Ако България иска, може да премести съветските паметници в музеите

...
Ако България иска, може да премести съветските паметници в музеите
Коментари Харесай

България и съветските паметници: може да ги премахва и мести, но не иска

Ако България желае, може да реалокира руските монументи в музеите За това не е нужна консултация с Москва, както беше изтъкнал регионалният шеф на София Другият метод е да се одобряват законодателни промени по образеца на Полша. Въпросът е има ли късмет за болшинство в Народното събрание?
През 2007 година Естония отстрани своята руска скулптура от центъра на столицата. Онзи 9-ти май (Ден на Победата) протече друго - тогавашният министър председател Андрус Ансип за пръв път сервира цветя на паметника " Бронзовия боец ", както е прочут в Талин, на новото му място - във военното гробище. През 2017 година Полша одобри закон за декомунизация и стартира стремително да преименува улици и демонтира десетки руски монументи. В средата на пандемичната 2020 година Чехия пък реши, че е време да се раздели с паметника на руския маршал Иван Конев в Прага.

В България разногласието за руските монументи също тече, към този момент десетилетия, само че без резултат. Заради нашествието на Русия в Украйна въпроса би трябвало ли знаците на Съюз на съветските социалистически републики да стърчат в центъра на София още веднъж стана настоящ. И в този момент наподобява, че моментът е най-подходящ страната да реши ориста им. Примерите от някогашни руски републики демонстрират, че това може да се случи елементарно, стига да има предпочитание. Да се приказва, че би се нарушило интернационалното право, в случай че статуите се реалокират в музей, е неуместно. А, в случай че желае, държавното управление постоянно може да одобри закон, с който да направи изчистването на руските паметници нормативна процедура.
Искрено " другарство "
Дебатът за руските монументи в този момент След това топката отиде, защото паметникът се оказа държавен. Той излезе с позиция, в която се споделя, че в случай че България желае да мести барелефите, ще би трябвало да пита Русия, тъй като двете страни имат подписан " Договор за другарски връзки и съдействие ".
Реклама
Кючуков се базира на член 14 от контракта, в който се споделя, че двете страни би трябвало да се грижат и да пазят намиращите се на територията им полезности, свързани с историята и културата им, както и военните гробища. Същото се сочи от някои като спирачка за дейности и по други руски монументи в страната като цяло. Експерти обаче разясняват, че това не е съображение, което да пречи на България, при положение, че тя изиска да реалокира елементи от монумента.
Друг монумент - " Братска могила " в Борисовата градина също беше изрисуван с цветоветена на украйнското знаме, в символ на взаимност с нахлуването на Русия в Украйна Фотограф: Велко Ангелов
" Този ход е по-скоро опрощение на тукашните нежелаещи регионален и държавно управление (части от него) тъй като знаят, че координиране значи приемане на единодушие, а това не нереалистично да се чака ", разяснява за " Капитал " Илиян Василев, който е български посланик и дипломат на България в Русия до 2006 година

Той показва, че контракта задължава за предпазване или запазване на паметниците, а концепцията за преместването на Паметника на руската войска (ПСА) дава отговор на това. " От никакво координиране няма потребност, а от известяван, тъй като не става въпрос за разрушение - паметникът остава цялостен. И моментът на известяван може да бъде след обстоятелството ", изяснява Василев.
Дали в действителност не може?
Адвокат Петър Славов също обръща внимание на това, че не става дума за " унищожаване ", а за пренасяне на ПСА в Музея на тоталитарното изкуство, където се намират паметниците на Ленин, Сталин, Георги Димитров и прочие лица от комунистическата ера. " В този смисъл, член 14 от Договора за другарски връзки и съдействие освен не е спънка - даже в противен случай, " задължава " в прочут смисъл България да одобри подобаващи ограничения за запазване и запазване на обекти, свързани с историята на Руската федерация. А какво по-сигурно място от един Музей, където да се съхраняват скулптурите и да са защитени от непрекъснато оцветяване и боядисване? ", разяснява той.
Реклама
Същото удостоверяват и други специалисти по интернационално право, с които " Капитал " беседва.

Така решението за ориста на Паметника на руската войска остава отговорност на българската страна, а Столичната община, като притежател на терена, може да изиска ремонт и пренасяне. " Самото издигане на паметника даже е по наше решение, значи по наше решение може да бъде и изместен, никого не би трябвало и да питаме ", безапелационен е Василев. Още повече, паметникът в Княжеската градина не е " войнишки монумент ", не съставлява гробница.
Изключение са военните гробища
В по-спорна обстановка обаче се намира паметникът-костница на бул. " Черни връх ", под който се твърди, че са били заровени костите на хора, починали по време на войната в Югославия. " Всички т. нар монументи по Женевската спогодба от 1954 година задължават страните да пазят военните гробища - те имат право на заравяне, на достолепие. Има съветски военни гробища и те се пазят, в случай че желаят, там могат да поставят фигури. Това е статута, който ние сме длъжни да съблюдаваме. Но на никое място по никакъв интернационален контракт нямаме обвързване в средата на града, в урбанизирана територия да има монумент в символ на благодарност. Може и Братската могила да местим, можем всичко ", разяснява Василев, който напомня, че в центъра, с изключение на гробът на Вазов, не се срещат обществени места, на които са заровени българи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Право 2 Войната в Украйна 3 Места Реклама Общинският консултант Методи Лалов предложи ул. " Граф Игнатиев " да бъде преминувана на ул. " Свободна Украйна "
Полша да вземем за пример също има контракт за приятелско и добросъседско съдействие от 1992 година с Руската федерация, според който двете страни се задължават да поддържат военните гробове с нужното почитание. Но този закон не пречи на Полша да одобри през 2016 година Закон за възбрана за пропагандирането на комунизма или други тоталитарни системи посредством имена на здания, обекти и уреди, предопределени за публично прилагане. От посолството на република Полша обясниха за " Капитал ", че демонтираните монументи рядко се унищожават и най-често се местят в музеи и страната е в правото си да прави това, макар обвиняванията на Русия.

Последният интернационален контракт, който има отношение към паметниците, пък е Конвенцията за запазване на културно историческо завещание (Париж), само че тя се ползва единствено в случай че е прието, че въпросните руски монументи имат такава стойност (ПСА изрично няма такава). Но и тази конценция още веднъж не би имала отношение към преместването им в музей.
Има разногласия до каква степен надписът върху паметника на Съветската войска е исторически фактологичен - дали " Съветската войска " би трябвало да се размени с " Червената войска " и дали може да е " освободителка " Фотограф: Юлия Лазарова
Така само с по-голяма правна база по отношение на паметниците остава Договора за другарски връзки сред България и Русия. Той не би следвало да бъде нарушен, при положение, че елементи от паметници се реалокират, само че, страната може да реши да вземе по-кардинални ограничения по образеца на Полша да вземем за пример (виж карето) и да го наруши. Може и да го приключи. Но в тези двата сюжета сигурно ще последват ответни реакции от Русия, за които България, която през последните години избра да е тиха пред Москва, надали е подготвена.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Другият метод: закон за декомунизация
След разразилия се спор в общинския съвет, от партия ГЕРБ обявиха, че сега " самодейността е само в ръцете на държавното управление и ръководещата коалиция ". В изказване, членове на партията показаха, че въпроси по отношение на това за какво не потегля процедурата би трябвало да бъдат отправени към водачите на четирите партии в обединението и обявиха, че ГЕРБ ще окаже цялостно подпомагане. Разбира се, в случай че държавното управление пожелае, то може да внесе закон, сходен на този в Полша, с който да стартира премахването на символичните монументи. " Капитал " насочи питане към партиите в ръководещата коалиция дали биха внесли или подкрепили сходни законодателни промени, само че все още не е получил отговори.

В случай, че такава самодейност въпреки всичко има, е много евентуално измененията да бъдат признати, тъй като биха били задоволителни гласовете на двете по-големи обединения: " Продължаваме промяната " и ГЕРБ, като втората към този момент е декларирала поддръжка за сходни дейности.

Всъщност самодейност за такива законодателни промени към този момент е имало - адв. Петър Славов, който е бил народен представител от " Реформаторски блок " в 43-тото Народно заседание (2014-2017 г.) тогава внесе законодателни промени в Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен. " Те даже минаха на първо четене, само че времето и късия мандат не доближиха да бъдат финализирани ", изяснява той. Неговото предложение е било артефакти от времето на комунистическия режим да бъдат или премествани в Музея на тоталитарното изкуство, или притежателят им да ги демонтира от обществени места, където са изложени, и да ги прибере и съхранява, в случай че желае, по подобаващ метод.

В случаите, когато преместването им се окаже невероятно, то се е предложило наложително да бъде сложена указателна табела, информираща за годината на построяването и това, че в Република България със закон комунистическият режим е разгласен за незаконен, както и идеологията за неговата прослава. " Това, което могат да създадат сегашните депутати е, да внесат още веднъж тези законодателни промени, налични в архива на Народното събрание и да завършват тази значима законодателна самодейност ", твърди Славов.
Как Полша се сбогува с паметниците на тоталитаризмаПрез 2016 година в Полша приема Закон за възбрана за пропагандирането на комунизма или други тоталитарни системи посредством имена на здания, обекти и уреди, предопределени за публично прилагане. Изменение на Закона от 2017 година планува разглобяване на монументи, символизиращи тоталитарните системи или тяхното преобразяване в музейни обекти. " Законът не нарушава нито интернационалното право, нито двустранните съглашения сред Полша и Русия.В Полша се отстраняват единствено и само алегорични монументи, които не се намират на територията тук-там за осъществяване на погребения ", изясняват от посолството на република Полша в отговори за " Капитал ". От там изясняват още, че тези монументи, които се имат поради в закона, са били издигнати след войната по самодейност на комунистическата партия или разположената в Полша Северна група от силите на Съветската войска и са били част от комунистическата агитация ". Съгласно Закона от 2016 година се прави разглобяване на символичните монументи, издигнати преди 1989 година, чиято цел е проява на силата на Съюз на съветските социалистически републики в Полша.Механизмът е следният: преди да стартират разглобяване, локалните управляващи би трябвало да получат оценка на Института за национална памет, потвърждаваща, че даден алегоричен монумент възхвалява тоталитаризма. Същевременно Законът не разрешава демонтирането на монументи (даже на алегорични паметници), намиращи се на територията на гробищни паркове или други места за погребения. Реално се имат поради към 130 алегорични паметника. Процедурите по тяхното унищожаване обаче постоянно лишават време - в някои случаи решенията на локалните управляващи се анулират от съдилищата, например по предложение на представители на локалните поданици. Демонтираните монументи другояче рядко се унищожават, като най-често те се придвижват в музеи.От посолството акцентират, че това не се отнася за местата, на които са били погребвани руски бойци, тъй като другояче би било нарушаване на закона от 1933 година за гробовете и военните гробища, както и на контракта за приятелско и добросъседско съдействие от 1992 година " Съгласно този закон военните гробове и гробища се поддържат и се третират с нужното почитание без оглед на националността и вероизповеданието на заровените в тях хора ", споделят от посолството, само че обръщат внимание, че " съветските управляващи упрекват управляващите на разнообразни европейски страни в " поругаване " на паметта за бойците, сражавали се против хитлеристка Германия. Срещу Полша също са били отправяни сходни обвинявания, когато въз основа на полските закони изпълнителната власт се е стремила да отстрани знаците на руския тоталитаризъм ". Боядисването на монументи като метод на митинг Фотограф: Цветелина Белутова Европейският съд за правата на индивида неотдавна отсъди по делото " Асен Генов против България ", че журналистът Асен Генов е бил нелегално задържан поради оцветяването на скулптурите пред централата на Българска социалистическа партия. Причината - съдът приема този метод на изложение на цивилен митинг за законен. Въпреки това Паметникът на Съветската войска в София е под непрекъснато видеонаблюдение и 15-годишни деца бяха задържани, тъй като ден след започването на войната в Украйна надраскаха монумента в поддръжка на Украйна. След акции (като митинги и пр.), паметникът се чисти съвсем стремително. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР