Ако мислите, че само бонбоните, които майките са ни забранявали

...
Ако мислите, че само бонбоните, които майките са ни забранявали
Коментари Харесай

7 здравословни храни, които обаче развалят зъбите

Ако мислите, че единствено бонбоните, които майките са ни забранявали в детството са рискови за зъбите, грешите. Оказва се, че някои потребни храни са доста по-опасни за нашите зъби от бонбоните и захарните произведения, написа actualno.com.

Ето кои са те:

1. Прясно изцеден портокалов сок

Чаша портокалов сок заран - има ли нещо по-здравословно от това? За фигурата - може би няма, само че за зъбите - това е цялостен призрачен сън.

Плодовите киселини, които се съдържат в обилие в цитрусови плодове, безусловно отмиват защитния пласт от емайла на зъбите. Според зъболекарите има единствено един излаз - изплакнете устата си, незабавно след потреблението на сока.

В случая е значимо да го извършите неотложно, защото аскорбиновата киселина се задейства за по-малко от 10 минути. Но никога не би трябвало да миете зъбите със четка и паста - това ще навреди на емайла. Ако въпреки всичко не можете да изплакнете устата си, добре е да знаете, че пиенето на сок със сламка ще понижи вероятността от кариес с 80%.

2. Семена от чиа

Тази суперхрана има доста преимущества - съдържа комплицирани въглехидрати и протеини, нужните омега киселини, калций, фибри и така нататък Но дребните семена на чията попадат в междузъбните пространства, залепват за венците и способстват за растежа на бактериите. Докато се приберете от ресторанта, бактериите в устната ви празнина ще са се нараснали неведнъж. В случая е наложително при измиването на зъбите да употребявате иригатор или зъбен конец. Същото се отнася и за дребни семенца на кивито и ягодите.

3. Хляб с ядки и семена

Да, това е тъкмо този самун, който диетолозите ни поучават да ядем, с цел да накараме стомаха си да работи и да прочистим червата си.

За стомашно-чревния тракт той в действителност може да е панацея, само че за зъбите - не. Семенцата, съдържащи се в него, нанасят вреди на емайла. Консумацията им не се предлага най-много на пациенти с фасети.

4. Сушени плодове

Консумацията на сушени плодове се свърза с няколко риска.

Първо, сушените плодове, изключително сушените кайсии и сини сливи, постоянно се обработват със серен диоксид и сода каустик, с цел да им придадат хубав цвят и искра. В никакъв случай тези субстанции не са потребни за блясъка на зъбите.

Второ, изсушените плодове концентрират повече захар - това също въздейства негативно върху емайла и служи като среда за размножаване на бактерии.

Все отново не забравяйте, че постоянното миене на зъбите ще ви помогне да намалите вредата, която храната нанася върху тях.

5. Червени боровинки, малини и други червени плодове

Нека не подценяваме огромния принос на тези плодове за здравето ни. Но въпреки всичко да не забравяме, че те съдържат аскорбинова киселина. Това вещество освен укрепва имунитета, само че и води до изтъняване на емайла.

6. Сух самун

Глутенът и маята не са толкоз нездравословни за зъбите, колкото чипсът и сухият самун. Гризането им може да докара до появяването на пукнатини в зъбите и струпване на плака. Препоръчително е преди консумация на изсъхнал самун да го накиснете авансово.

7. Домати

Доматите съдържат веществото ликопен, което е с мощен противотуморен резултат. Но въпреки всичко не е за подценяване високата му киселинност и оцветяващите пигменти е него, които са опасност за здравето и белотата на зъбите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР