Ако кафето е известно с едно нещо, това е, че

...
Ако кафето е известно с едно нещо, това е, че
Коментари Харесай

Край на упоритите петна от кафе

Ако кафето е известно с едно нещо, това е, че ни разсънва и ободрява. Един противен непряк резултат от отпиването на чаша кафе, до момента в който сме полузаспали или бързаме за работа, обаче, е нарасналият риск от разливане - и, затова, петна.
 Петна от вино, шоколад, смола, червило и по какъв начин да ги почисти най-ефективно
5 трика за разчистване на петна по празниците

Няма да минем без разлято вино

За благополучие, в случай че се случи и ни се наложи да се борим петната, има елементарен трик, който ще ни помогне се отървем без проблем - единствено благодарение на оцет или сода. 

Содата за самун и белият оцет оказват помощ за отнасяне на петна от кафе по изцяло разнообразни способи. Белият оцет работи като разтваря петното. Това е по този начин, тъй като и оцетът, и кафето са киселинни, а киселинните течности са чудесни разтворители за петна на киселинна основа. Химическото взаимоотношение сред двете издърпва молекулите на кафето от оцветената повърхнина, позволявайки им да бъдат отмити.
 Снимка 636809

Междувременно содата за самун работи като окислява петното. Содата за самун е доста алкално вещество - противоположното на киселото - и по тази причина елементарно реагира с киселинни съставки като кафето. По време на тази химическа реакция содата разгражда молекулите на кафето, като в същото време попива останалото количество от течността със своята суха, прахообразна текстура.
 Снимка 636808

Струва си да се означи, че не би трябвало да се опитваме да използваме по едно и също време сода за самун и бял оцет, защото те просто ще реагират един с различен, вместо с кафето, като в последна сметка няма да има резултат върху петното.
 7 типа петна и методите да ги премахнем от бялата си дреха
7 типа петна и методите да ги премахнем от бялата си дреха

Няколко лесни съвета

Как тъкмо да третираме петното

Ако решим да се оправим с нашето петно от кафе благодарение на сода за самун, просто изсипваме малко количество върху повърхността на петното, до момента в който се покрие изцяло. Не бива да се опасяваме, че слагаме прекалено много, защото непотребната сода лесно може да се изчетка, откакто останалата част е свършила работата си. Изчакваме най-малко половин час, след което изпираме зацапаната дреха, както нормално. Може да се наложи да повторим този развой няколко пъти според от тежестта и възрастта на петното.
 Снимка 636807

Ако бял оцет е нашият избор, смесваме равно количество оцет с вода. След това накисваме парцал или хартиена забрадка в сместа и я налагаме върху повърхността на петното от кафе. Трябва да се уверим, че не  търкаме петното, тъй като рискуваме замърсяването да се внедри още повече в тъканта. Оставяме да престои най-малко няколко минути, макар че изчакването по-дълго работи по-добре при упорити петна. Накрая изпираме зацапания продукт както нормално, написа Tasting Table.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР