Ако България спре въглищните централи, а дотогава няма изградена нова

...
Ако България спре въглищните централи, а дотогава няма изградена нова
Коментари Харесай

Шефът на "Булатом": Ще плащаме скъп ток, ако не изградим нова мощност

Ако България спре въглищните централи, а до тогава няма построена нова енергийна мощ, потребителите у нас ще заплащат безценен ток, споделя пред " " енергийният специалист и ръководител на Български атомен конгрес Богомил Манчев Според него към този момент не седи въпросът дали да строим АЕЦ „ Белене “ или 7-и и 8-и блок на площадката в АЕЦ „ Козлодуй “, а би трябвало да създадем и двата плана.

- Г-н Манчев, какво се случва с цената електрическата енергия? В понеделник на борсата у нас сегмент „ Ден напред “ беше записана рекордна цена от 413 лв. за мегаватчас.

- И да бяхте споделили 700 лв. за мегаватчас нямаше да се учудя. Причината първо е, че шести енергоблок на АЕЦ „ Козлодуй “ е в ремонт, който ще продължи до 5-6 ноември, само че те се канят да го пуснат по-рано. Това не е вярно - да се пресира ремонтът, тъй като той би трябвало да се направи като хората. За да компенсираме неналичието на тази сила, сме пуснали 1000 мегавата от въглищните централи.

Тези количества обаче идват с доста огромно количество въглеродни излъчвания, а цената им сега е над 60 евро на звук. Като ги умножим по 1,3 и получаваме, че единствено емисионната съставна част в цената на електрическата енергия е над 80 евро или 160-170 лв.. Като прибавим и директните разноски, които са към 70 лв., се оказва, че цената минава 200 лв. за мегаватчас, да не забравяме и дефицитът, който се случва по часове.

Тъй като емисионната съставна част е доста огромна, цената на сегмент „ Ден напред “ пораства доста. За съпоставяне предходната година цената на базовата електрическа енергия беше 100 лв.. Тоест в този момент тя е два пъти и половина по-скъпа. Тогава цената на „ Ден напред “ беше към 160-180 лв. за мегаватчас.

- Служебният министър на енергетиката Андрей Живков разгласи, че не може да се спре износът, какво е решението за преодоляване на цените?
- Износът може да се спре, единствено в случай че имаме недостиг на електрическа енергия. В България недостиг на електрическа енергия няма. Ако има подобен, т.е. не можем да задоволим потреблението в страната, тогава има правила по какъв начин всеки един систематичен оператор, защото сме член на обединената енергийна мрежа, може да спре износа.

Това към този момент сме го правили два пъти - когато ни стопираха газа и вторият - когато имаше доста студена зима и нямаше от кое място да внесем електрическа енергия, тъй като и съседите имаха проблеми.

- Решение ли е предлагането на служебното държавно управление за обезщетения за бизнеса?
- Това са някакви странни решения, най-вероятно може да оказват помощ, само че това не са дълготрайни решения. Аз съм казвал неведнъж, че ние доста дълго време умувахме по какъв начин ще заместваме базова сила с подвърхова сила. Защото възобновимите енергийни източници - вода, вятър, слънце, биомаса, по-голямата част от тях не могат да работят 24 часа в денонощието.

Водните централи, изключително тези към НЕК, са огромни мощности и създават към 3-4 млн. мегаватчаса годишно, само че тяхната разполагаемост в годишен проект е към 3500-3600 часа най-много. И това е, където в България има вода, където няма, тяхната разполагаемост пада даже под 2000 часа. При слънчевите централи разполагаемостта е към 1400 часа оптимално, а от вятърните - към 2200 часа.

Годината обаче се състои от 8760 часа, т.е. в огромна част от годината нямаме сила. а сила би трябвало постоянно. Тя се попълня от така наречен базова сила - тя се дава от АЕЦ „ Козлодуй “ и въглищните централи в Маришкия басейн. Централите на Христо Ковачки са подвърхови централи - те не работят на базов режим, и също не могат да бъде важен в общия баланс на енергийната система.

Ние от нуклеарната енергетика произвеждаме към 16 млн. мегаватчаса, от термичните централи - 18 млн. мегаватчаса, от слънце и вятър към 2,5 млн. мегаватчаса, от водните централи - сред 3 и 5 млн. мегаватчаса и другите добавки са, които идват от топлофикационните сдружения. Общото количество - цялото произвеждане на страната гравитира към 43 млн. мегаватчаса. В тях се включват загубите по високото, ниското и междинното напрежение на разпределителните мрежи, и износът, който тази година ще стигне към 8 млн. мегаватчаса.

33-35 млн. мегаватчаса е вътрешното ползване на електрическа енергия в страната, от което популацията харчи към 15 млн. мегаватчаса, а 20 млн. мегаватчаса отиват за индустрията. Защо изяснявам това - поради Зелената договорка и повишението на цените на въглеродния диоксид, които доближават над 60 евро на звук, като упованията са да стигнат 70 евро на звук.

Наказанието, в случай че не си купите документ, който замества изхвърлянията, които сте създали, е да стане от 100 евро на 150 евро. Така че Зелената договорка удари тези 18 млн. мегаватчаса от въглищните централи, от които 15-16 млн. мегаватчаса са базова сила. А не можем да заместим базова сила с такава, която зависи от доста условия, най-много от времето.

Това е повода електрическата енергия да бъде доста скъпа - тъй като ние произвеждаме огромно количество мръсна електрическа енергия. За нея има наказване по над 60 евро на звук въглеродна емисия.

- Това значи ли, че имаме потребност от нови мощности и какви да бъдат те?
- Именно по тази причина описвам всичко това - с цел да покажа, че заместването на тази мръсна сила би трябвало да стане с чиста сила. А най-чистата сила, която произвеждаме в България е от АЕЦ „ Козлодуй “. Срокът на употреба на двата реактора е продължен до 60-годишна възраст, като 5-и блок може да работи до 2047 година, а 6-и - до 2051 година. Когато преди време се обсъждаше тематиката, разнообразни хора си представяха по какъв начин ще употребяваме въглищните централи, до момента в който имаме въглища.

Тоест, ние имаме в Маришкия басейн към 1,2 милиарда тона въглища и в случай че горим към 30 млн. тона годишно, за 40 години имаме въглища. Но за тези 40 години страната ни ще излъчи голямо количество въглероден диоксид, тъй като нашите въглища са задоволително мръсни. Ако трите централи в басейна работят на цялостна мощ, към 30 млн. тона въглища би трябвало да горят на година.

Това постанова да се създадат нови нуклеарни мощности. От няколкото решения, които одобри европейската общественост, първото стартира да се случва - увеличение на цените на въглеродния диоксид, с цел да ни накарат да стартираме да вършим нещо.

- Непрекъснато се приказва, че ще желаеме отсрочване на затварянето на въглищните централи?
- Ние в този момент се опитваме да хитруваме с обяснението, че сме най-бедните и по тази причина би трябвало да ни оставят да цапаме задоволително дълго време. Те могат да ни оставят да горим въглища, само че ще си плащаме наказването. Затова е по-добре да правиш нова мощ. Няколко пъти съм питал хора, които би трябвало да взимат някакви решения и да показват позицията на страната ни в Брюксел, знаят ли какво значи датата на затваряне на въглищните централи.

Не от всички съм получил съответен отговор. А той е следният - до годината, която ние ще упоменем, ще имаме право да горим въглища и излъченият въглероден диоксид ще можем да го плащаме на цената, на която се получават документите - в този момент да вземем за пример над 60 евро на звук. Когато обаче мине тази година, и ти не си направил нищо да затвориш тези централи, към този момент няма да имаш право да купуваш излъчванията на тази цена, а единствено на наказателната стойност - или на 150 евро на звук.

И тогава става покруса, тъй като потребителите плачат като си видят електромера, а като си видят сметката за ток, ще желаят да се обесят. Затова не разбирам тези, които желаят да удължаваме периода на тези централи. Не съм срещу хората, които работят в Маришкия басейн, само че към този момент сме подписали всички документи, а този клуб - европейска общественост не е податлив да се откаже от Зелената договорка. Сега желаеме да сложим мораториум върху цената на излъчванията - на каква цена.

Или да не плащаме нищо - т.е. ще излезем от Зелената договорка и от Европейски Съюз? Според мен не може да искаш сходно нещо без да си показал проект - малко по малко по какъв начин ще редуцираш тези излъчвания. И да попитам тези, които желаят временен режим - вие имате ли пари да плащате излъчванията през това време, с цел да не усилваме цената на хората и да крепим бизнеса? Непрекъснато се чуват разнообразни хрумвания - ще вършим газов блок, няма да вършим.

Ще вършим 1700 мегавата солари на територията на мини Марица Изток. Добре, само че не е неприятно да кажат по какъв начин ще ги балансираме, при изискване, че ще слагаме акумулатори. Батерията е въздържан детайл и не може да взе участие във вторично и третично контролиране на енергийната система, тъй като там няма въртящи механизми.

Това окей, само че за обособен дом - да си купиш огромен батерии да го заредиш и когато искаш да ползваш. Затова не слушам оферти с какво да заместим базовата сила от въглищните централи. Ние сме стигнали до такава степен, че би трябвало да построим освен АЕЦ „ Белене “, който може да стартираме в границите на 1 година, в случай че е 100% държавна.

- Как ще коментирате думите на някогашния финансов министър Асен Василев, че площадката на АЕЦ „ Белене “ би трябвало да бъде лицензирана още веднъж, което било съвсем невероятно след въведените нови условия?
- Може ли да не ми давате за насочна точка думи на господин Василев, тъй като аз него не го изучавам какво е рента. Това, което споделя той, е неуместно. Площадка „ Белене “ е лицензирана доста от дълго време, правени са доста проучвания, имало е доста инспекции от Международната организация за атомна сила и там няма никакъв проблем. Той бърка сред площадка „ Белене “ и плана „ Белене “.За плана пък е изработен стрес тест след Фукушима, и се оказа един от плановете в света с максимален ресурс на сеизмичност.

Аз не желая него да го образовам на нуклеарна енергетика, тъй като ще бъде доста дълъг курс на образование. Все отново той е финансов министър и не е неприятно да намерения по какъв начин да се обезпечи финансиране за АЕЦ „ Белене “. Вече не можем да избираме дали да строим 7-и и 8-и блок на ОЕЦ „ Козлодуй “ или АЕЦ „ Белене “, просто би трябвало да стартираме с „ Белене “, тъй като тя е 10 години по-напред от 7-и и 8-и блок. Вече няма вид или единия планове, или другия, това „ или “ изчезна.

- Тоест, съгласно вас би трябвало да вършим и двете?
- Точно по този начин, само че за 7-и и 8-и блок ни би трябвало доста дълъг лицензионен режим. Знаете, че всички страни в европейската общественост подписахме Енергийна харта, съгласно която всяка страна, която стартира да построява мощности, получава нотификация от Брюксел и тяхната организация следи какви мощности в какви точки има и по какъв начин може тази мрежа да работи като единна мрежа. За 7-и блок има лицензирана площадка, а за 8-и блок още няма.

Трябва де стартира от искане на нотификация, т.е. за тях към момента не е почнало отброяването. Този модел, който предходната година се пробваха да го създадат обществен, че ще вземем съоръжение от АЕЦ „ Белене “ и ще го създадем 7-и блок, към този момент няма отговор от съветската страна, че са съгласни да има зареждане на непознато гориво. Кой ще носи нуклеарната отговорност? Там има доста нерешени въпроси - част, от които административни. Важното е, че с цел да стартираме да се борим с високите цени на въглеродните излъчвания, би трябвало да създадем нова базова мощ, която да е чиста.

Единствената такава, която може да има България сега, е АЕЦ „ Белене “ и по-късно 7-и и 8-и блок на „ Козлодуй “. Защото четирите блока, които ще създадем в границите на 15 години, ще създават от порядъка на 32 млн. мегаватчаса електрическа енергия, а ние би трябвало да сменяем към 18 млн. мегаватчаса с чиста сила и би трябвало да произведем в допълнение 15 млн. мегаватчаса, с цел да имаме водород, който да смесим с природния газ.

Това е условието на другата инструкция на европейската общественост, която планува до 2050 година да горим 70% газ и 30% водород, тъй като по този метод ще понижим излъчванията под 200 кг въглероден диоксид за производството на 1 мегаватчас електрическа енергия, създаден от огромна горивна уредба. И това ще се смята за чисто произвеждане. До тук приказваме единствено за това какви мощности би трябвало да създадем, с цел да запазим днешното количество на електрическа енергия, която харчим. А нали ще се развиваме напред.

- Това значи ли, че като пристигна датата, на която би трябвало да спрем въглищните централи, а ние нямаме нова мощ, ще има енергийна рецесия в България?
- Не, просто цената ще е доста висока. Много българи ще станат енергийно небогати. Защото ще стартират да ни санкционират с по 150 евро на звук.

- Защо тогава спря процедурата за търсене на вложител за АЕЦ „ Белене “. Оправданието беше пандемията от ковид, само че какво се случва действително?
- Процедурата стои като по филмите, в които сцената е замръзнала и чака времето да се отключи още веднъж. Основната причина е политическа - заради изменената политическа конюнктура у нас и натиска на нашите евроатлантически сътрудници да не позволяваме ново съветско въздействие. Проектът „ Белене “ няма механически и финансови проблеми, той има единствено политически проблеми. За 7-и и 8-и блок е същото.

За „ Белене “ има вложители и това са огромни държавни компании - и китайската, и Росатом, и южнокорейската са държавни частни компании, само че дават отговор на условията за мeстен вложител. Имат опит, технологии и всичко нужно. Нашата страна би трябвало да бъде 100% вложител, не да взе участие. Ние направихме модел през 2007 година, който предвиждаше страната ни да взе участие с 51% в лицето на НЕК и 49% - немската компания RWE, и този модел се провали по разнообразни аргументи.

В тази процедура за търсене на вложител за „ Белене “ е записано, че страната във всеки един миг, в случай че изиска, може да каже - аз ставам 100-процентов притежател, без да има последици за страната, че е карала фирмите да готвят оферти. Не знам какво би се случило, в случай че обявим, че прекратяваме тази процедура и обявим, че започваме нова за 7-и блок. Тогава би трябвало фирмите да имат право на искания към нашата страна, за това, че са създали разноски, а не сме им разрешили да вземат участие.

- Каква е вашата прогноза за бъдещето на енергетиката ни? Ще има ли решения след новото Народно заседание и новото държавно управление?
- Това е извънредно комплициран въпрос, на който надали има някой, който да ви отговори. Но аз персонално се надявам, че обективната действителност, която се случи у нас в последните месеци, новите държавно управление и парламент би трябвало доста бързо да стартират работа по така наречен базова енергетика и най-много да се направи тактика.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР