Ако искате да съсипете цялата световна икономика - продължавайте в

...
Ако искате да съсипете цялата световна икономика - продължавайте в
Коментари Харесай

Западът получи от Изтока трето предупреждение за седмицата

Ако желаете да съсипете цялата международна стопанска система - продължавайте в същия дух. Групата западни страни, водени от Съединените щати, чуха това за трети път за една седмица в третата азиатска столица. Първо конференция на Източноазиатската среща на върха в Камбоджа, по-късно среща на Групата от двадесетте водещи стопански системи в Индонезия, а в този момент серия от събития на АТИС в Тайланд.

Конференцията е еднократна замяна на отзиви, изясняване на позиции със или без финален документ, тъй че в такива случаи постоянно се стига до конфликт на отзиви без съответни последици. АТИС работи на разнообразни правила, тъй че резултатът от сегашните срещи в Банкок е по-трудно забележим, само че е по-ефективен.

Факт е, че АТИС е мощна разклонена организация на 21 стопански системи, т.е. на всички тези, които рамкират Тихия океан или се вписват в него. И тази организация работи с доста срещи и комисии през цялата година - извънредно в икономическата сфера, като измисля нови ограничения и правила, тъй че нищо в този район да не пречи на търговията, вложенията и бизнеса като цяло. Тези правила се трансформират в закони или указания, от време на време във всички, от време на време единствено в някои стопански системи, само че във всеки случай това нещо работи, трансформирайки Азиатско-Тихоокеанския район в главен мотор на международното развиване. А годишните конгреси с две увенчаващи ги срещи на върха (на предприемачи и политически лидери) са единствено външната част от процеса.

Има две аргументи, заради които " западните " - в това число Япония или Австралия - членове на АТИС не трансфораха срещата в Банкок в следващото шоу за Украйна. Първата е, че няма нищо общо с Тихия океан. И второто е, че западняците към този момент схванаха след Камбоджа и Индонезия какво ще се случи. Затова заключителният документ от 23 общи и малко смислени точки в Банкок гласи, че по украинската история едни са говорили по този начин, а други са споделили онака. Но незабавно по-късно идва основната фраза: „ Докато признаваме, че АТИС не е конгрес за разрешаване на проблеми със сигурността, ние признаваме, че проблемите със сигурността могат да имат значими последствия за международната стопанска система. “ И по-нататък: „ Ние удостоверяваме решимостта си да създадем свободна, отворена, обективна, недискриминационна, транспарантна, приобщаваща и предвидима среда за търговия и вложения. “

И тук е главният нерв на всичко, което се случи във форума. Факт е, че АТИС е като латентен човек, който преди малко се е събудил и, оглеждайки се, е останал ужасяващ. През 2019 година нямаше конгрес, тъй като в страната-домакин - Чили - имаше всевъзможни чисто локални неприятности. И по-късно бруталните способи за битка с пандемията разрушиха международната стопанска система съвсем до цялостен колапс – с спиране на веригите за доставки, закъснение на производството и доста други несгоди. В последна сметка западната група страни нападна Русия, провокирайки спор в Украйна и подкопавайки цялата международна стопанска система със наказания, а и преди този момент постановиха доста сходни наказания против тихоокеанската страна Китай.

Тоест, АТИС се занимаваше с дългото и мъчително унищожаване на всевъзможни спънки пред бизнеса в големия район, а в този момент вижда, че една основна тихоокеанска стопанска система - Съединените щати - нападна друга основна стопанска система в района - Китай - и изисква всеки да редуцира или ограничи връзките с последната.

И тук виждаме един от многото епизоди в Банкок, където след Индонезия, геният на конюнктурата, който не е директно обвързван с АТИС, френският президент Еманюел Макрон съобщи там: от ден на ден и повече страни са са сложени в такава позиция, че би трябвало да избират сред придържане към Пекин или Вашингтон, „ и това е голяма неточност “.

Вторият епизод е случилото се с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис. Тя пристигна там, с цел да размени президента Джо Байдън, който беше изтощен в Индонезия. По американска традиция главните моменти от речта ѝ на срещата на водачите бяха авансово изтекли в медиите. Но когато се стигна до изявлението като такова, се оказа, че острите ъгли са заоблени, тя даже не назова непосредствено Китай, а главно приказва за това, че „ няма по-добър сътрудник за района от Съединени американски щати “.

След това Китай пое самодейността. Всички си спомниха - и на забравилите им беше припомнено - че Китай построи зона за свободна търговия в района, която започва тази година, където търговията му доближи 1,2 трилиона $ от началото ѝ, или че с района като като цяло тази търговия възлизаше на 2,87 трилиона $ преди да стартират актуалните проблеми.

Си Цзинпин се оказа неоспорим фар на вяра за събралите се. В едно от изявленията си той се опита да оправдае упованията, като сподели, че районът не е безстопанствен заден двор и не би трябвало да се трансформира в сцена за съревнование сред огромните сили. „ Никакъв опит за водене на нова студена война не би трябвало да бъде допускан от народите и нашето време “, сподели той и добави, че „ едностранчивостта и протекционизмът, всеки опит за политизиране на икономическите и търговски връзки би трябвало да бъдат отхвърлени “. Да, става дума за всевъзможни наказания – с съображение или без съображение.

Възниква въпросът: в последна сметка какво се случи? Ако приказваме единствено за АТИС, тогава същността на въпроса е, че този механизъм се разсъни след три години небитие и стартира да работи на цялостен потенциал. Всевъзможните стратегии за унищожаване на от ден на ден бариери сред стопанските системи още веднъж започнаха да се форсират, което, несъмнено, опонира на проекта на Съединени американски щати и съдружниците да разделят международната стопанска система на две системи, както по време на Студената война. Това припомня на държанието на мравките, откакто някой сръчка общия им дом: всички тичат и носят дребни сламки в челюстите си, с цел да върнат всичко както си беше.

По-нататъшната орис на АТИС е под въпрос, защото председателството минава към Съединени американски щати, а те умеят да постановат единствено своите стратегии в района - като да вземем за пример свещения " зелен преход " на света към каменната епоха. Друг е въпросът дали три предизвестия от събралите се в трите азиатски столици са задоволителни, с цел да схванат те и техните съдружници, че новата им студена война не се развива както се очакваше.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР