Ако има решение за забрана за внос на петрол от

...
Ако има решение за забрана за внос на петрол от
Коментари Харесай

Петков: ще има изключение за България, ако влезе в сила забрана за внос на петрол от Русия

Ако има решение за възбрана за импорт на нефт от Русия, сигурно ще има изключение за България, съобщи министър-председателят Кирил Петков преди началното на днешния Европейския съвет в Брюксел. Премиерът уточни, че желанието на нашата страна е да получи пролонгация до декември 2024 година, което по думите му е значимо за енергийната сигурност на България в този миг. Това се споделя в известие на пресслужбата на Министерски съвет.

Европейските водачи разискват обстановката в Украйна и тематиките сигурност и защита, енергетика и продоволствена сигурност.

Очакванията са България да може да купува нефт до края на 2024. Има и механически аргументи на равнище рафинерия, посочи той.

Министър-председателят Кирил Петков означи, че българското държавно управление сполучливо комуникира с европейските сътрудници значимите за страната ни въпроси. Той изрази убеденост, че ще има схващане от тяхна страна по тематиката с петрола, откакто страната ни сподели мощна и ясна позиция при едностранното преустановяване на доставките на газ от " Газпром ".

" Когато " Газпром " се пробва да извива ръцете на България - ние споделяме " не " и намираме опция. Но когато знаем, че няма друга алтернатива и би трябвало да защитим българския интерес, нашите сътрудници ни слушат, тъй като знаят, че го вършим, защото нямаме по-добър избор ", посочи Петков. Премиерът изрази вяра, че българските компании, превозвачи и бензиностанции няма да усетят напрежението, който е реалност за много други страни. " Важно е цените, които има сега, да не се покачат ", добави министър председателят.

По отношение на това дали би трябвало да се вдигнат цените за съветските доставки и да се наложи таван на цените, Петков отговори: " Таванът е положително нещо. Таванът, плюс разделянето на газ и ток в европейските енергийни пазари, е нещо доста значимо ". Според премиера част от казуса с високите цени сега е точно поради тази връзка. " Слагайки таван на газа, би понижило този огромен скок в цените на тока и това е доста значимо да го решим преди зимата ", добави още министър-председателят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР