Ако бъде гласувано правителство на коалицията ПП-ДБ в парламента, това

...
Ако бъде гласувано правителство на коалицията ПП-ДБ в парламента, това
Коментари Харесай

Анализаторът Весислава Танчева: Правителство на ПП-ДБ би било едно от най-зависимите за всички времена

Ако бъде гласувано държавно управление на обединението ПП-ДБ в Народното събрание, това автоматизирано значи, че ще имаме едно от най-зависимите държавни управления на всички времена, тъй като парламентарното болшинство се ръководи от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Това мнение изрази в изявление за БНР Весислава Танчева, информационен специалист и политически анализатор, деятел от гражданското съдружие " БОЕЦ ".

" ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " имат безусловно болшинство в парламента - имат над 140 гласа дружно, тоест биха могли теоретически да смъкват което и да е държавно управление, когато им е нужно да го създадат. Биха могли да си го смъкват във всеки миг, в който им е преференциално, в подтекста на локалните избори. "

Въпреки че е скептично настроена промяна в прокуратурата да се случи в този парламент, Танчева не вижда " по какъв начин ПП-ДБ биха могли да се откажат от опита да създадат нещо, да отбележат какво би трябвало да се направи ". Според нея  ПП-ДБ няма да правят отстъпка  от това, което споделят до момента.

" Всяка тяхна крачка обратно, всяко тяхно доближаване, отъркване, ритуално, в ГЕРБ и фигурите, които бяха упоменати като организирали на процедура атентат против основен прокурор, би било имиджова вреда и те го осъзнават. "

" Тези две паралелни политически сили, които  тичат в паралелни писти и като че ли в паралелни действителности  – това се случва към този момент години наред. Една част от обществото в действителност тича в паралелна действителност през всичките тези години, очаквайки, мечтаейки да живее в правова страна. Правовата страна съдържа в себе си всичко това, за което в този момент и ГЕРБ се сеща, че съществува. Но и за ГЕРБ, и за прокуратурата тази действителност като че ли не съществуваше.  За тях промяната завърши 2015-а, с кастрирането на закона, така наречен исторически компромис на Христо Иванов , с обеззъбяването и обезсилването на всички промени в правосъдната система, които тогава бяха планувани, стартирани и сякаш обещани да бъдат осъществени от Борисов. 2023-а сме. Близо 8 години тези две паралелни политически сили, два тима, публични, тичаме в паралелна действителност ", разяснява Весислава Танчева в предаването " Преди всички ".

Запитана какви шансове има Мария Габриел с първия мандат, Танчева уточни:

" Влязла е в това тресавище, в което май не очакваше, пристигайки от Брюксел в София . Всичките ѝ старания бяха обезсмислени от нейния началник Бойко Борисов, който сподели – в случай че няма държавно управление с първия мандат, няма да има друго. (…) Поставя някого на топа на устата, в позиция да носи някаква отговорност, след което го изоставя. Мария Габриел получи следващата порция от това държание на Борисов. (…) Тя се озова в тази обстановка – изоставена да носи сама отговорност за това, което се случи.  В една имитация той на процедура натопи по едно и също време Мария Габриел и Десислава Атанасова . "

Онова, от което Борисов и може би не толкоз партията му обезверено има потребност, е сега да има държавно управление, счита Танчева.

" Лично той. Защото  има потребност от време, с цел да се реализира още веднъж този баланс на силите  между него, Делян Пеевски и Гешев от една страна, Борисов и неговата формация въпреки това. Това наподобява на определяне на равновесие, на баланс на силите сред тези мафиотски групировки от края на 90-те години. "

Като извънредно умел политик Корнелия Нинова има мощно изострени политически инстинкти. Това, което тя направи часове откакто Гешев ритуално си скъса оставката, беше израз на  доста прецизен политически инстинкт , посочи Танчева.

" Тя на процедура сподели, че този парламент няма повече живот и без да го загатва, в действителност мина в избирателен режим. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР