Ако фирмите-доставчици бъдат така добри, пациентите няма да доплащат за

...
Ако фирмите-доставчици бъдат така добри, пациентите няма да доплащат за
Коментари Харесай

Професор за проблемите с имплантите: Ако човек няма пари, ще умре

Ако фирмите-доставчици бъдат по този начин положителни, пациентите няма да доплащат за импланти. Ако не – тогава или пациентите заплащат, или лечебните заведения натрупат задължения. Това съобщи проф. Генчо Начев, шеф на Университетската многопрофилна болничното заведение " Света Екатерина ".

Ако човек няма пари, ще почине – безусловно несъмнено . Друг е въпросът, че в случай че пациентът няма пари, болничното заведение ще би трябвало да калкулира дълг, добави Начев, който категорично посочи, че занапред ще излиза наяве дали доставчиците ще се съгласят на цени, които НЗОК може да заплати.

Проф. Начев попита за какво не се е споделило за новите цени на импланти от 1 април преди подписването на Националния рамков контракт. Той изрази неразбиране пред Нова телевизия каква е здравната политика, откакто се отделят по-малко средства основно за импланти, които касаят сърдечно-съдови болести . Бяха дадени и образци – с клапи и импланти-сърца, при които с новото държавно възнаграждение би трябвало да се доплаща сред 10 000 и 30 000 лв..

Болните чакат и някои от тях несъмнено няма да дочакат , счита Начев, разяснявайки какъв брой дълго време може да продължат договарянията. Той даде и други образци – да вземем за пример по какъв начин пациенти с заболели бъбреци би трябвало да дават урина, а за това би трябвало особено приспособление и то е тип имплант.

Какъв бизнес проект правиш освен това състояние, като се появяват нови цени по това време? Вече са употребявани средства, които в този момент се схваща, че няма да бъдат възобновени от НЗОК , изясни шефът на „ Света Екатерина” и направи пресмятане от негова позиция за 1 млн. лв. загуба най-малко през тази година.

Проф. Начев даде и друго предложение – да има общ търг, с цел да се смъкват цените . Същевременно обаче здравният специалист добави, че с новите цени, които НЗОК споделя, че ще заплаща, не могат да се покриват даже най-евтините импланти т.е. китайските, чиито цени също се вдигали малко по малко.

Лекарят акцентира и, че в България има наложително здравно обезпечаване, само че не и цялостно и това е огромната неточност на българското опазване на здравето. Той отбрани концепцията на някогашния здравен министър Петър Москов да има наложителен здравен пакет и спомагателен, в който да влизат неща, за които не се заплаща и не се лекуват от време на време . Ако има толкоз обществено слаби, които не могат да заплащат, да има фонд, от които да се заплаща за техни процедури, настоя Начев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР