Ако Кирил Петков не беше убедил нашите европейски партньори, че

...
Ако Кирил Петков не беше убедил нашите европейски партньори, че
Коментари Харесай

Йотова брани президентството от обвиненията на Кирил Петков

" Ако Кирил Петков не беше убедил нашите европейски сътрудници, че няма да имат проблем с България във връзка с Република Северна Македония и нещата щяха да станат доста по-бързо, доста по-отдавна пътят към компромисите, към съблюдаване ползите на страната ни щеше да бъде отворен и предложение като френското доста по-рано щеше да бъде реалност ". Така вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява пред публицисти в троянското село Орешак вчерашното решение на Народното събрание за предоставяне на мандат на Министерския съвет да одобри предлагането на Френското председателство за Северна Македония.

По думите ѝ към момента би трябвало внимателно да се разяснява, до момента в който не забележим каква ще бъде реакцията и решението на сътрудниците ѝ от Северна Македония и дали този протокол ще остане в този тип. Все още най-важният документ от това в началото предложение не е подписан. Ще си запазим опцията за мнения, откакто забележим трите документа в пакет, уточни Йотова.

„ Още от началото на предходната година, когато на Съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, доста остро сложи въпроса за правата на българите там и България няма по какъв начин да каже своето „ да “, до момента в който тези права не са обезпечени, по този начин както самият Европейски съюз изисква съгласно Копенхагенските критерии. Година и половина беше доста сериозен спор, полемика, увещание от страна на президента към нашите европейски сътрудници, с цел да схванат, че това е най-важното изискване на България, с цел да бъде един ден Северна Македония пълноправен член на Европейски Съюз “, добави вицепрезидентът, представена от Българска телеграфна агенция.

Относно обвиняванията на премиера в оставка Кирил Петков към президентската институция Йотова уточни, че това е прочувствена реакция да търсиш някой да ти е отговорен. „ Ние сме правова страна, имаме съвещания, стенограми от тях и там доста ясно може да се види кой каква позиция е взел “, уточни тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР