Ако достигнем над 100 нови случаи на коронавирус в рамките

...
Ако достигнем над 100 нови случаи на коронавирус в рамките
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: 3 дни с над 100 заразени с COVID-19 са сигнал за връщане на някои мерки

Ако достигнем над 100 нови случаи на ковид в границите на три дни, това е сигнал, че би трябвало да се върнат някои от ограниченията. Това съобщи пред БНТ главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ Три дни с над 100 души е сигнал, че наклонността е изменени и отива на по-зле и че би трябвало да върнем някои от ограниченията “, изясни Кунчев.

„ Зависи доста дали повишаването е дифузно в цялата страна, или откриваме несъмнено огнище, което в случай че бъдат взети в точния момент ограничения, ще бъде блокирано и потушено. Много  зависи от това кой боледува, къде, дали са рискови групи, дали са на място, което разрешава взимането на строги ограничения. “, добави той.

По неговите думи смяната в законодателството не трансформира радикално метода на деяние и в този момент, защото оценката на епидемиологичната обстановка се прави в Министерството на здравеопазването и до момента ограниченията бяха разпореждани със заповед на министъра.

Той изясни, че концепцията е да се заобикаля термина изключително състояние, защото по принцип той е очакван за произшествия и за военно състояние, а не за епидемии, защото ние се срещаме с такива всяка година.

„ Предвид развиването на обстановката досега, седмицата 20-26 април беше с най-високи стойности. Само че е доста рано да вършим генерални заключения и в доста огромна степен е в наши ръце какво ще допуснем да стане. Някои хора одобриха разхлабването на ограниченията за завършек на обстановката. За това доста деликатно се следим хода и реагираме според епидемиологичната обстановка “, разясни основният държавен здравен контрольор.

Той съобщи, че усложнения има в 3 лечебни заведения и че не трябва да обобщава, че това важи за цялата страна. Най-тежко е положението на болничното заведение във Видин. В Сливен и Ямбол проблемите не са толкоз огромни.

„ С метаморфоза вътре в болничното заведение и благодарение на другите лечебни заведения може да се решат проблемите “, добави той.

Според доцент Кунчев осъществяването на стерилизация е значимо, само че на него не би трябвало да се отделя прекалено много внимание, защото да вземем за пример всеобщо измиване на улиците с препарати няма да окаже огромно въздействие при зараза въздушно-капкова зараза, която се предава от човек на човек.

Той e безапелационен, че в случай че хората съблюдават всичко, в случай че се движат по двама, в случай че носят маски, няма значение къде са, дали са в София или другаде, нищо не се трансформира като риск. Важно е да разчитаме доста повече на персоналното държание всекидневно и на всички места.

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР