Ако говорим за кредитна ваканция - редът за отсрочване на

...
Ако говорим за кредитна ваканция - редът за отсрочване на
Коментари Харесай

Как да се възползваме от кредитната ваканция

Ако приказваме за кредитна почивка - редът за отлагане на заеми не се е трансформирал, той е добре прочут. Близо 100 000 компании и жители желаеха такова отлагане през последните 6 месеца. Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Петър Андронов, ръководител на УС на Асоциацията на банките в България. Разсрочената сума е към 9 милиарда за целия банков бранш, добави той.

Очакваме последното решение на ЕЦБ за нов период, в който да работи в този момент откритият ред. Правилата на европейския банков орган споделят - това, което правихте по-рано, може да продължи до 31 март 2021 година По същия метод, с единствената разлика, че оптималният краен период се усилва до 9 месеца, вместо 6, изясни още Андронов.

Има риск някои заеми да не бъдат изплатени след отсрочването. Нормално е да има такива.

Предположенията са, че от тези 14,5%, които бяха отсрочени, от тях сред 5 и 20% ще имат нови усложнения и още веднъж ще изискат отлагане, изясни банкерът. То обаче може да бъде за още 3 месеца най-много, добави Андронов.

Естествено, че е нараснало вниманието към кредитополучателите от браншове, които изпитват по-големи усложнения. На тях отделяме повече внимание и по-задълбочени разбори, безапелационен е шефът на ОББ.

Няколко от банките към този момент са изчерпали лимитите си за заеми към жителите - мисля, че са малко над 100 милиона към този момент. Други желаеха нови предели, изясни финансистът. Критериите за приемане на заеми от фондовете остават непроменени и фактът, че към този момент са раздадени толкоз от тях, демонстрира, че мярката за жителите работи добре, сподели още Андронов.

Банков риск няма. Уроците от огромната банкова криза изрично са научени, съобщи в умозаключение Андронов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР