Ако летящият цирк на Монти Пайтън правеше правителство, резултатът едва

...
Ако летящият цирк на Монти Пайтън правеше правителство, резултатът едва
Коментари Харесай

Летящият цирк на Има такъв народ

Ако летящият цирк на " Монти Пайтън " правеше държавно управление, резултатът надали щеше да е по-абсурден. Вчера малко преди пет часа Има Такъв Народ се отхвърлиха от втори собствен евентуален претендент за министър председател и се стопираха на Пламен Николов - човек, селекциониран от Слави Трифонов посредством ефирен кастинг и показан като управител в интернационална компания. Мениджърът е и собственик на докторат в кажи речи всички сфери на познанието, само че за сметка на това в българското обществено пространство не е прочут със заета и отстоявана позиция по нито един социално-политически въпрос.

Предишният кандидат-премиер на Има Такъв Народ Петър Илиев - разгласен в това качество от голям брой съществени медии - пък наподобява бе отхвърлен в последния миг заради неприятен публичен отзив, отрицание от парньорите или даже подозрения за плагиатство. Слави Трифонов прокара друга версия - че Пламен Николов е бил определен за техен претендент още преди две седмици. И по този начин може да е, само че нещата изглеждаха по напълно различен метод и театърът с Петър Илиев не бе от изгода за партията на Слави.

Колко парадокс може да понесе демокрацията

Всичко това може да попадне в графата " парадокс, който демокрацията може да понесе ". Има Такъв Народ обаче са на път да провокират и парадокси, които демокрацията не може да понесе. Например откритият от тях модел на " държавно управление на малцинството ", за което единствено те " носят отговорността ", а то се носи на вълните на " плаваща парламентарна поддръжка ". Тази иновация е велосипед с квадратни колела: грациозен дизайн, само че доста сложен за приложимост. Слави, Тошко и компания натискат крепко педалите, само че не са стигнали доста надалеч. А и няма да стигнат.

Малко е срамно да се изяснява за какво парламентарният велосипед с квадратни колела не се движи. Но очевидно това се постанова. Проблемът е в концепцията за политическа отговорност, която в парламентарната народна власт се носи от болшинството в Народно събрание. Това болшинство излъчва държавно управление, крепи го и приема законодателните му оферти. И това болшинство може да смъкна държавното управление. Срещу това болшинство би трябвало да има съпротива - която да го подлага на критика и да се пробва да го унищожи. И най-после: електоратът държи партиите, съставили ръководещото болшинство, виновни посредством избори: в случай че те не се показват добре, хората не им дават гласа си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР