Ако изборите бяха днес – 5 февруари, 2023 г., -СДС

...
Ако изборите бяха днес – 5 февруари, 2023 г., -СДС
Коментари Харесай

"Екзакта": Ако изборите бяха днес - ГЕРБ с 10% преднина, седем партии в парламента


Ако изборите бяха през днешния ден – 5 февруари, 2023 година, -СДС щяха да завоюват 26,6% от вота на гласоподавателите, „ “ (ПП) – 16,4%, – 12,8%, „ за България “ – 12%, „ “ – 10%, „ “ – 7,3%, „ “ – 4,2%, „ “ – 3,2%.

Това демонстрира национално изследване на „ Екзакта Рисърч Груп “, извършено от 30 януари до 4 февруари 2023 година

Месец преди началото на предизборната акция, настройките за идния парламентарен избор демонстрират постоянна електорална кондиция на и известно стесняване на електоралната тежест на Политическа партия.



40% утвърждават взаимното явяване на „ “ и „ “

Съвместното явяване на „ “ и „ “ на идните избори се утвърждава от близо 40% от интервюираните в актуалното проучване – по-често от дами, от висшисти, от хора на възраст сред 30 и 60 година и от поданици на столицата. Сред 60% има скептични настроения, които са най-изявени измежду гласоподавателите на. Остава въпросът дали обединението ще реализира резултат с „ добавена стойност ” или пък изборният ѝ резултат ще бъде под чертата на механичния общ брой.

60% считат, че страната ни има потребност от нови партии

Въпреки опцията на идните избори да се гласоподава и с хартиена бюлетина, 88% от българите позволяват, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора спрямо тези, които гласоподаваха на парламентарния избор през октомври 2022 година

Според 60% от интервюираните, страната ни има потребност от нови партии, разнообразни от досегашните. Това декларират по-често дами, нискообразовани и небогати респонденти, поданици на дребните градове и на селата и като цяло хора, които имат високи упования към новите политически субекти.

Една четвърт от интервюираните позволяват, че Национална движение „Симеон Втори" могат да влязат в идващия парламент. Според 76% това не е допустимо. В положителното показване на Национална движение „Симеон Втори" не имат вяра по-често хора на възраст над 50 години и поданици на столицата. По към една пета от гласоподавателите на огромните партии позволяват опцията Национална движение „Симеон Втори" да влезе в идващ парламент и в това виждат опция за политическо партньорство.

Одобрението към президента продължава да понижава

За последния месец продължава да понижава утвърждението към работата на президента Румен Радев. Въпреки това то остава по-висок дял от неодобрението му - 48% към 39%. Одобряват го болшинството гласоподаватели на, на „ “ и „ “. Оценките за работата му, обаче, от ден на ден са полюсни и политически обагрени.

В самият завършек на работата на 48-то Народно събрание, получава доста повече утвърждение – 28%, за работата си като ръководител на Народно събрание спрямо утвърждението на Народното събрание като институция - 7%. Рашидов получава положителни оценки от над две трети от гласоподавателите на, както и от над половината гласоподаватели на.

3% спад в утвърждението за Гълъб Донев

За последния месец с 3% понижава утвърждението към работата на новия/стар длъжностен министър председател Гълъб Донев. Добри оценки за работата му дават една трета от българите, а малко над половината не го утвърждават.

и - най-одобряваните водачи на парламентарни партии

Доверието на хората към множеството водачи на партии в Народното събрание продължава да ерозира. За сметка на това, вътрешнопартийната поддръжка за тях става все по-твърда. В самия завършек на работата на 48-ото Народно заседание, най-одобряваните водачи на парламентарни партии не престават да бъдат и. Те получават по 24% утвърждение, като неодобрението към остава доста по-високо от това към. Висока е поддръжката за измежду гласоподавателите на – утвърждават го 94% от тях.



От началото на годината с няколко пункта се свива утвърждението към водачите на „ “ и. Към 4 февруари те са одобрявани от по 16% от българите, а неодобрението им възлиза на по 72%. И двамата са във висока степен одобрявани от гласоподавателите на „ “ (от по над 90% от тях). Петков и Василев получават положителни оценки най-често от поданици на столицата и от образовани българи.

В началото на февруари и Мустафа Карадайъ имат съизмерими рейтинги на утвърждение и на отрицание. Одобрявани са от по 15% от българите, а неодобрението им възлиза на по 75%. Нинова е подкрепяна от 94% от гласоподавателите на, а Карадайъ – от 92% от гласоподавателите на.

е одобряван от 13%, а неодобряващите го са 72%. Той е подкрепян от 91% от гласоподавателите на „ ”. Над междинните стойности е утвърждението му измежду небогати и нискообразовани поданици на дребните обитаеми места.

е одобряван от 12%, а неодобрението му е 70%. 83% от гласоподавателите на „ “ го поддържат. е одобряван по-често от хора в дейна трудова възраст и от образовани респонденти.

е одобряван от 8% от българите, като неодобрението му е 69%. 71% от гласоподавателите на „ “ утвърждават водача на ДСБ. Над междинното утвърждение за него записваме измежду висшисти и измежду поданици на обитаеми места отвън столицата.

В национално изследване на „ Екзакта Рисърч Груп “, извършено от 30 януари до 4 февруари 2023 година, са интервюирани „ лице в лице ” 1050 пълнолетни българи в 70 обитаеми места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по съществени обществено демографски параметри. Изследването е осъществено със лични средства в границите на изследователската стратегия на Екзакта.

Предвид събитията и свадите (не единствено вътрешнополитически), предшествали и съпътствали теренната работа по това проучване, записаните публични настройки месец преди формалния старт на предизборната акция са значим ориентир.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР