Ако искаме да запазим този изключително конкурентноспособен сектор, какъвто е

...
Ако искаме да запазим този изключително конкурентноспособен сектор, какъвто е
Коментари Харесай

Десислава Танева: Ако искаме да запазим свиневъдството, трябва да повишим мерките за биосигурност

Ако желаеме да запазим този извънредно конкурентноспособен бранш, какъвто е свиневъдството, би трябвало да повишим ограниченията за биосигурност, сподели на конференция през днешния ден министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в границите на 14-та годишна среща на Постоянната експертна група за Африканската чума по свинете в Европа, която се организира в София. Министър Танева осведоми, че предстоят промени в Закона за ветеринарно-медицинската активност, дружно с всички наредби, които уреждат условията и изискванията за биосигурност, за работата на фермите вид домашни прасета, компенсациите, обезщетенията и други Възможно е да бъдат изменени и наредби, свързани с директните заплащания.

Десислава Танева осведоми още, че към днешна дата 35 са огнищата с АЧС в страната, последното записано огнище е от 16 август и от този момент други не са открити. Регистрираните животновъдни обекти от вид домашни прасета към този момент не са под наблюдаване. Общо засегнатите прасета са 131 000.

Разходите по заличаване на огнищата и другите ограничения за стерилизация и компенсации са към 23 млн. евро към 14 август, за което има изпратено писмо до Европейската комисия. Ако този проект се утвърди, 75 на 100 от средствата би трябвало да се реинбурсират и платят предплатено. Миналата седмица 1,4 млн. евро Европейска комисия е платила за справяне с заболяването през 2018 година В момента има обезпечен задоволителен запас за покриване на всички потребности по преодоляване на заболяването, уточни министър Танева. С разпореждане на Министерския съвет има отпуснати 28 млн. лв. и втори транш от 3,5 млн. лв., добави министърът.

Има подхванати ограничения за опазване на източнобалканската свиня, която е доста скъпа локална порода и при която към този момент има два случая на болест, сподели в отговор на въпрос Танева. На процедура всички огнища са премахнати, акцентира земеделският министър.

Танева сподели още, че има основана експертна работна група, която ще формулира новите ограничения за биосигурност съгласно типа стопанство. Свинепроизводството ще бъде разграничено на три категории - индустриални, персонални ферми и огромните стопанства. Подготвят се нови ограничения за подкрепяне, ориентирани към свиневъдството. Ще бъде понижен броят на допустимите свине в персоналните стопанства до 5, сподели министър Танева.

Репопулацията на домашни свине може да стартира най-рано от септември идната година при новите ограничения, които ще бъдат признати, съобщи тя.

Конференцията е последна с присъединяване на политически лица от Балканите и други страни и по тази причина с изключение на работен има и политически смисъл. Това значи, че способените органи ще имат задоволително мощна политическа поддръжка, с цел да се спре АЧС и да намалеят икономическите загуби, сподели изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев.

По думите на Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по опазването на здравето и сигурност на храните, днешната среща е извънредно значима с присъединяване на представители от над 20 страни. По думите му европейското съдействие във връзка с ограниченията за справяне с заболяването Африканска чума по свинете се развива. Еврокомисарят даде висока оценка за напъните и ограниченията, които страната ни съответно подхваща. "Когато към този момент 10 страни са наранени и други 5 са в риск, трансграничното съдействие е наложително. АЧС има мощно обществено влияние върху селските райони и стопанската система на страните. Целта е през днешния ден да определим предпочитаните действия по отношение на биосигурността, производствата, лова. България се оправи прелестно, следвайки тактиките на Европейска комисия ", уточни еврокомисар Андрюкайтис. Като положителни образци той уточни страни като Чехия и Финландия, едната сполучливо справила се, а другата не позволила заболяването на територията си.

АЧС става световно предизвикателство и единственият метод да преборим болестта е да обединим старания - фермери, общество, ловци, заключи еврокомисарят.

България е на кръстопът и страната има опит със болесттите по животните - модуларен дерматит и други, с които се е справила, акцентира още Андрюкайтис. Ние следим обстановката в България и планираме нови стъпки, съгласно традициите на популацията, сподели още той.

Според еврокомисаря, в случай че ограниченията продължат да се извършват, след 3-4 години страната ни би могла да се оправи с заболяването. Той уточни, че е мъчно да се ангажира с съответен интервал от време, само че би трябвало неотстъпчивост във връзка с ограниченията, колкото и мъчителни да са те. Мерките са написани в кодекса на Световната организация по опазването на здравето на животните OIE.

Моник Елоит, общоприет шеф на OIE уточни, че АЧС е освен болест, само че и икономическо злополучие. Затова би трябвало да се ползват прецизни и непопулярни ограничения, само че те по думите ѝ са наложителни.

Заболяването към този момент е в Сърбия и Северна Македония. На границите ще се засилят ограниченията във връзка с инспекции и стерилизация за недопускане транспорт на болестта. Комисар Андрюкайтис разяснява още, че към днешна дата шенгенската независимост на напредване затруднява ограничението на заболяването. Той акцентира за следващ път, че при липса на ваксина единственият метод да се оправим със болестта е умъртвяването на животните, само че това се прави за положителното на хората.

14-та годишна среща на Постоянната експертна група за африканската чума по свинете в Европа се организира под патронажа на Глобалната рамка за трансгранични заболявания по животните на Организацията по издръжка и земеделие /FAO/ на Организация на обединените нации и Световната организация по опазване на здравето /OIE/.Резултатите от извършените полемики и взети решения ще бъдат част от правенето на Глобална тактика за надзор и премахване на АЧС в международен мащаб.

В събитието вземат участие 90 специалисти и представители от 34 страни, измежду които министри и зам.-министри на шест страни от Балканите - Албания, Босна, Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Косово и Сърбия. Очаква се срещата да бъде основна за обезпечаване на съгласуваност и дейности във връзка с АЧС в този район на Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР