Ако богатите държави смятат, че пандемията е приключила, те трябва

...
Ако богатите държави смятат, че пандемията е приключила, те трябва
Коментари Харесай

СЗО към световните лидери: Кръв по ръцете ви, ако спрете борбата с COVID-19

Ако богатите страни считат, че пандемията е завършила, те би трябвало да оказват помощ и на страните с по-ниски приходи да доближат тази фаза . За това настоя почитан чиновник на Световната здравна организация пред " Ройтерс ".

Съветникът на СЗО Брус Ейлуърд предизвести, че по-богатите страни не би трябвало да се отдръпват от битката с COVID-19 като международен проблем сега, преди възможни нови талази на инфекцията в бъдеще.

През последните няколко седмици генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус съобщи, че краят на пандемията доближава, а президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че

" Когато ги чуя да споделят " Е, тук ни е толкоз комфортно ", това е като: " Страхотно, в този момент в действителност можете да ни помогнете да довършим останалата част от света ", означи Ейлуърд.

Той уточни, че групата, която той координира справедливия достъп до ваксини против COVID-19, лекувания и проби по целия свят, към момента не е подготвена да излезе от незабавната фаза на справяне с пандемията и страните би трябвало да са в подготвеност за последващи талази на инфекцията.
 Джо Байдън разгласи завършек на пандемията от COVID-19 в Съединени американски щати
Джо Байдън разгласи завършек на пандемията от COVID-19 в Съединени американски щати

Пандемията е оказала надълбоко влияние върху душeвността на американците

" Ако заспите в този момент и тази вълна ни удари след три месеца... Господи - кръв по ръцете ви ", акцентира специалистът.

Той означи, че Байдън има право за вътрешния пазар в страната, защото Съединените щати имат добър достъп до всички принадлежности за ковид. Той също по този начин не е понижил световния си ангажимент за битка с COVID-19, добави Ейлуърд във връзка с американския президент.

Ейлуърд координира ACT-Accelerator - партньорство сред СЗО и други международни здравни органи в помощ на по-бедните страни да получат достъп до принадлежности за справяне с COVID-19. Усилията, които включват ориентираната към имунизациите стратегия COVAX, доближиха до милиарди хора по целия свят, само че бяха подложени на критика, че не са задоволително бързи . Появиха се и спекулации, че напъните може да приключат тази есен, само че Ейлуърд посочи, че просто се променя фокусът с смяната на пандемията.
 СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо
СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо

Броят на новите случаи на COVID-19 е намалял фрапантно

През идващите шест месеца партньорството ще се стреми по-специално към снабдяване на ваксини на почти една четвърт от здравните служащи и възрастните хора по света, които към момента не са били имунизирани, както и към възстановяване на достъпа до тестване и лекуване, изключително с Paxlovid на Pfizer, изясни той.

Здравният специалист бе безапелационен, че COVID-19 е " тук, с цел да остане " и в случай че не бъдат въведени системи, поддръжката на програмата ще се срине, откакто и други индустриализирани страни сметнат също пандемията за завършила.

На самодейността към този момент не ѝ доближават 11 милиарда $, като множеството от наличните 5,7 милиарда $ финансиране са обещани за ваксини, а не за проби или лекуване.
 COVID-19 e умъртвил 1 милион души от началото на годината, недоволна СЗО
COVID-19 e умъртвил 1 милион души от началото на годината, недоволна СЗО

Светът не се е научил да живее с вируса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР