Ако ЕС не промени политиката си, той ще спре да

...
Ако ЕС не промени политиката си, той ще спре да
Коментари Харесай

Европа навлиза в период на катаклизми

Ако Европейски Съюз не промени политиката си, той ще спре да съществува

Днес доста диалози, полемики, изявления в европейската преса са свързани с настъпващата зима. Енергийната рецесия удари стопанската система и хората в Европа. Бъдещето след прекъсването на Северен поток заплашва с още по-големи затруднения. Невъзможно е да се оправим с бързо растящите цени.

Застрашена ли е Европа от „ зима на националното неодобрение “?

Унгария е една от дребното страни, които умерено чакат настъпването на студовете, защото Будапеща отхвърли глобите на обединявания Запад против Русия. Доставките от Руската федерация за Унгария съставляват към 85% от вноса на газ. През 2021 година Газпром подписа 15-годишен контракт с Унгария за доставка на 3,5 милиарда кубически метра газ годишно, договорът се извършва.

Виктор Орбан неведнъж е казвал, че страната не може без съветски газ. Външният министър Петер Сиярто неотдавна съобщи следното: „ Ако погледнете инфраструктурата и географията на нашия район, не можете да изключите Русия. Ако не вземете поради съветските източници, няма да можете да задоволите потребностите си. Без съветски газ няма да има отопление в унгарските жилища и това ще би трябвало да се изясни на хората. Мощността на другите източници просто не е задоволителна.

През септември-октомври " Газпром " ще достави на Унгария спомагателни 353,8 милиона кубически метра газ, които ще преминат през " Турски поток ". Това ще разреши на страната да се приготви за зимата и при положение на спиране на доставките на газ през Украйна да окаже помощ на съседите - Австрия и Словакия.

На Германия, за разлика от Унгария, й липсва оптимизъм. Лошите вести валят отвред. Вестник Handelsblatt, базирайки се на анализатори от Института за международна стопанска система, заяви, че през идната година Брутният вътрешен продукт на страната ще намалее от 0,7 до 1,4 %, показвайки спад от 150 милиарда евро. Инфлацията ще нарасне до 8,7 %, а разноските за сила ще се усилят с 260 милиарда евро.

Прогнозите на американския Bloomberg също са потискащи: в случай че Русия не пусне газ по „ Северен поток “, Германия ще би трябвало да премине към наложително нормиране на потреблението. Това ще докара до понижаване на производството с 65 % и банкрут на доста компании.

В Германия безработицата пораства, хората са принудени да пестят от осветяване на жилища, отопление на дома, разхода на вода, цените в магазините летят нагоре. От 1 октомври германците ще бъдат принудени да заплащат в допълнение за газ, защото страната ще вкара спомагателна такса за крайните консуматори.

Всичко това се усеща изключително остро от жителите с ниски приходи, само че представителите на междинната класа също мърморят. „ Може да се допусна, че първите огромни митинги ще се състоят още през септември “, сподели Марк Бернхарт, заместител на енергийната комисия на Бундестага, от партията „ Алтернатива за Германия “. Лидерът на тази партия Тино Крупала счита, че Германия е на прага на толкоз мощни митинги, каквито не са били виждани от 1989 година

„ Германия е на ръба на обществен гърмеж “, споделя Александър Камкин, старши откривател в ИМЕМО РАН. - Какво единствено коства изявлението на ръководителя на немското външно министерство Аналена Бербок, която сподели, че не се интересува от личните си гласоподаватели, защото поддържа украинския режим. Това е мнението на немската политическа класа, която в този момент води шоуто. ”

В Чехия към момента се разисква всеобщия митинг на Вацлавския площад в центъра на Прага, в който участваха над 70 000 души. Демонстрантите приканиха управляващите да извърнат повече внимание на контрола върху цените на силата и издигнаха лозунги против Европейския съюз и НАТО. Те желаеха да се подписа ново съглашение с Русия за импорт на газ, да се спрат доставките на оръжия за Украйна, да се блокира приемането на бежанци оттова.

Освен това чехите желаеха държавното управление да подаде оставка преди 25 септември. Това е ултиматумът на улицата.

Чешкият министър председател Петр Фиала упрекна " силите, които заемат проруска позиция и опонират на ползите на Чехия " в организирането на демонстрациите, само че министърът на правораздаването Павел Блажек е по-обективен: в случай че енергийната рецесия не бъде позволена, политическата система на страната ще бъде в заплаха и Европейският съюз рискува да спре да съществува.

„ Белгия е във банкрут “, сподели кметът на Антверпен Барт де Вевер. „ Станахме новата Гърция... В пристанището на Антверпен някои нефтохимически фабрики към този момент са затворени. Вижте нашия дълг, държавни разноски, недостиг – по-зле е от Южна Европа. Разбира се, това не е рецесия, породена от Путин, това е рецесия, която Европа сама си аргументи.

Хиляди хора излязоха по улиците на Виена със знамената на Австрия и Русия. Демонстрантите държат лозунги против Европейски Съюз и НАТО, апели за унищожаване на антируските наказания и отваряне на двата Северни потока.

Масови антиправителствени манифестации се организираха в гръцкия Солун. В Париж се организираха демонстрации против политиката на Еманюел Макрон, които приключиха с вълнения. Хиляди поданици на Амстердам стачкуваха против дейностите на кабинета на министрите Марк Рюте.

„ Енергийната рецесия изнервя политическите водачи. Те се опасяват за ориста на своите държавни управления “, написа Politico. Гръмките изказвания, заклеймяващи Москва в актуалната обстановка, към този момент не устройват елементарните европейци: те изискват съответни дейности от управляващите, които могат да разрешат рецесията.

Затова митингите ще се разрастват.

Олег Иванов, специалист в Центъра за приложни проучвания и стратегии, споделя: „ Мисля, че на фона на всеобщото неодобрение сегашните либерално-демократични центристи ще бъдат сменени от една или друга съпротива – било то извънредно лява, било то извънредно дясна. Тя ще даде приоритет на националните, а не на общоевропейските ползи.

Както се обрисува, корабът на Европейския съюз е застрашен от поглъщане. Ако Европейски Съюз не промени политиката си, той ще спре да съществува.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР