Ако чувствате, че сте постоянно заслепени, докато шофирате през нощта,

...
Ако чувствате, че сте постоянно заслепени, докато шофирате през нощта,
Коментари Харесай

Как да се предпазим от блясъците на всичките ярки нови фарове

Ако чувствате, че сте непрекъснато заслепени, до момента в който шофирате през нощта, не сте сами и това не е единствено тъй като куп братя с камиони са поръчали следпродажбени LED фарове от Amazon или АлиБаба, които са конфигурирали сами. Със сигурност има нещо в това, дружно с задниците, които карат с включени светлини от самото начало, само че фаровете в действителност заслепяват повече през последните години.

Добрата вест е, че има няколко неща, които можете да извършите, с цел да извършите нощното шофиране малко по-малко неприятно. Както изясняват оптични инженери, вие към този момент сте в неизгодно състояние, когато шофирате през нощта, тъй като зениците ви се уголемяват, с цел да пропущат повече светлина. Това е добре, с цел да можете да виждате по-добре на мрачно, само че също по този начин изостря всички проблеми със зрението, които може да имате, като късогледство или астигматизъм. Освен това пречи на възприятието ви за фокус.

Също по този начин не може да се отхвърли фактът, че транспортните средства като пикапи, камиони и огромни SUV имат фарове, инсталирани по-високо от земята, което ги прави по-вероятни да заслепят другите водачи. Част от казуса са и самите фарове. Докато по-старите дизайни на фаровете хвърлят жълтеникава светлина, модерните LED фарове са доста по-бели или сини. Дори механически да не са по-ярки от старите фарове, очите ви интерпретират бялата и синята светлина като по-ярки или по-ярки от жълтата светлина.

По-късата дължина на вълната на тези сини светлини също се разпръсква навътре в очните ви ябълки до 16 пъти повече от цвят с по-голяма дължина на вълната, като аленото. Това е част от повода да виждате линии от светлините на други водачи, до момента в който шофирате през нощта.

В последна сметка се нуждаем от промени в наредбите, с цел да позволим по-модерни фарове, които не са толкоз заслепяващи, само че в това време има няколко неща, които можете да извършите, с цел да се опитате да сведете до най-малко отблясъците през нощта.

Първото е да миете постоянно предното си стъкло, тъй като мръсотията и други нечистотии по предното стъкло предизвикват разпространяване на светлина даже повече, в сравнение с чистото. Ако носите очила, същото важи и за поддържането на лещите ви чисти. Трябва също да се уверите, че очилата ви имат антирефлексно покритие върху тях, което коства повече, само че в случай че понижава отблясъците, евентуално си заслужава.

Друг вид е да опитате да увеличите яркостта на светлините на таблото. Това би трябвало да докара до стесняване на зениците ви, което ненапълно би трябвало да усъвършенства нощното ви виждане. Също по този начин се предлага приема на добавки като лутеин и зеаксантин за възстановяване на здравето на очите.

Едно от най-ефективните дейности, които евентуално можете да предприемете, може да е най-досадното - в случай че употребявате очила или контактни лещи, проверявайте очите си всяка година, с цел да сте сигурни, че рецептата ви е настояща. Може да не чувствате, че имате потребност от нови очила, само че в случай че сте имали очен обзор преди години, проблемите ви с нощното шофиране евентуално биха могли да бъдат усъвършенствани с нови лещи. Особено в случай че можете да вземете такива с гореспоменатото антирефлексно покритие върху тях.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР