Ако не са полети обилно с вода, дървените въглища продължават

...
Ако не са полети обилно с вода, дървените въглища продължават
Коментари Харесай

БАН: Дървените въглища се разгарят оново, ако не се полеят обилно с вода

Ако не са полети щедро с вода, дървените въглища не престават да тлеят и могат да се разгорят още веднъж, напомнят от Института за гората към Българска академия на науките в отговор на пост в интернет, изразяващ удивление по какъв начин е допустимо да тлеят в продължение на повече от 30 часа, макар че са били полети с вода. Това би трябвало да се има поради и в случай че използваме дървени въглища за домашно барбекю, с цел да сме сигурни, че са загасени, поливането им би трябвало да е задоволително щедро, прибавят оттова. Какво значи триъгълник на пожара и какви са типовете горски пожари?

Ден откакто употребили дървени въглища в домашното си барбекю, хората събрали насъбраната пепел в кашон, само че забелязали, че той е изгорен от едната страна. Залели го с вода, видял се дим и се чуло съскане от гасенето. Четири часа по-късно той още веднъж тлеел, описа потребителка във Facebook, озадачена от обстоятелството, че дървените въглища тлеят в продължение на повече от 30 часа, макар че са били полети с вода. Това е изцяло допустимо, в случай че не са полети задоволително щедро, изясни Тодор Стоянов, гл. ас. в секция „ Горска екология “ в Института за гората към Българска академия на науките.

Три са нещата, с цел да се стигне до пожар, назовава се триъгълник на пожара – О2, горивен материал и източник на запалване, разясни експертът. А пожарите се разделят на три типа – под земята, низов и върхов. Подземните пораждат най-често там, където има торфища.

Юли, август, а частично и септември са пиковите на пожароопасния сезон, напомни Тодор Стоянов и прикани към повече зоркост.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР