Ако можехме да попитаме Томас Джеферсън къде са корените на

...
Ако можехме да попитаме Томас Джеферсън къде са корените на
Коментари Харесай

Родното място на американската демокрация не е където си мислим

Ако можехме да попитаме Томас Джеферсън къде са корените на американската народна власт, той евентуално ще уточни британската Магна Харта, или основаването на системата Един-човек-един-глас (или по-точно, Един-човек-над-18-години-с-двама-родители-от-Атина-който-не-е-роб-и-не-е-бил-роб-или-чужденец-или-с-родител-чужденец-или-задлъжнял-или-престъпник-или-с-родител-длъжник-или–крадец-един-глас) в антична Атина.

„ Тези типове [за които ще стане въпрос сега] демократични институции са били доста дълготрайни и са съществували – може би хилядолетия – преди идването на европейците “, споделя в изказване Виктор Томпсън, бележит професор по научни проучвания и шеф на Лабораторията по археология в Университета на Джорджия. Той е водещ създател на публикация, оповестена в списание American Antiquity, в която твърди, че групово ръководство в либерален жанр може да се откри в Америка най-малко 1000 години преди европейските колонизатори да стъпят на континента.

 1914 Panoramic View of Iroquois

Ирокези

„ Предлагаме в действителност друга позиция за локалното ръководство в този район, в сравнение с множеството археолози имат “, прибавя Томпсън. Масовите исторически книги от време на време показват Конфедерацията на ирокезите (група от индиански племена от региона на Великите езера в Северна Америка) като образец за ранна американска народна власт, на по този начин обществената демократична система единствено слага като съществуваща единствено няколко десетилетия преди контакта с европейците.

За разлика от това, анализът на откривателите на съществуващи артефакти от мястото на Колд Спрингс в централна Джорджия, където индианските общностите на Мускогите строят огромни кръгли публични здания, наречени „ куков рако “, демонстрира, че груповото ръководство е съществувало още към 500 година от н. е. – хилядолетие по-рано, в сравнение с се е предполагало до момента.

„ Това е хубавото на музейните сбирки “, споделя Томпсън. „ Те просто си седят там и могат да ви кажат толкоз доста. Всичко, което в действителност ви е належащо, са нови хрумвания и нови способи, с цел да можете да се върнете и да разгледате сбирките още веднъж. “

Така че откривателите правят ново радиовъглеродно датиране на артефакти, които преди този момент са били в сбирките на Лабораторията по археология в продължение на близо 50 години – Колд Спрингс е разкопан при започване на 1970 година, преди завършването на язовир в река Окони, който в последна сметка ще потопи обекта под езерото Окони. Големият брой нови резултати прави Колд Спрингс в този момент едно от най-добре датираните ранни могили в Югоизточна Съединени американски щати – само че този разбор не е краят на проучването.

Представители на Мускогите

„ Срещахме се в Zoom и преглеждахме фотоси на дупки за стълбове – тонове фотоси на дупки за стълбове “, споделя РаеЛин Бътлър, управител на отдела за опазване на историята и културата на народа Мускоги в Оклахома. „ Нашият главен принос беше да усвоим информацията и да предоставим познания и вероятности по какъв начин племенните хора са помогнали да се внесе по този начин нужния подтекст за нашата обществена организация и обичайните форми на ръководство. “

Този аспект от историята постоянно е бил подценявана в археологията. Общата визия, че коренните американски култури са най-вече водени от вождове като безспорни автократи, които имат забележителна власт над своето племе – не идва от самите коренни хора, а от испански откриватели и колонизатори. Идеята „ е неправилна и образува величествен фатализъм, който е доста сложен за превъзмогване “, споделя Търнър Хънт, чиновник по опазването на Мускогите (и част от народа) и съавтор на публикацията.

„ Ние към момента имаме Национален съвет в нашия съвет, който заседава и приема закони – това е било по този начин от стотици генерации “, споделя той.

Колд Спрингс, акцентират Хънт и Бътлър, не е Стоунхендж или пирамидите в Гиза – това е археологически обект, датиращ от повече от хилядолетие, който обаче „ има жива, дейна просвета, която е директно обвързвана с него “, показва Хънт.

„ Вярваме, че нашите държавни управления, нашите демократични институции, практикуват този метод на живот от хиляди години “, споделя още той. „ Ние сме свързани с предците ни посредством метода, по който се държим и през днешния ден. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР