Ако изкуственият фалит засегне Русия, това ще бъде само в

...
Ако изкуственият фалит засегне Русия, това ще бъде само в
Коментари Харесай

Срещата на върха на самоизтезателите не донесе удовлетворение

Ако изкуственият банкрут засегне Русия, това ще бъде единствено в доста дълготраен проект. Новите наказания ще навредят на Запада даже повече, в сравнение с руснаците. Ние обясняваме по какъв начин другояче водачите на „ свободния свят “ могат да санкционират нас, себе си и международната стопанска система.

Срещата на Г-7 се организира в Бавария. Отляво надясно: италианският министър председател Марио Драги, канадският министър-председател Джъстин Трюдо, френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, президентът на Съединени американски щати Джоузеф Байдън, английският министър председател Борис Джонсън, японският министър председател Фумио Кишида.

Изглежда всички принадлежности, с които разполага Западът за напън върху Русия, са изчерпани. На срещата на върха на " огромната седморка " (Г7) не беше взето съответно решение за въвеждане на нови наказания. Дори за необятно обсъжданата възбрана за транспорт на съветски нефт по море се споделяше единствено, че ще се изследва опцията за нейното въвеждане.

А на 27 юни Moody`s и Bloomberg оповестиха формалния банкрут на Русия. И още веднъж нямаше никакви последици, с изключение на разсъжденията на публицистите.

Нека се опитаме да разберем какво в действителност се случи и какъв брой съществени са заканите за налагане на нови наказания против Русия.

Провалът, който не съществува...

От една страна, интернационалните вложители в действителност не са получавали заплащания по купони на съветски облигации по сметките си. „ Настъпилият върховен дефолт на Русия се назовава „ неестествен “, „ механически “ или „ заставен “. Трябва обаче да се разбере, че от правна позиция това е безусловно действително, без значение от събитията.

" Това изцяло дава отговор на разпоредбите на играта, открити на международните финансови пазари “, споделя Виталий Манжос, старши риск управител в Algo Capital.

Правната страна на нещата обаче не е толкоз елементарна. За да породи несъблюдение годно правно деяние, би трябвало да са налице избрани условия – очевидно не е задоволително да бъде оповестено в пресата.

И все още на писане на този материал несъблюдение не е било оповестено нито от Русия, нито от притежателите на съветски държавни облигации.

Moody`s и Bloomberg единствено показаха мнението си по този въпрос, само че тези изказвания не значат пускане на самата процедура по дифолт (за повече детайлности вижте " Уроци по съветски ", " Експерт " № 15 за 2022 г.).

Както напомня Виталий Манжос, макар че интернационалната рейтингова организация Moody`s назова обстановката думата " дефолт ", " огромната тройка " рейтингови организации не са присъждали кредитни рейтинги на Русия и съветски компании от пролетта на тази година.

Както изяснява Алексей Ковальов, анализатор на FG Finam, в този момент е настъпил забавен миг - има ли група притежатели на съветски еврооблигации, които не са получили заплащане в края на май? Ако общият дял на техните вложения е повече от 25% от облигациите в обращение, тогава тези вложители дружно ще могат да просрочат съветския дълг.

Тогава най-вероятно делото ще отиде в съда.

„ Съдебен спор е неминуем, защото неизпълнението – заради обстоятелството, че кредитополучателят е в положение и желае да заплати – е техническо. Но Министерството на финансите към този момент очерта своята „ линия на отбрана “, която, наред с други неща, допуска, че Руската федерация не се е отказала от суверенния имунитет по нито една от излъчванията на еврооблигации “, продължава Алексей Ковальов.

Това значи месеци, евентуално години, правосъдни разногласия. Можем единствено да се надяваме, че в случай че титулярите разгласят банкрут, Министерството на финансите няма да спре да обслужва валутния си дълг. Поне притежателите в Русия няма от какво да се тормозят: те по този начин или другояче ще продължат да получават заплащания.

Но даже в случай че неизпълнението бъде прието от съда, ще възникне въпросът какво да се прави с това несъблюдение. Русия не се отхвърли от върховен имунитет за последните две излъчвания държавни облигации, по които заплащанията не минаха, затова в естествена обстановка би било доста мъчно да се блокира съветска благосъстоятелност в чужбина.

Въпреки това, даже преди американските съдилища да разширят своята пълномощия върху всичко, което даже отдалечено е обвързвано със САЩ; да вземем за пример, при положение на държавни облигации, това може да бъде невъзможността американските вложители да получат приход от купони.

Какво да кажем за сегашната обстановка, когато, както сподели един прочут интернационален правист в частен диалог, „ интернационалното право е мъртво “. Разбира се, това се споделя по време на всеки огромен спор и може би след края му обстановката ще се възстановява, само че в този момент имаме това, което имаме.

Анализаторите на Finam също се интересуват дали притежателите считат за допустима за себе си схемата на заплащане, заобикаляща западната инфраструктура, предписана в Указа на президента на Руската федерация от 22.06.2022 година

Спомнете си, че тази скица значи приемане на заплащания в рубли по специфични сметки от вид „ I “ с опция за конвертиране на рубли в задгранична валута и евакуиране в чужбина. Тази скица би трябвало да важи както за държавния дълг, по този начин и за еврооблигациите на съветски компании.

Това ще стане ясно напълно скоро: по новата скица към този момент са осъществени заплащания по три излъчвания от външния дълг на Русия, а гратисният интервал по една от тях изтича през първата десетдневка на юли.

„ Ако по тази скица кредитополучателят се окаже в условно несъблюдение (т.е. схемата не е призната от притежателите), тогава, опасявам се, няма да има условия за нейното използване по прилика за съветските корпорации “, твърди Алексей Ковальов.

„ В края на краищата в този случай един конвенционален експортьор (на който не бяха наложени западни санкции) ще може да каже: „ Вижте, Министерството на финансите се отдалечи от изискванията, предписани в проспектите - и какво се случи? Но за разлика от Министерството на финансите, аз нямам върховен имунитет! Искате ли приходите ми от експорт да бъдат задържани заради несъблюдение? “

В този случай съветските притежатели на съветски еврооблигации явно ще могат да разчитат единствено на заплащания в рубли от емитенти, които са обект на западни наказания. И изчакайте междудепозитарният мост Euroclear-NSD да бъде отблокиран. “

Журналистите инцидентно записаха диалога на Макрон с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, по време на който френският президент сподели, че производството на нефт в ОАЕ е на оптималния си потенциал и Саудитска Арабия ще може да добави не повече от 150 хиляди барела дневно към международния пазар.



Източник ТАСС

" Идеята за ограничение на цената на съветския нефт ще проработи единствено в случай че към нея се причислят огромен брой страни. През май делът на офшорните доставки на съветски нефт за Азия е 60%. "

и неговите фантомни последствия "

Ако приказваме за директните правни последствия от неизпълнението, към момента е прибързано, тогава към този момент има някои оценки за репутационни и бъдещи финансови загуби. За нас тези загуби са незначителни. Русия към този момент е подложена на рекорден брой наказания, тъй че дефолтът няма да добави доста.

Дмитрий Дорофеев, портфолио управител в Alfa Capital Management Company, счита, че актуалните отчети за несъстоятелност на Русия няма да повлияят по никакъв метод на съветската финансова система.

„ Суверенната емисия Русия 28 се търгува вътре в Русия на цени над 140 процентни пункта от номинала с рентабилност от към 4,5 % до падежа, до момента в който съкровищните облигации на Съединени американски щати на Министерството на финансите на Съединени американски щати към този момент заплащат повече от три % годишно “, означи представител на Алфа Капитал.

Това значи, че рисковете от американския дълг и „ дефолта “ на Русия са доста близки.

Дмитрий Александров, заместител общоприет шеф на Univer Capital, е склонен, че към този момент няма явни признаци за въздействието на банкрута върху Русия - това не я визира директно по никакъв метод, защото финансовите пазари са затворени, новите ограничавания няма да бъдат незабавни, пораждат заради това и обменният курс също няма да бъде отразен по никакъв метод.

Според него обаче са вероятни по-дългосрочни последствия под формата да вземем за пример на вълна от конфискации на държавни активи, в това число в най-лошия случай активи на държавни компании.

В същото време Олег Фьодорович, финансов анализатор в ръководещата компания " Откритие ", счита, че обстановката с съветските държавни облигации сигурно ще окаже въздействие върху съветската стопанска система.

„ Капиталовите пазари на Съединени американски щати и Европейски Съюз ще бъдат затворени за неопределен срок за съветски емитенти, това ще се отрази на цената на капитала “, споделя Фьодорович.

.„ В същото време приключването на капитал от страната също е мъчно, съветските вложители ще би трябвало да се лимитират основно до принадлежности в страната, което частично ще компенсира неналичието на външни вложители ", прибавя той.

Ситуацията със спрените заплащания по външния дълг може да се трансформира в сериозен проблем сега, когато стартира нормализирането на икономическите и политически връзки на Русия с „ груповия Запад “, счита Виталий Манжос.

„ Разбира се, доста ще зависи от формата и характера на политическото споразумяване на последствията от специфичната интервенция на Руската федерация в Украйна ", добави той.

" Неблагоприятният излаз може доста да утежни отрицателните последствия от неизпълнението, настъпило „ на хартия ", споделя той.

4В най-общ смисъл формалният дефолт от страна на Руската федерация ще утежни трайно капиталовия климат в страната във връзка с непознатия капитал. Уместно е да се чака замяната на западните задгранични вложения в Русия с азиатски “, показва старши риск мениджърът на Algo Capital.

На срещата на Г-7 не беше взето съответно решение за налагане на нови наказания против Русия



Източник: ЕПА/Clemens bilan

Санкциите от G7 отсрочени

Разбира се, на фона на непрестанно възходящите наказания и борбата като цяло е мъчно да се чака нормализиране на връзките с „ груповия Запад “ в обозримо бъдеще.

В същото време в последно време все по-често се вкарват чисто декоративни наказания, а въвеждането на същински строги ограничавания среща сериозна опозиция от някои страни. Така че на срещата на Г-7 не беше взето нито едно решение за въвеждане на нови наказания.

Съвсем неотдавна се заприказва за възбрана на морския превоз на съветски нефт и ограничение на цените за него. В резултат на срещата на върха обаче бяха признати доста рационализирани формулировки.

В официалното съобщение на Г-7 се показва, че ще бъдат проучени редица подходи, в това число опцията за въвеждане на цялостна възбрана на всички услуги, които дават морски превоз на съветски нефт и петролни артикули по целия свят, с изключение на когато продажбата е на цена не по-висока от контрактуваната с интернационалните сътрудници. Тоест този въпрос единствено се „ изследва “ и възбраната е наречена „ допустима “ в официалното съобщение.

Идеята за ограничение на цената на съветския нефт се разисква от дълго време. Въпросът е, че се доставя на международния пазар на ниски цени.

Това няма да разреши на Русия да завоюва прекалено много от продажбата му, само че в това време ще насити пазара с на ниска цена нефт и по-ниски международни цени, за разлика от цялостното ембарго, което ще докара до по-нататъшно нарастване на цените. Естествено, този сюжет е неосъществим без присъединяване на Китай, Индия и други огромни консуматори.

Дори ръководителят на Shell Бен ван Берден се съмнява в триумфа на това събитие. Според него самодейността ще проработи единствено в случай че в нея с изключение на Съединени американски щати и европейски страни се причислят огромен брой страни.

Не има вяра във опцията за ограничение на морските доставки на съветски нефт и министърът на финансите на Кипър Константинос Петридес. Кипър, който е най-големият център за надзор на кораби в Европа, отхвърли да поддържа тази самодейност на Съединени американски щати.

Според анализаторите на PSB към половината от всички офшорни доставки на съветски нефт идват от Азия. В началото на годината делът на този район не надвишава една трета, а през май към този момент е 60%.

Най-големите купувачи са Китай и Индия. Доставките за Северна Европа са намалели с две трети от началото на годината, само че в Средиземно море са се удвоили. В тази посока най-големите клиенти са Италия и Турция.

Министърът на енергетиката и вицепремиер Александър Новак към този момент предизвести, че възбраната и (или) ограничението на цените на съветския нефт е следващ опит за интервенция в пазарните механизми, „ което може да докара единствено до пазарен дисбаланс, дефицит на енергийни запаси, което, от своя страна ще докара до повишение на цените и надлежно до потребителите, най-вече европейските страни и страните от Г-7, да заплащат за по-скъпи енергийни цени на международния пазар ".

Просто казано, всяко ненадейно придвижване във връзка с съветския нефт крие риск южната част на Европа да остане изцяло без бензин, която към този момент е в тресчица с възходяща инфлация и в навечерието на напълно действителен банкрут.

Украинският президент Владимир Зеленски приказва посредством видеовръзка и на двете срещи на върха. Поискано оръжие и пари



Източник: DPA/ Picture-Alliance

" Човек има чувството, че западните сътрудници влизат ол-ин, просто някои последователно и с дълготрайна визия, а някои са подготвени да ескалират нон-стоп и в кратковременен проект. "

Без револвер няма да стане

Със глобите обстановката като цяло наподобява много забавна. Изглежда " груповият Запад " е подготвен да се откаже от всичко, което е обвързвано с Русия. Но щом става въпрос за личните им ползи, Съединени американски щати стартират да вършат изключения, да вземем за пример, както беше до неотдавна с съветския нефт. Или като с торове и зърнени храни: държавното управление на Съединени американски щати деликатно припомня на националните вносители, че тези артикули не са обект на наказания. Европа пък се оказва в една глупава обстановка, когато си вреди от ден на ден и повече.

Съединени американски щати обаче също имат проблеми поради глобите. След като бяха наложени ограничавания върху финансовите транзакции с редица съветски банки, откакто най-големите интернационалните логистични компании отхвърлиха да работят с Русия, се оказа, че не е толкоз елементарно да се подтиква вносът на торове и храни от Русия в Съединени американски щати. Предложените ограничавания върху застраховането на съветските товари също могат да прибавят към тази поредност от неудобства.

Като цяло западните страни могат да вкарат още доста нови наказания. Единственият проблем е, че тези, които вредят на Русия повече от тези, които ги вкарват, от дълго време свършиха.

Също по този начин е мъчно да се намерят наказания, които биха имали неотложен отрицателен резултат върху съветската стопанска система. И можете да се подготвите за „ дълготрайни “ ограничавания или с течение на времето да научите по какъв начин да ги заобиколите.

Както отбелязва Дмитрий Дорофеев, всеки кръг от нови наказания може да има по-силно отрицателно влияние върху тях.

„ Не е изключено налагането на нови наказания върху пазарната инфраструктура, които могат да имат действителни отрицателни последствия за финансовия бранш, само че превъзмогването им не е нещо невероятно ", споделя Дорофеев.

" Основното в този момент е да разберете, че няма застраховка против наказания и въз основа на това да вземете решения “, предизвестява той.

Нека изброим стъпките за наказания, които би трябвало да имате поради.

1. Нови ограничавания за финансовите институции - Газпромбанк, частни банки, Национален клирингов център (НКЦ). Последствията за частните банки ще бъдат минимални, за Газпромбанк и НКЦ това в действителност ще значи прекъсване на продажбите на газа за Европа и колапс на европейската стопанска система (скромните оценки са 12,5% от Брутният вътрешен продукт, само че едновременното затваряне на работещите индустриални мощности върху съветския газ може да провокира доста по-сериозен ефект).

2. Нови ограничавания за съветски износни артикули - въглеводороди, метали, торове, зърно. Последствията са понижаване на приходите на съветските компании, внезапно увеличение на инфлацията по света, още веднъж прекъсване на производството в недружелюбни страни.

3. Извънсъдебни доброволни арести на имущество на Русия и съветски компании. Последствията са загуби на Русия, в дълготраен проект още по-силно подкопаване на мита за сигурността на активите, ситуирани на Запад, ограничение на непознатите вложения освен в Европейски Съюз, само че и в Съединени американски щати.

Въз основа на гореизложеното, съществено се притесняваме единствено от точка 3. И първите стъпки в тази посока към този момент се вършат: предходната седмица немското държавно управление пое контрола над три кораба, пренасящи полутечен природен газ на Газпром. Става дума за корабите „ Амур “, „ Об “ и „ Чиста сила “, наети от „ Газпром “ от американската Dynagas LNG Partners.

На доктрина едни от най-болезнените за Русия биха били по-строгите наказания против Газпромбанк и глобите против НКЦ. Както припомня Peramo Invest, някои опасности от засилен напън върху Газпромбанк и налагане на наказания против НКЦ не се изключват даже от представители на Централната банка, които предлагат на банките да понижат валутната си позиция, а на фирмите да изплащат валутни задължения предварително.

„ Ако бъдат наложени наказания на НКЦ, в чиито сметки се взема поради валутата на съветските поданици, сетълментите по транзакции сред Русия и Европа ще станат невъзможни и интернационалната търговия ще се усложни съществено ", споделят от Peramo Invest.

" Този ход на Европейския съюз би бил равностоен на ембарго върху съветския експорт. Според нас сходно развиване на събитията е малко евентуално " - изясняват още те.

" Блокиращите наказания против Газпромбанк ще имат сходни последствия: заплащането на съветските енергийни доставки, от които европейските страни към момента са подвластни, ще стане невероятно ", не престават те.

" Според шефа на Shell Бен ван Берден Европейски Съюз не може да размени съветското синьо гориво. Следователно рестриктивните мерки са вероятни, само че най-вероятно те няма да придобият безусловен темперамент, ще останат малки врати за сериозно значими съветски запаси ", споделят специалистите.

Дмитрий Александров от " Универ Капитал " е склонен с това: съгласно него прекъсването като цяло на всички валутни сетълменти, в това число с НКЦ и Газпромбанк, е допустимо в средносрочен проект, само че не по-рано, в сравнение с стане допустимо по-нататъшното доста понижение на закупуването на съветски енергоносители.

Както припомня Олег Фьодорович от УК " Откритие ", G7 изрази желанието си да забрани застраховката за превозване на съветски артикули. Европейски Съюз възнамерява в бъдеще изцяло да се откаже от съветските енергийни източници (въглища, петрол и газ).

Ако това в действителност се случи, съветските компании, несъмнено, ще бъдат атакувани.

„ Отказът на редица страни от съветски въглеводороди и злато ще докара до понижаване на приходите и облагата от тяхната продажба заради логистични, инфраструктурни и финансови проблеми, както и спомагателни разноски, свързани с тях “, изброява Фьодорович.

Повече за компликациите при потреблението на замразени съветски активи можете да прочетете в публикацията " Удар на рублата " (Эксперт № 11 за 2022 г.). Тук припомняме, че преди да ги употребявате по свое убеждение, първо би трябвало да национализирате или конфискувате - замразяването или карцерът не е задоволително за това.

Всъщност даже Германия не национализира Gazprom Germania, а единствено взе тази компания под директното ръководство на енергийния регулатор на страната.

Вече обаче започнаха да се появяват първите законодателни начинания, които разрешават това да стане без комплицирани многогодишни каузи.

Според Ройтерс канадският Сенат утвърди мярка, препоръчана от канадския министър председател Джъстин Трюдо, която разрешава конфискация и продажба на активи, замразени заради съветската военна интервенция в Украйна.

Дмитрий Александров допуска, че под новите наказания може да попадне всеки превоз, минни активи, а също по този начин може да се направи опит за разпространяване на нови вторични наказания.

„ Историята от последните години демонстрира, че дипломатическата благосъстоятелност също може да бъде атакувана “, предизвестява заместник-генералният шеф на Универ Капитал.

„ Блокирането на износа на артикули е теоретично допустимо, само че без присъединяване на източните страни тези ограничения няма да бъдат доста продуктивни ", споделя той.

Чрез включването на ръководителя на Европейската комисия и ръководителя на Европейския съвет в групата на Г-7, Съединени американски щати намалиха преговорния статут на Франция, Германия и Италия, принуждавайки „ европейските тежка категория “ да следват външната политика на Европейски Съюз, която е по- евентуално водена от гледната точка на Вашингтон, в сравнение с от желанията на Париж, Берлин или Рим.



Източник AP Photo/ Markus Schreiber / pool/Tass

Всъщност Англия и Съединени американски щати се трансфораха в заложници на личната си непримирима позиция в разгарящия се спор, счита Виталий Манжос от Алго Капитал.

Това ги принуждава поредно да стягат глобите, до момента в който новите ограничения стават по-малко ефикасни и даже „ глупави “, счита още той.

„ Например, отводът на Съединени американски щати и Япония да внасят злато от Русия наподобява като алегоричен жест. Монетарният доблестен метал по формулировка има функционалността на „ пари за незабавни случаи “ за междудържавни сетълменти по време на възходящо интернационално напрежение ", изяснява специалистът.

" Използването на тази опция просто служи като метод за заобикаляне на глобите. В по-широк смисъл в този момент няма огромна потребност Русия да продава злато за долари ", споделя още Виталий.

" Той самичък по себе си е инструмент за опазване на покупателната стойност и метод за отбрана против доларова инфлация “, изяснява Виталий Манжос.

Като цяло наподобява, че западният свят е изгубил по този начин присъщата за него рационалност, твърди Манджос. Това се вижда освен в обстановката на икономическа борба с Русия – „ коронавирусната “ нервност и недомислената декарбонизация са феномени от същия порядък.

Той също по този начин отбелязва, че макар че недвижимите парцели и транспортните средства са най-лесно наличните цели за конфискация, техният арест не е най-болезненият за Русия.

„ Фактите на изземване или национализация на огромни инфраструктурни уреди, благосъстоятелност на страната или локални компании, могат да станат в действителност съществени удари “, твърди старши мениджърът на риска на Алго Капитал.

Ако всичко е толкоз тежко за самите западни страни, можем ли да чакаме закъснение на въвеждането на нови наказания? За страдание не.

„ Засега не би трябвало да се чака закъснение, може да се случи чисто официално - заради обстоятелството, че наборът от нови наказания е доста стеснен и остават или доста нишови решения, или доста рискови от позиция на ескалация на борбата ", споделя Дмитрий Александров.

" Но към този момент, за жалост, не може да се приказва за каквато и да е стабилизация: основава се чувството, че западните сътрудници влизат ол-ин, просто някои по-постепенно и с дълготрайна цел, а някои са подготвени да усилят ескалацията безгранично и в кратковременен проект ”, притеснява се Дмитрий Александров.

Александър Турунцев взе присъединяване в подготовката на материала.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР