Ако имате злато, ще го украсявате ли със стиропор? В

...
Ако имате злато, ще го украсявате ли със стиропор? В
Коментари Харесай

Севтополис за над 10 млн. лв. Колко тракийска история има в Светът на траките

Ако имате злато, ще го украсявате ли със стиропор? В Казанлък са открити стотици тракийски некрополи, има богат на експонати музей, т.е. всичко, с цел да си показа човек живота на траките. Но над 10 млн. лв. трансформират всичко. Сега към този момент има и исторически атракцион, оспорван от доста историци.

Влизаме в помещение, наречено " Тронна зала ". Срещу нас са восъчни фигури на мъж и жена, седнали в неналожителен диалог. Той има златен венец на главата и би трябвало да разпознаем в него тракийски цар. Жената е кралица. До тях са изправени други две восъчни изображения - един мъж държи съд за вино, различен - копие.

По-късно ще научим, че на каната за вино би трябвало да споделяме " фиала ", а на индивида, който я държи - виночерпец.

Намираме се в туристически атракцион, наименуван " Светът на траките " . Той е покрай Казанлък и отваря порти на 9 април.

Пространството е доста по-голямо от една " тронна зала " и за него се водят бурни разногласия сред историци. Тези, които го подлагат на критика, назовават целия комплекс насмешка с обстоятелствата, фалшификат, ликвидиране на същинската история. Тези, които са взели участие в построяването му, считат, че ще привлекат туристи, които да се срещнат с българската история. " Но това не е история! " - репликират незабавно критиците.

Но преди да забележим от кое място потегля разногласието, дано се върнем в " тронната зала ". Около четирите восъчни фигури са пръснати дървени сандъци с железен обков, а от вътрешната страна надничат блестящи предмети.

Има и глинени съдове, които наподобяват на стомни за вода. Сцената е довършена с дребна пластика - глава на мъж. Оказва се, че е копие на бронзовата глава на тракийския цар Севт III , открита при археологически разкопки.

Извън " тронната зала " ни посрещат съвременни вили, до които са добавени дорийски колонади. Има и ресторант. Това са хотелски пространства за бъдещите гости. Наблизо има и макет на по-необичайна архитектура. Разбираме, че той би трябвало да е копие на античния град Севтополис . Гостите ще могат да се разходят по " улиците " му.

Ако се върнем от макетите към действителността, напълно покрай този нов атракцион в действителност се е намирал античният град Севтополис, открит през 1948 година на място, отредено за язовир. Въпреки откритието язовирът въпреки всичко е издигнат, кръстен е на Георги Димитров, а след това преименуван на " Копринка ".

От 1954 година до ден сегашен " столицата на траките " е заровена под водите му.

Траките са живели в тези земи през V-III в. прочие Хр. В Казанлъшката долина са открити стотици тракийски некрополи и артефакти, а неотдавна общината патентова марката " Светът на траките ".

Това стана на фона на голям брой разногласия в научната общественост - по какъв начин може и по какъв начин не трябва да се показва достоверното културно завещание.

Макетът на Севтополис в " Светът на траките " е хипотетична възстановка на античния град. Практиката такива находки да се надграждат или " довършват " с итонг и мазилка датира в България от две десетилетия.

Основният спор сред историците е редуциран до едно изречение: би трябвало ли да има подобен тип " поп археология "?

А разногласието сред всички останали хора гласи: би трябвало ли да се предизвиква кичът и бутафорията?
 Входът на атракциона Вино и рози в " Светът на траките "
Комплексът се намира на към 7 км от Казанлък, в покрайнините на град Шипка - сред гробището и индустриалната му зона. Ние стигаме до такава степен с кола, само че може и с велосипед - построена е велоалея до Казанлък, която минава и около околните тракийски гробници. Общината дава колела чартърен, по маршрута ще се движи и туристическо влакче.

" Оттук туристите могат да изберат коя от гробниците в долината желаят да видят ", споделя кметицата на Казанлък Галина Стоянова . Тя прибавя, че атракционът, гробниците и историческият музей ще работят без почивен ден.

Стоянова ни развежда из коплекса, съпроводена от шефа на новооткритото общинско дружество, което го стопанисва - Никола Тодоров , както и от шефа на локалния исторически музей Момчил Маринов и археоложката от музея Меглена Първин . С нас е и археологът проф. Николай Овчаров , който е съветник на " Светът на траките " и консултант на общината по културен туризъм.

Преди това сме разгледали и съвсем приключената консервация на близката тракийска гробница Оструша .

В изложбената зала кметицата ни демонстрира холограмен екскурзовод, който ще посреща туристите, съвсем подготвена е и залата за 3D визуализация на подиуми от живота на траките. Посетителите ще могат да се дегизират с копия на тракийски облекла и да се снимат с восъчните фигури.

Очакват ги и разнородни спектакли - за митичния древногръцки артист Орфей, възстановка на ритуала розобер, демонстрации на бойните умения на траките.
 В комплекса има 5 къщи за посетители с древногръцки колони на входа.
Никола Тодоров показва къде ще са магазините за сувенири и занаятчийските ателиета. В комплекса от 23 дка има също детска площадка, кафене, тематичен ресторант с винарна, а зад паркинга - и розариум.

Тодоров чака над 25 хиляди туристи годишно. Той е шеф и на близкия петзвезден спа хотел на строителната компания НИКМИ.

Все още не са конкретизирани цените за нощувка, само че по думите му комплексът ще се самоиздържа, като приходите ще отиват за поддръжката и за заплати на личния състав от към 30-40 души.
" Вреден ", " бутафорен ", " Дисниленд " Културното завещание е прекомерно сериозна тематика, с цел да я трансформираме в атракцион в жанр Диснилендпроф. доктор Анелия Божкова
Много експерти считат, че построяването на този и други сходни комплекси е " нездравословно ", тъй като дава погрешна информация за траките, опошлява естетиката на античността и възпитава неприятен усет.

" Културното завещание е прекомерно сериозна тематика, с цел да я трансформираме в атракцион в жанр " Дисниленд ", споделя археоложката от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките проф. доктор Анелия Божкова .

И прибавя, че с цел да си сътвори човек визия за траките, е задоволително да посети локалния историческия музей и гробниците - " [това са] положителни образци за модерна консервация – във типа, в който са открити, без добавени измислици ".

" Не беше нужен този кич ", споделя тя.
 Археоложката проф. доктор Анелия Божкова от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките За достоверността на един макет
Сега макетът на Севтополис заема централно място в атракциона, а Николай Овчаров го дефинира като " нещо неповторимо, което демонстрира античния град в целия му искра ".

По думите му макетът на античния Севтополис е достоверен. " Ако беше непокътнат градът, и него бихме реставрирали ".
 Археологът проф. Николай Овчаров пред макета, показан като копие на античния град Севтополис.
Според Божкова обаче макетът съдържа погрешни обстоятелства от градоустройствената скица, възстановките на къщи, наличието на бутафорни скулптури.

" Самата концепция да се направи този извънредно противен и погрешен макет в едно кръгло басейнче е неуместна ", споделя тя.

По думите ѝ сходни макети са по-малки и показват обекта дружно с неговата топография. " Това, че останките в този момент са под язовира, не значи че са били в една кръгла котловина, там е имало напълно друга географска топография. "

Археоложките, съветвали изработката на макета - Меглена Първин от историческия музей в Казанлък и доцент доктор. Даниела Стоянова от Софийския университет " Св. Климент Охридски " - споделят, че са взели под внимание достоверни исторически източници.

Проучени са добре непокътнати антични столици на други елинистически владетели, живели по същото време. На тях, както и на писмени извори, стъпва хипотетичната възстановка на Севтополис, споделя Първин. Тя ни демонстрира крепостните стени и отворите за бранителите.
 В центъра на атракциона е ситуиран голям макет на град. Кич за милиони
Комплексът и поради некачествено строителство, смесването на детайли от разнообразни столетия, както и неоправданото харчене на европейски пари.

Общо 10,8 млн. лева костват комплексът, велоалеята и реставрацията на близката гробница Оструша. Малко над 6 млн. лева от парите са по оперативната стратегия " Региони в напредък ". Останалите са национално съфинансиране, от бюджета на Министерството на културата и на общината, както и 2,7 млн. лева заем от Фонда за устойчиви градове.

Галина Стоянова от ГЕРБ е към този момент четвърти мандат кмет. Тя е горда, че за последните 15 година по европроекти са реставрирани и консервирани храмовете и гробниците, открити в пет от близките могили.

По думи на Божкова с тези пари не се избавя, а се унищожава културното завещание - и физически, и в съзнанието на хората. Освен това този метод на показване на историята е афектиран за хората - " да сметнеш, че не могат да възприемат, в случай че не им издигнем кули, в случай че не им сложим восъчна скулптура и в случай че не ги зарадваме с някой дуел примерно сред Севт и македонския държател Лизимах ".
 Художникът Владо Руменов от Гражданската самодейност за запазване на културно-историческото завещание
В доста от реставрираните с европейски средства исторически монументи се крадат сред 20 и 80% от парите, споделя художникът Владо Руменов , основател на Гражданската самодейност за запазване на културно-историческото завещание. По думите му има корупция, по тази причина кражба или пране на пари са недоказуеми - " тъй като България регистрира пред Европа парите до стотинка ".
Строежи и достроявания
Да кажем, че археолозите откриват остатъци от крепостна стена, висока 30-50 сантиметра. Изучават нея, историята на земите в близост, прозвеждат научно обосновани разкази за живота по това време. Но идва миг, в който други хора вземат решение " да довършат " достоверната находка с още сантиметри и даже метри. Кръщават го реституция, само че думата е погрешна. Дострояването на археологически обекти стартира в България преди към 20 година - дружно с опцията за асимилиране на европейски пари.

" Започна една конкуренция кой повече камък или итонг ще вложи - тъкмо Дисниленд - една бутафория, която се мултиплицира из цяла България ", споделя Божкова.

Владо Руменов желае промени в Закона за културното завещание, с които да се спрат възстановките, тъй като стъпват единствено на догадка и подменят достоверността на обектите. " От тук има единствено една крачка до замяна на достоверността на историята ", споделя той.
Бутафорното надграждане унищожава оригинала
България е утвърдила всички интернационалните документи, които дефинират отношението към паметниците на културата. " Хипотетичното възобновяване е безусловно неприемливо и неразрешено в целия свят ", споделя Руменов.

Той и Божкова споделят, че главният идеолог на тази процедура е починалият някогашен шеф на Националния исторически музей и министър без портфейл в първия кабинет на Бойко Борисов - Божидар Димитров . Негов е апелът да се възвърне всичко " до зъбер и керемида ".

" Той имаше въздействие в средите на ръководещите и имах вяра, че след неговата кончина нещата ще се поуспокоят, само че в този момент виждам че това не е по този начин ", споделя Божкова. " Продължава тази болест по бутафорното надграждане, което унищожава оригинала ".
 Кметицата на Казанлък Галина Стоянова и консултантът на
На другата позиция е Николай Овчаров, който има огромен проект за развиването на културния туризъм - основаване на " директен мост " сред обособените комплекси.

" Паметниците, които към този момент направихме, би трябвало да бъдат свързани между тях ", споделя той. Предлага да се направи дестинация сред Източните Родопи с Перперикон и Казанлък.
Птицеглав тракийски транспортен съд
През 2017 година общината направи различен опит да притегли туристи посредством възстановки на тракийски артефакт. Тя финансира с 36 хиляди лева изработката на " достоверен дървен птицеглав тракийски военен транспортен съд отпреди 3200 година "
 Очаква се птицеглавият военен тракийски транспортен съд да заплава в бент. Копринка от април.
Макар да има фрапантно разминаване в историческите столетия, основателите му настояват, че с подобен транспортен съд траките са взели участие в борбата на морските нации против фараона Рамзес III.

През 2020 година 20-метровият съд беше пуснат в бент. " Копринка` с концепцията да вози туристи, само че по този начин и не съумя да влезе в ролята си, тъй като се изпълни с вода.

След поредност поправки в този момент корабът е подготвен за круизи, откакто от януари 2023 година е и регистриран в Изпълнителната организация " Морска администрация ".

Корабът ще бъде пуснат по едно и също време с атракциона " Светът на траките ", споделя Галина Стоянова. Ще го ръководят гребци от Националната спортна академия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР