Ако извънредното положение бъде удължено, ще бъдат удължени и мерките,

...
Ако извънредното положение бъде удължено, ще бъдат удължени и мерките,
Коментари Харесай

Банов: Ще бъде направен регистър на свободните артисти - slava.bg

Ако изключителното състояние бъде удължено, ще бъдат удължени и ограниченията, които се взимат, заяви в предаването "Денят стартира с просвета " по Българска национална телевизия министър Боил Банов. Предстои да бъде изработен указател на свободните актьори у нас, също по този начин се възнамерява слагане на термокамери в културните институти, добави той.

"Ако се удължи изключителното състояние, ще удължим и ограниченията, ще въведем и нови. Мерките не са единствено във връзка с ограничение на обществените контакти, ограниченията в цялата страна и в стопанската система, и в частност в бранш просвета, са в последна сметка и животоспасяващи, и положителни, които дават опция за напредък и развиване ", разяснява Боил Банов.

Той уточни, че за него като министър и индивида на изкуството, най-трудните решения са били тези за затварянето на културните институти. "Макар и доста разумни, те са извънредно неприсъщи ", добави Банов.

Беше оповестена поддръжка за самостоятелните актьори - три минимални работни заплати, дружно и осигуровките. При тях се има поради два месеца изключително състояние и 1 месец по-късно. При тях ще се започват доста стратегии и планове. Сериозно ще се усилят парите за основаване на нов артикул и за разпространяване на към този момент основани такива. Ще бъде продължен срокът на плановете, ще се трансформират и изискванията в частта административни разноски, които до в този момент са били 10 %. Сега това перо ще се качи най-малко на 25 %. Всички заети ще могат да имат заплата през плана.

Гарантирани са заплати и осигуровки за държавните културни институти за двата месеца изключително състояние плюс още до шест месеца.

Боил Банов изясни, че тези, които се възползват от мярката три месеца заплати плюс осигуровки, не може да се възползват от мярката 1 500 лв. на месец безлихвен заем.

Очаква се да бъде изработен указател на свободните актьори у нас, разгласи още министър Банов и посочи, че у нас 25 % от артистите са свободни.

"Ние поемаме ограничения в целия бранш и то дълготрайни, които да дават опция за развиване. Ние, че ще излезем по-бедни от тази рецесия, само че и ще излезем с много позитиви и с много вероятности за развиване ", уточни Банов.

Министърът изясни, че се създава слагането на термокамери в културните институти у нас. Целта е фенът да бъде спокоен.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР