Ако днес опитате да стигнете до плаж Силистар - ще

...
Ако днес опитате да стигнете до плаж Силистар - ще
Коментари Харесай

Пътят до Силистар - с бетонова преграда

Ако през днешния ден опитате да стигнете до плаж Силистар - ще можете, само че след известна физзарядка. Т.е. без автомобил. Пътят до предпазената околност е заграден с бетонов блок и обозначен като частна благосъстоятелност, за което алармираха локални поданици.

Оставен е и мобилен телефон. На него дава отговор юрист Венцислав Дудоленски. Пред Клуб Z Дудоленски изясни, че единствено съставлява сдружението, притежател на парцела. 

" Имотът не е заварден, хората могат пеш да стигнат до плажа ", уточни той в отговор на въпрос по отношение на свободния достъп до държавната линия, обезпечен и със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Казусът по никакъв начин не е нов. Става въпрос за противоречивия парцел, поради който някогашният към този момент кмет Георги Лапчев провокира скандал през лятото на 2018 година като внесе план за обстоен организационен проект, с който на процедура се даваше зелена светлина за строителството на вилно населено място върху 22 дка в предпазената околност против обещанието общината да получи път. Мястото е познато като някогашен свинарник. След разразилия се скандал се намеси персонално тогавашният министър председател и партиен водач на Лапчев Бойко Борисов, както и някогашният регионален шеф Вълчо Чолаков.

Клуб Z потърси новия кмет на Царево Марин Киров. Киров уточни, че към този момент работи по проблема, въпреки да няма импортиран публично сигнал за това.

" Търси се вид за обходен маршрут, което обаче би трябвало да бъде в съгласие и с Регионалната ревизия по околната среда и водите ", уточни той.

Факт е, че Силистар е предпазена околност в територията на предпазения парк " Странджа " и част от НАТУРА 2000. Цялата околност " Силистар " е оповестена за предпазена с решение на Министерството на околната среда и водите от 1992 година

" Осъзнаваме, че там има плаж, достъпът до който би трябвало да се обезпечи. Амбицията ни е до лятото да се намерим излаз от обстановката - дали ще е този път или различен. Но би трябвало и да съблюдаваме закона. В връзка сме с Регионална инспекция за опазване на околната среда, с цел да забележим може ли да се прокара различен маршрут и какъв брой дървета би трябвало да се изсекат за задачата ", добави той.

Киров напомни, че от дълго време се търси обходен маршрут. Факт, имаше такава процедура по времето на Вълчо Чолаков, която новият кмет в този момент възобновява.

По думите му притежателите на парцела имат всички документи за благосъстоятелност, в т. ч. за терена на пътя. Няма импортирано капиталово желание на този стадий.

Потърсихме и Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРРБ). Оттам са почнали инспекция за това има ли неточност в кадастъра - т.е., пътят да е общински, само че погрешно нанесен като частен подобен. За задачата ще се изпратят хора на място, с цел да създадат снимане и замерване.

Според обява на " Биволъ " около абсурда с ПУП-а, притежател на терена е " Ню Билдинг Естейтс "  ЕООД. Дружеството е придобило парцела с повърхност 22 169 кв.м. на 30 юли 2018 година от Сибанк/ОББ против 435 172 лева или близо 10 евро на кв.м. " Ню Билдинг Естейтс "  с капитал 500 лева е благосъстоятелност на " Ню Билдинг Пропърти "  ЕООД с капитал 100 лева, която е еднолична благосъстоятелност на лицето Десислава Цветанова Георгиева.

Адвокат Дудоленски не можа да се сети при диалога ни по какъв начин се споделя сдружението, притежател на парцела, само че даде обещание да ревизира и да ни каже по-късно през днешния ден.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР