Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Цената на борсовия ток в България счупи 4-годишен рекорд

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Рекордно висока за последните 4 години ще бъде цената на тока за бизнеса на 24 юни. В сегмента " Ден напред " на тържищата в България и Гърция бяха реализирани най-високи за цяла Европа - 128.15 евро/мВтч, или малко над 250 лева У нас не е имало толкоз висока цена на тока от 10 януари 2017 година, когато температурите бяха извънредно ниски, потреблението - огромно, а част от аварийните мощности не съумяха да сработят, с цел да се задейства така наречен леден запас.

Електроенергията като цяло е скъпа в цяла Европа - Събрия (117.81евро/мВтч), Хърватия и Словения (108.48 евро/мВтч) и други В Румъния, с която се чака България да сплоти енергийния си пазар до есента, пък токът се продава за 99.74 евро/мВтч. Най-ниска е цената в Испания и Португалия (85.73 евро/мВтч).

Едно от обясненията за тези високи цени e свръхпотреблението на ток поради високите температури в Източна Европа.
Картата за жегите на weatheronline.co.uk, обхванали Европа, наподобява съвсем идентично с тази на цените на тока.
Това от своя страна води до изключително натоварване на системите за изстудяване и нараснало търсене на ток. В същото време заради неналичието на вятър пък към 60 гВт вятърни мощности не могат да обезпечат електрическа енергия, което също поражда недостиг и надлежно по-високи цени.

Иначе няма информация за повреди на други мощности в района.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР