Ако имате претенции, че сте добър кулинар, това е рецепта,

...
Ако имате претенции, че сте добър кулинар, това е рецепта,
Коментари Харесай

Моят козунак Руска плитка

Ако имате искания, че сте добър кулинар, това е рецепта, която може да го потвърди

Необходими Продукти

● прясно мляко - 200 мл топло
● лимонова кора - от 1 лимон
● портокалова кора - от 1 портокал
● махлеб - 1/2 с.л по избор
● квас - 7 г суха = 1/2 с.л френска (saf instant)
● захар - 130 г кристал
● яйца - 2 бр. L
● ванилия - 1 ч.л дестилат, 1/2 ч.л. дестилат от портокал или лимон
● масло - 100 г меко на кубчета
● брашно - 600 г и 30 г брашно за премесване
● сол - 1 щ.
● лимонен сок - 1 ч.л. сок лимон
● ром - 1 с.л.

За намазване на тестото и плънка


● масло - 30 г меко
● какао - 2 с.л.
● захар - 2 с.л. Деметра
● стафиди - 80 г авансово напоени в ром

За поръсване


● пудра захар

Начин на подготвяне

1 ч.ч. = 250 мл

Фурна - 160 градуса

Тавичка с хартия за печене

Работи се с миксер.

На котлона се поставя млякото да заври и се прибавят лимонова и портокаловата кора и половин лъжица *махлеб. Сваля се от огъня и се охлажда, само че до температура, приятна на ръката. Смесва се 1 с.л. от захарта и маята се разтварят в ароматното мляко. Добавя се и 1 с.л. брашно, с цел да стане кашичка. Оставя се да се задейства за към 15 мин.

В купа се смесва брашното, сол, разрушените яйца, ванилията, сок лимон, дестилат от портокал и ванилия и останалата захар и маслото на кубчета, по този начин се прави, в случай че се работи с ръце, само че в случай че се употребява миксер, както при мен, първо се слага маята, яйчената примес, ароматите, маслото на кубчета и от горната страна брашното.

Замесва се меко тесто, до момента в който стартира да се отделя от стените на купата. Оставя се да втаса в намаслена купа, обръща се няколко пъти, с цел да е намаслено отвред, и се покрива с фолио, това лишава към 1-1 и 1/2 ч.

Втасалото тесто се премесва върху леко намазнен плот. Дели се на две равни елементи.

Първата част се оформя с ръце на правоъгълник с дължина на формата и с дебелина към 4-5 мм. Намазва се с мекото масло напряко с ръце, посипва из цялото тесто, какаото през решето, поръсва се захарта и стафидите. Започва да се навива на руло от необятната част, оформя се руло и се отрязва от едната страна с изострен нож парче от тестото към 8-9 см. Оставя се встрани.

С изострен нож се прави прорез на тестото по цялата му дължина, само че започващ на 10 см по-навътре от другия край, т.е. не се разрязва напълно, а една част от към 10 см оставя неразрязана в основата му. Точно тази част, неразрязаната, се подпъхва сред двете разрязани рула и се обръща като розичка. Оформя се, като леко се разгъва тестото като цвете, т.е. разрязаните части се разделят на страни.

Отделеното парче тесто се промушва сред двата разрязани краища, като те се завиват, усукват се към този край, с цел да се стегне във формата на цвете. Сплесква се леко.

Готовото тесто се трансферира деликатно върху хартия за печене. Оставя се да втаса още веднъж, след това с четка се намазва с прясно мляко и се пече на междинната скара в затоплена фурна на 160 градуса за към 40-45 мин. Когато е подготвен, козунакът се изважда от фурната, още веднъж се намазва леко с прясно мляко и изцяло охладен се посипва леко с пудра захар.

Инфо: My Cooking Book Blog

Забележка: Този тип козунак може да се работи и на ръка, и в миксер, в случай че ползвате подобен. Не съм задействала маята авансово, тъй като работя със изравен миксер и всичко слагам дружно, като първо стартирам от брашното и маята и постепенно на ниски обороти добавям течните съставки. След като са поети всички съставки и към този момент е завършено на топка тестото, го оставям в купата на миксера за към 30 минути, с цел да се развие глутенът, и след това стартирам да добавям на тънка струйка мазнината, в тази ситуация на кубчета маслото.

Но по принцип, когато работя козунак, постоянно откакто е завършено тестото на топка, го оставям да почине за към 30 минути и тогава добавям мазнината. Френската суха квас е задоволително мощна и този грамаж е добре - 7 година

В този блог, който съм показала, като източник има и видео материал от две италианки, който е добре да се изгледа за по-голяма изясненост на оформянето на тестото. Рецептата е повече от лесна, повече е изписването ѝ.

Не съм употребила хартия за печене, а намаслих добре формата със спрей-масло.

*Махлеб - арабски, уханен, мощен мирис. Продава се в арабските магазини за подправки.

Рецептата е италианска, макар че се назовава Козунак Руска плитка.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР