Ако бюджетът е инструмент на политиките на управляващите, то нищо

...
Ако бюджетът е инструмент на политиките на управляващите, то нищо
Коментари Харесай

Бюджет 2024: оправдан ли е оптимизмът на Асен Василев?

Ако бюджетът е инструмент на политиките на ръководещите, то нищо не демонстрира по-добре краткотрайния темперамент на властта и недостиг на единодушие между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС от проектобюджета за 2024 година Той не предлага промени, само че не поради неналичието им се скараха двете политически сили, а поради разпределението на заложените рекордни разноски от 84 милиарда лв., които се схванаха да прекроят. 

Реформите са сложни, нарушават нечии ползи и изискват устойчиво болшинство, каквото актуалното не е. Извинения, че промени няма, ще се намерят - от лимитираните 18 месеца период на ръководството остават 13. Освен това догодина предстоят европейски избори. 

Оправдан ли е оптимизмът на МФ?

В последна сметка дефицитът някак се е побрал в позволените за влизане в еврозоната 3% или близо 6 милиарда като сума - въпреки че осъществяването на този фиктивен аршин не стига за участието в клуба на единната валута. Коментиралите бюджета специалисти до един показаха скептицизъм, че заложените доходи от 77.6 милиарда лв. могат да се изпълнят, което значи по-висок недостиг. Вече се разбра, че тази година ще се съберат 1 милиард лв. по-малко от Данък добавена стойност вместо плануваните 17 милиарда лв., както и над 200 милиона по-малко от акцизи и корпоративен налог. 

Но по-всичко проличава, че е мъчно да бъде укротен оптимизмът на Министерството на финансите (МФ), заложило за 2024 година 18.5 милиарда лв.. При това по гледище на ГЕРБ-СДС за поредна година се резервира понижената ставка от 9% Данък добавена стойност за ресторантьорите и фитнесите, въведена поради пандемията от Ковид-19 - без значение че от заведенията не са постъпили повече налози поради по-високи обороти, нито секторът е просветлял. Освен това парламентарната бюджетна комисия отхвърли данъчните законопроекти на МФ, с които се оферираше така наречен донос-бонус, налог бакшиш, по-високи имотни налози, повишение на акциза за нагреваеми произведения и други

За втора поредна година обаче страната прибира на 100% дивидентите от държавните сдружения и на процедура ги лишава от опция за вложения. 

Социален бюджет? Не напълно

От рекордните 83.8 милиарда лв. разноски на страната за следващата година, близо 10.8 милиарда лв. или към 13% се чака да е дефицитът на Държавното публично обезпечаване (ДОО), чиито разноски стигнаха 24 милиарда лв.. Не е надалеч времето, когато, с цел да има пари за пенсии и други обществени заплащания, прехвърлянията от бюджета, т.е. от данъкоплатците, ще са половината от средствата за ДОО, с цел да попълнят дефицита от осигурителните вноски. В момента съотношението пенсионери-работещи е съвсем изравнено - 2.026 млн. възрастни против 2.220 млн. трудещи се. Финансови специалисти предизвестиха, че при тези темпове на растеж на пенсиите в околните години ще има усложнения.

В съпоставяне с 2022 година разноските за пенсии се подвигат с 2.4 милиарда лв. основно поради заложената по закон актуализация на пенсиите от 1 юли с 11% по така наречен швейцарско предписание, само че и като резултат от покачванията в последните 3 години. А има и нарастване на заплатите на учителите, тъй че да доближат 125% от междинното заплащане за страната. Предвидени са нараствания и в Министерство на вътрешните работи и в държавната администрация за близо 2 милиарда лв..

Откъде ще се финансират тези благини? Увеличава се осигурителната база - оптималният увеличителен приход (МОД) се подвига с 350 лв. до 3750 лв., само че по-голям принос има покачването на минималната работна заплата с 20% на 933 лв., върху която се обезпечават аграрни производители и огромен брой заети от така наречен свободни специалности. Макар и не като съответни величини, само че в управническата стратегия и двете нараствания попадат, даже е записано, че ще се търси формула, по която всяка година да се дефинира МОД.

Междувременно, с цел да не сърдят и работодателите, Министерството на финансите склони да заплащат първите два дни от болничните, вместо досегашните три. Но по този начин и не увеличи даже до минималната работна заплата компенсацията за втората година майчинство, което остава 780 лв., откакто беше увеличено със 70 лв. тази година.

Симулация на финансови разноски

Когато един финансов министър записва рекордни финансови разноски, при положение че тазгодишните не са и на половина изпълнени, какво значи това? Че спестеното ще финансира недостига и изчезналите доходи. 

Програмата за вложения, които да тласкат растежа, обичайно не се извършва и надали някой е вярвал, че покачването им от 7.7 милиарда лв. за 2023 година на 12 милиарда лв. следващата година е реалистично. Сега Асен Василев ще ги посмали на 10 милиарда лв. след решение на " сглобката ", като извади химеричните доходи от таксата за съветския газ в размер на 20 лева/мВтч, чийто основател бе той самият. Те не бяха съответно написани, само че се разбра, че МФ е очаквало 2.4 милиарда лв. от тях. Куриозното е, че решението да отпадне таксата беше взето единствено ден, откакто в пленарна зала бе гласувано Национална агенция за приходите да я събира вместо " Булгартрансгаз ". Промените в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, предложиха депутати от ПП-ДБ, само че поддръжката пристигна и от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи - същите, настояли в този момент таксата да отпадне.

Освен че ще понижи финансовите разноски, финансовият министър и ще ги разпише в два списъка по гледище на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, защото бюджетна конкретика липсваше. Единият ще е за планове за общините, които да се одобряват дружно със закона за бюджета, на обща стойност 1 милиард лв.. Досега плановете се одобряваха от МФ. От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи настояха за гласоподаване от Народното събрание, с цел да са сигурни, че няма да бъде проявен субективизъм при разпределянето на парите за пътна и ВиК инфраструктура, публични здания и културни институции. За другия лист на предпочитани за вложения национални планове като автомагистралите " Хемус "  и " Струма "  например настояха от партията на Бойко Борисов. Според Василев орязването на финансовата стратегия е единствената смяна. Но в Народното събрание Йордан Цонев (ДПС) беше споделил, че е контрактувано и понижение с 1.2 милиарда лв. на дълга, който ще се поеме следващата година.

Реформите очевидно са непотребни

Повишаването на заплатите в бюджетния бранш не е обвързано със структурна промяна на държавната администрация, за каквато да вземем за пример настояваше Асен Василев в съдружния кабинет на Политическа партия. В разбор, озаглавен, Институтът за пазарна стопанска система отбелязва, че не се предлага и смяна на модела на финансиране на болничната помощ или въобще смяна на качеството на услугите. Разпределението на средствата в НЗОК, увеличени с 1.1 милиард, също върви по познатата от дълги години скица - лъвския къс за лечебни заведения и медикаменти, нищожно нарастване на парите за профилактика. 

Някои побързаха да категоризират бюджета на ПП-ДБ като ляв, други като избирателен. При ръководствата на ГЕРБ бюджетите бяха по-балансирани, само че имаха порочния табиет да образуват остатъци, изразходвани непрозрачно в края на годината. Затова пък всички са уверени, че промените са непотребни.

***

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР