Ако говорим за изтънченост в кухнята, за изискани маниери и

...
Ако говорим за изтънченост в кухнята, за изискани маниери и
Коментари Харесай

Начини на сервиране в японската кухня

Ако приказваме за изисканост в кухнята, за изискани обноски и за хармония при сервирането, несъмнено бихте решили, че става въпрос за френската кухня. Да, там в действителност се натъртва на положителното оформяне на всичко, което се сервира, и неслучайно думата гурме е френска.

Не по-малко усърдие при поднасянето на ястията обаче влагат и японците. Именно те считат, че човек би трябвало да се засити на половина от типа на самото ядене и на половина от усета му.

В Япония е от извънредно значимо значение по какъв начин се разполагат обособените ястия на масата, защото за разлика от европейците, няма избран ред в поднасянето. Това значи, че няма значение дали супата ще бъде сервирана първа, а десертът финален, тъй като безусловно всичко, което е приготвено, се поставя дружно.

След това всеки самичък избира това, което е по усета му. Ето за какво, в случай че желаете да спретнете една същинска японска вечер, с която да изненадате своите посетители, а и себе си, не е значимо само да знаете по какъв начин се прави суши или темппура. Важно е и по какъв начин да аранжирате самата маса. Ето какви правила следват японците:

1. Супите постоянно се сервират в обособени купички и се поставят от дясната страна. Най-разпространената чорба в Япония е Мисо, която се подготвя със специфичен бульон на име Даши.

2. Когато поднасяте суши, е добре да разположите обособените късчета диагонално в съда, в който ще ги сервирате, като оставяте по малко място сред тях.

 Начини на сервиране в японската кухня

3. Когато сервирате другите типове суши наложително би трябвало да поднесете и соев сос, както и разбъркан соев сос с уасаби. Няма значение в каква купичка ще ги сервирате, значимото е да се реализира цялостна естетика с останалите съдове.

4. Обърнете внимание каква форма има ястието, което поднасяте. Ако то има кръгла форма, би трябвало да бъде сервирано в квадратна паница, а в случай че има квадратна форма да е в кръговиден съд. Идеята е да се реализира по-добър контрастност сред самото ядене и съда, в който се сервира.

 Начини на сервиране в японската кухня

5. Пред всеки посетител би трябвало да има сложени пръчици за хранене. Най-добре ще е, в случай че разполагате и с хашиоки - специфична подложка за пръчиците.

6. Ако серварате няколко храни в един и същи съд, те би трябвало да са нечетни на брой.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР