Ако имате интерес към историята и обичате да посещавате градските

...
Ако имате интерес към историята и обичате да посещавате градските
Коментари Харесай

Искам Пловдив - древен и вечен да бъде с европейски мащаби

Ако имате интерес към историята и обичате да посещавате градските фестивали, няма по какъв начин да не познавате Красимир Джамбазов – уредника на един от най-атрактивните фестове под тепетата – „ Пловдив - античен и безконечен ”. Той е приключил Математическата гимназия и е инженер по компютърни системи, само че едно посещаване в замъка Гравенстейн в Гент преди години прекатурва живота му.  Там за първи път вижда голяма рицарска сбирка и стартира да събира информация за рицарите темплиери. Колекционира фигури на рицари, посещава разнообразни фестивали в Европа, чете литература по въпроса. Пътищата на рицарите го водят до земите на катарите във Франция, в местността Лангедок, в крепостите Монсегюр и Каркасон, където съгласно легендите е бил прикрит Светият Граал. Започва да написа книга за рицарите тамплиери в България. Интересите му го срещат с различен пловдивчанин, оставил диря в историята на Пловдив – Димитър Костов. Той към този момент е написал книгата „ Филипополското херцогство ”, в която изнася забавни, само че малко известни обстоятелства за наличието на рицарите в региона на Филипопол по време на Четвъртия кръстоносен поход. Димитър Костов, който е един от най-известните пловдивски колекционери на тракийски артефакти, е татко на един от създателите на съдружие „ Браво, Пловдив ” – Веселин Костов.

По-късно Джамбазов основава сдружението за исторически възстановки „ Филипопол ” и слага основите на фестивала „ Пловдив – античен и безконечен ”.  

- Как се роди концепцията на фестивала с историческите възстановки и за какво го вършиме?

- Искаме този фестивал да се трансформира от едно от най-мащабните събития от този тип в България. Стартирахме много непретенциозно, само че по-късно последователно започнахме да привличаме и други хора с такива ползи, идват и доста посетители от чужбина. Сега сега имаме повече искащи да вземат участие, в сравнение с финансовите ни благоприятни условия ни разрешават да приемем. Общината, Национален фонд „ Култура ” и фондация „ Пловдив 2019 ”  ни оказват помощ финансово, само че при всеки фестивал има 30% самоучастие, което нараства с разширението на събитието. Тези средства можем да си набавим единствено от спонсори. Предишни години Веселин Костов ни е подкрепял и ни е помагал с контакти със спонсори. Тази година от сдружението „ Браво, Пловдив ” демонстрираха откровен интерес и пътищата ни се пресякоха.

- В какви мащаби желаете да видите „ Пловдив – античен и безконечен ”?

- Освен че желая да създадем едно от най-значимите събития в България, тъй като Пловдив го заслужава, моята упоритост е този фестивал да бъде с европейски мащаб. Фестивалите, които се вършат във Франция, Германия, Австрия, Сърбия, са с невероятни мащаби. Строят се цели градове, вършат се възстановки на борби, трансформирали историята на Европа. България има значимо място в европейската история. Смисълът е, че проведен по подобен метод, фестивалът ще притегли тук голям брой участници и туристи. Когато няколко хиляди индивида дойдат за това събитие, те ще изпълнят заведения за хранене, хотели, жилища, ще прегледат забележителностите в града. Ще има отражение на туризма за доста дълъг интервал. Центърът на Пловдив е един голям музей и ние желаеме да оживим всяко от историческите места – Античен спектакъл, Римски стадион, Одеона, Източната врата, крепостта на Небет тепе. Искам по Главната да минават римски легиони, на Форума да заседават сенатори, на Небет тепе да има борби.

- Защо избрахте да влезете в листата на „ Браво, Пловдив ”?

- Допада ми концепцията на „ Браво, Пловдив ”, които не разделят хората, а ги сплотяват в името на развиването на града. Надявам се, хората които се припознават като част от придвижването, да поддържат и нашите начинания. Аз участвах в част от акциите на придвижването и там срещнах стимулирани и виновни младежи, които работят за своето бъдеще и бъдещето на децата си. Нашите фестивали също сплотяват хората – тук идват участници от разнообразни националности – от и отвън Европейския съюз. Но общите ползи и идеите ги свързват. Но не би трябвало да забравяме, че нещата, които вършим ние не са бутафорни, а кореспондират с историческата реалност. Ние имаме ангажимент да бъдем исторически съответни.

- Кои ще бъдат вашите цели, в случай че влезете в Общинския съвет?

- Ще работя за опазването, съхранението и реставрацията на културното, архитектурното и историческо завещание на Пловдив, което е голямо. Бих желал и да разтеглим разновидностите за образование на учениците. Те би трябвало да познават историята на града в детайлности, отвън тези, които влизат в учебниците по история. Живеем в най-стария жив град в Европа и е въпрос на чест за всеки пловдивчанин да познава историята на това място. По време на фестивалите виждам, че децата демонстрират голям интерес и се срещат с доспехи, оръжия, занаяти, ритуали от другите интервали. Това е и  една от задачите на нашите фестивали  - децата да разширят своите  познанията по история на своя роден град.



Красимир Джамбазов е с преференция № 136 в листата на „ Браво, Пловдив ” с №36 в интегралната бюлетина с регистрацията на „ Българска прогресивна линия ".

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР