Цената на сорта кафе робуста достигна до най-високото си ниво

...
Цената на сорта кафе робуста достигна до най-високото си ниво
Коментари Харесай

Цената на кафето скочи драстично

Цената на сорта кафе робуста доближи до най-високото си равнище от 45 години насам, написа Bloomberg.
Агенцията се базира на данни на Международната организация за кафе, които излизат на фона на усилващия се дефицит в международен мащаб.
Измерителят на организацията за цените на едро е повишен със 17% през април до най-високото си равнище от 1979 година, излиза наяве от месечен отчет, представен от Bloomberg.
Най-големият производител на робуста – Виетнам – продължава да изпитва компликации със снабдяването поради неприятната годишна продукция през миналия сезон.
Не по-оптимистични наподобяват прогнозите и за актуалната 2024 година Около една трета от международното предложение на зърна робуста, които нормално се употребяват за разтворими питиета и кафе еспресо, се отглежда точно във Виетнам.
Сушата и горещините заплашват съществено регионите в азиатската страна, където се отглежда известният вид кафе. В същото време реколтите арабика към този момент са по-богати, което спомага за известно облекчение на цените.
Недостигът във Виетнам спомогна за повишаването на бенчмарковите фючърси в Лондон с към 50% през тази година, като цените доближиха най-високото си равнище от най-малко 16 години. Поскъпване се следи през пет от последните шест месеца, което е допустимо да се отрази и на потребителите.
Очаква се цените на кафето да продължат стремителния си растеж, защото влошаващият се климат и трупането на продукция ще изострят рецесията в предлагането във Виетнам.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР