Ако историята на Централна и Източна Европа се пренаписва от

...
Ако историята на Централна и Източна Европа се пренаписва от
Коментари Харесай

Guardian: Ракетният удар в Полша – страх в Източна Европа, трудни въпроси пред НАТО

Ако историята на Централна и Източна Европа се пренаписва от спора в Украйна, то това се отнася и за историята на Северноатлантическия алианс, написа в коментар за Guardian Каролина Вигура.

Във вторник вечерта на полска територия починаха двама души, изумени, както наподобява, от ракета съветско произвеждане. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и държавното управление във Варшава се пробваха да понижат напрежението, като в сряда обявиха, че ракетата най-вероятно не е пристигнала от Русия и случаят е породен от украинската противовъздушна защита.

Въпросът за Полша обаче остава, както и за всяка друга страна - членка на НАТО, и изключително за тази, която живее в сянката на Русия: какво ще стане, в случай че този или сходен случай въпреки всичко се окаже умишлена съветска интервенция? Каква отбрана може да чака тя от Съединени американски щати и другите си съдружници от НАТО?

Съгласно член 5 от Договора на НАТО, въоръжена офанзива против един съдружник се смята за офанзива против всички. Но какво съставлява въоръжената офанзива? И какво ще значи солидарността на НАТО на процедура? Отговорът, който Полша и други по-малки членове на НАТО (както и Кремъл) ще получат, наподобява е " зависи ".

Възможността за рухване на съветска ракета на полска земя или на територията на някоя от балтийските страни, инцидентно или съзнателно, витае над украинската рецесия към този момент девет месеца. В епохата на дезинформацията човек даже би могъл да си показа по какъв начин Москва признава, че е станала " акцидент ", а съветският външен министър Сергей Лавров с присъщата си злокобна усмивка показва " страдание ".

И по този начин, в кой миг член на НАТО може да съобщи, че би трябвало да се позове на отбраната по член 5, защото е нарушена териториалната целокупност на организацията? Русия е нарушавала скандинавското - датското и шведското - въздушно пространство безчет пъти. Но хипотетично непреодолимите червени линии на НАТО наподобяват променливи, когато става въпрос за световен спор с нуклеарни оръжия.

За жителите на Полша, които в този момент имат двама починали сънародници, " зависи " стартира да звучи по този начин, като че ли границата сред войната и мира е съзнателно размита. През идващите дни и седмици непосредствените съседи на Русия ще схванат какъв брой в действителност костват участието в НАТО и военната поддръжка на Съединени американски щати.

От значително значение е да се направи правосъдно следствие на събитията към случая от вторник. Но казусът остава. Трябва да се надяваме, че хладните глави на дипломатите ще продължат да предотвратяват рискова ескалация. Но не се учудвайте, в случай че горещите глави в градските и селските региони, граничещи с Русия, реагират по друг метод. Какво, питат те в този момент, в случай че още една ракета се отклони към територията на НАТО, убивайки още цивилни?

Колективният боязън, който тази война разсъни в Източна Европа, е висцерален. Нашият повтарящ се призрачен сън е съветските войски и оръжия още веднъж да пробият полската граница, както са го правили неведнъж през последните 300 години. В изследване, извършено след нахлуването на Русия в Украйна, 84% от полските жители декларират, че се опасяват, че войната може да се придвижи в Полша. " Мисля за това всеки ден ", сподели неотдавна пред " Гардиън " мъж, живеещ на полско-руската граница. " Те могат да дойдат всеки миг. Да ни убият в леглата ни. "

За множеството източноевропейци войната в Украйна не се възприема като единично събитие, а като развой на пълзяща и постоянно ескалираща съветска експанзия. Този мироглед отразява необикновен предразсъдък и съмнение към западните съдружници. И въпреки реакцията на полското държавно управление да е надълбоко премерена, реакциите в обществените медии демонстрират, че доста жители са уверени, че обстановката просто е трансформирала страховете им във обстоятелства. Тревогите, че поради войната може да бъдат изгубени човешки животи, в това число и тези, които живеят на полска територия, в този момент се оказаха трагично оправдани.

Тези районни страхове се трансформират в предстоящ резултат от войната. За доста поляци, както и за техните съседи от балтийските страни, има единствено два допустими сюжета след войната в Украйна. Първият е цялостно заличаване и цялостен погром на Путинова Русия, сходно на унищожаването на Германия през 1945 година А в случай че това не е вид, тогава те желаят най-малко повтаряне на 1991 година - разпадането на Руската империя. Трети път няма.

По гледище на Полша НАТО ще би трябвало съществено да обмисли дали събитията от 15 ноември изискват дейна подготовка за съдбоносен боен отговор. Жизнеспособният противоракетен щит на източния фланг на НАТО ще стане безспорен приоритет. Предложеният неотдавна от немския канцлер Олаф Шолц щит за повече от дузина европейски страни е единствено началото. Настоящите събития би трябвало да ускорят постигането на неотдавнашен компромис по въпроса. Вместо повече наказания, страните от фронтовата линия ще изискат да бъдат въведени повече войски и отбранителни системи на НАТО.

Това, което ще се случи по-нататък, ще бъде тест за решимостта на Запада да се оправи с Русия. Липсата на дейности още веднъж ще бъде възприета като изменничество, като оставяне на полския народ в потребност. Както през септември 1939 година, когато руските войски нахлуват в Полша от изток в партньорство с нацистките войски, нахлуващи от запад. Травмите в този район са доста дълбоки.

Преводът е на БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР