивка директорката на детската градина в Сливен Катя Вълева. А родителите на Исус, които постоянно вървят и с детето в градината, дават образци за това: " Той стана по-възпитан, образован, у дома ни приказва единствено на български даже и с нас ", сподели майката на Исус - Минка.Минка, а също и бащата на Исус - Асен, в никакъв случай преди този момент не са стъпвали в детска градина. Никой от тяхното потомство, нито на родителите им, не са ходили. За тях отделянето на детето от толкоз ранна детска възраст, това да го оставиш някъде с други хора, с непознати, беше немислимо, описа пред " Дневник " директорката на градината. За да се стигне до това Исус и приятелите му от квартала да вървят постоянно в градината, е била нужна доста усилена работа, постепенно, малко по малко. С схващане за метода на мислене на общността, за потребностите, страховете.

" Аз изхождам и от себе си, в случай че някой пристигна и стартира да ми изяснява, че не мога да приказвам на езика си, че върша всичко неверно, че не съм първокласен човек, че би трябвало незабавно внезапно да се трансформира... и да ме наставляват нападателно по какъв начин тъкмо да се трансформира, аз незабавно ще го отхвърля. Няма да го чуя ", споделя Катя Вълева. Затова на родителите е позволено да идват всякога и когато пожелаят в градината, да оставят децата за колкото време желаят, да вземат участие. Правят се празници, които вълнуват общността - кулинарни тържества, песни, танци. И по този начин - малко по малко, до момента в който всички дружно неотдавна ходили на спектакъл, на концерти.Не е елементарно, само че става, допустимо е, единствено би трябвало отдаденост и метод, споделя директорката. Сега тя към този момент има към 150 ромски деца, множеството от които постоянно идват на детска градина. Има и още искащи да се запишат. Но повече места няма.
 Посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен
© Програма ЗОВ

Посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен

Спомен за цялостен живот

" При отварянето на някои от новите градини и здравни пунктове в страната, посещавах локалните общности. Това бяха едни от най-поразителните преживявания в моя живот, които в никакъв случай няма да не помни ", съобщи посланикът на Швейцария. И пожела България в бъдеще да заложи на постигнатите от плана резултати и познания, от позитивния опит, да " не открива колелото ". Да продължи плановете и да подсигурява резистентност. Тя означи, че в Женева да вземем за пример към 40 на 100 от хората са чужденци. И Швейцария не би могла да се оправи без целенасочени интеграционни стратегии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР