Ако не решим проблема с демографията, влизаме в застой -

...
Ако не решим проблема с демографията, влизаме в застой -
Коментари Харесай

Министър Богданов: Ако не решим проблема с демографията, влизаме в застой

Ако не решим казуса с демографията, влизаме в застой - и стопански, и в посока на това огромна част от хората, които са тук, да търсят път на открито, сподели министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов по време на полемиката „ Демографията няма цена “, която е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова в София Тех Парк. Събитието, дружно с форума, открит през вчерашния ден - „ Кариера и живот – за какво в България? “, се провежда от сдружението " Движение за национална идея " (ДНК), Economic.bg и платформата Bulgaria Wants You, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Според Богданов това би трябвало да е народен приоритет. Той уточни, че е значимо какво известие ще дадем както на хората на открито, по този начин и на тези тук, в България. Как можем да осигурим предвидимост и непоклатимост - не можем да вършим две крачки напред, след това обратно. Трябва да имаме ясна визия къде желаеме да отидем и в кои посоки желаеме да влагаме, разяснява той.  

По думите му би трябвало директна ангажираност, институциите в България да схванат, че имиджът на страната ни зависи от нас.

Нашата визия е, че България е прелестно място за живот, кариера, вложения и основаване на семейство, сподели съоснователят на Bulgaria wants you и на съдружие ДНК Андрей Арнаудов, който показа демографска тактика. Целта е да обърнем тренда, и не да бъдем с ¼ по-малко през 2050, а бъдем 7,5 млн. до тогава, добави Арнаудов. Той уточни, че  демографската тактика на България понастоящем няма бюджет, периоди и съответни цели.

Демографската политика би трябвало да бъде по едно и също време най-важна задача за нацията и първокачествен бюджетен приоритет за страната, съобщи Арнаудов. По думите му са нужни съответни дейности в три посоки – раждаемост, миграция и кариера. 

За стимулиране на раждаемостта той открои еднократна поддръжка до 20 хиляди лева на всяко новородено дете, градеж на нужните детски градини, детските надбавки да се усилят на 200 лева на месец, всяко българско дете да бъде лекувано гратис в страната или в чужбина. 

По отношение на миграцията Арнаудов изброи: 10 хиляди лева еднократно за българи, завърнали се в страната, основаване на указател за българите в чужбина, както и пакет от данъчни и кредитни тласъци за българите до 29 година в страната. 

За подкрепяне на кариерата Андрей изброи вложения и промяна в образованието, улеснение на процедурата по придобиване на „ сини карти “, образуване на кариерни конгреси. 

За демографията е нужно държавното управление да влага 15 милиарда лева за три години по съответни действия, както и да има съответна институция, която да дава отговор за осъществяването на тези ограничения, уточни още той.

По време на полемиката беше показани и изследване на JTN, обвързвано с настройките на младите за развиване в България, по поръчка на Bulgaria Wants You. Проучването е извършено измежду български жители сред 18 до 35 години. Резултатите от него сочат, че болшинството от най-младите виждат бъдещето си в България, имат доста малко упования от страната и не усещат поддръжка от нея, безусловно наясно са какво чакат от работодателя и какво влагат в работата си, както и че в персонален проект финансовите въпроси са доста под нематериалните измерители за благополучие. 

В края на полемиката бяха раздадени оценки за старания за подкрепяне за превъзмогване на  демографските проблеми в страната. За районна демографска политика бе отличена Община Стара Загора, за вложения в районите отличена бе " Асарел-Медет " АД - град Панагюрище, за самодейност в сферата в българското обучение  - Община Бургас, за обществено виновен шеф – " Кауфланд България ". За промотиране на положителния имидж на България отличие получи " Аурубис България ", а за разпространение на " марката България " премия получи писателят Георги Господинов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР