Ако не спрем да взимаме“ толкова много от местата, които

...
Ако не спрем да взимаме“ толкова много от местата, които
Коментари Харесай

Въглеродни паспорти и виртуално пътуване: Как ще се промени туризмът в бъдеще?

Ако не спрем да „ взимаме “ толкоз доста от местата, които посещаваме и да не даваме нищо – скоро всичко ще се промени съществено. Това е заключението на отчет на оператора за авантюристичен туроператори Intrepid Travel и организацията за разбори и прогнози в туризма The Future Laboratory.

Изследването демонстрира по какъв начин може да наподобява пътуването след 40 години, в случай че не предприемем никакви дейности. От разбора се вижда, че картината по никакъв начин не е оптимистична.
Защо е нужна смяна?
Това лято смъртоносните наводнения, горските пожари и горещите талази потвърдиха, че климатичната рецесия в действителност е на прага на Европа. Някога обсъждан като далечна и нематериална опасност, в този момент той оказва директно влияние върху най-популярните туристически дестинации по света.

Ниско ситуирани острови като Малдивите може да станат необитаеми до 2050 година Емблематични европейски градове като Венеция може да са под водата. Ледниците на Гренландия се отдръпват бързо.

Тъй като туристическата промишленост способства за 8% от общите излъчвания на CO2 в света - и летенето съставлява 2.5%
Въглеродни паспорти и виртуално пътешестване
Необходима е фрапантна смяна, с цел да се обезпечи стабилно бъдеще за пътуванията.

Въглеродните паспорти ще станат норма, предвижда отчетът. Това ще докара до налагане на персонални ограничавания на въглеродните излъчвания на пасажерите, което всъщност ще ограничи броя на нашите пътувания.

Експертите допускат, че би трябвало да ограничим нашите въглеродни излъчвания до 2.3 тона годишно. Текущата междинна стойност за Обединеното кралство е 11.7 тона, съгласно отчета, представен от Euronews. Бъдещите генерации евентуално ще поемат наблюдението на въглеродния отпечатък в свои ръце, употребявайки мобилни приложения в действително време.

Ако не измененията такта, доста от обичаните дестинации в света могат да станат виртуални. „ Пътуването от дивана “, сходно на 360-градусовите видеоклипове и виртуалните обиколки, следени по време на пандемията, може да се трансформира в норма.

Тувалу, дребна тихоокеанска нация в Океания, стана първата страна, която сътвори цифрова версия на себе си, подтикната от покачващите се морски равнища.

Метавселената скоро може да бъде единственият маршрут за ангажиране с места, които са станали негостоприемни или унищожени заради изменението на климата.
Популярни дестинации в бъдеще
Тъй като рисковите горещини обгръщат известните дестинации, пасажерите ще се реалокират от боготворените плажове към по-хладните дестинации. Почивките в Средиземно море все по-често ще се заменят със скандинавски и балтийски места.

Свръхтуризмът също ще промени лицето на пътуването. Голямата посещаемост в дестинации като Етрета във Франция и италианския Чинкуе Тере предизвикват увеличение на свлачищата. Ваканционните наеми в огромни градове като Барселона и Лисабон провокираха рецесия в разноските за живот.

Засегнатите дестинации към този момент постановат правила и разпореждания за битка с тези проблеми, като ограничавания за гости, туристически налог и ограничавания за наемане. Това евентуално ще става все по-често в бъдеще.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР