Ако бъдат използвани тези ракети, ще бъдат за защита на

...
Ако бъдат използвани тези ракети, ще бъдат за защита на
Коментари Харесай

Денков отвърна на Русия за ракетите и на ГЕРБ за въглищните централи

Ако бъдат употребявани тези ракети, ще бъдат за отбрана на хора, това не са нападателни ракети. Това сподели премиерът Николай Денков пред публицисти преди формалната премиера на новия филм на проф. Георги Дюлгеров, „ Записки по едно изменничество “ в Дома на киното в София по повод призива на Русия България да преразгледа решението си да съобщи на Киев ракети за зенитни ракетни системи С-300. 

-->
„ Тези ракети или елементи от тях, в случай че бъдат употребявани в Украйна, ще бъдат за отбрана на градове като Киев, Одеса. Те са за противовъздушна защита, а не за нахлуване “, уточни Денков, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Мисля, че след всичко, което видяхме през последната година и половина, Русия е последната, която би могла да приказва за съблюдаване на интернационалните контракти “, коментира министър председателят, откакто Руската федерална работа по военнотехническото съдействие прикани страната ни да не предава на Украйна ракети, с цел да не бъде позволено нарушаване на интернационалното право.

„ Предаването от България на Украйна на ракети за зенитни ракетни системи С-300 в зоната на бойните дейности ще докара до ескалация на спора и до почтени човешки жертви ", се споделя в днешното изказването на съветската федерална работа. Според службата става дума за поредния опит за жестоко нарушаване на българското ръководство на интернационалните си отговорности в региона на контрола върху оръжията, макар нееднократните уточнения на съветската страна.

Парламентът през днешния ден реши България да даде спомагателна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от вида 5В55Р(К), в ръководство на Министерството на защитата, и муниции за автоматизирано стрелково оръжие c диаметър 5.56x45 мм, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи. Решението бе гласувано по време на закрито съвещание.

Вносители на плана за решение са Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, Делян Пеевски от Движение за права и свободи. 

Акад. Денков разяснява и изявление на ГЕРБ по тематиката с въглищните централи и изказванията, че се раздават средства на лист с компании, свързани с ПП-ДБ.

„ Тези изказвания лъжат хората. Това са средства, които компаниите са споделили, че са подготвени да влагат, може би с някакво съфинансиране от страна на страната, в бъдеще, когато бъде открита процедура за кандидатстване. Още на 15 август беше сложена така наречен процедура за заявяване на желание – условие на Европейска комисия, което трябваше да покаже има ли предпочитание от компании да влагат в тези райони. Тези, които желаят да влагат, са включени във въпросните описи. Програмите занапред ще се отварят за кандидатствате следващата година “, изясни Николай Денков.

По думите му не става въпрос за пари, които ще получат тези компании, а за вложения, които те би трябвало да създадат, за да се осигурят работни места.

Премиерът разяснява, че решението на ГЕРБ да не поддържа предлагането на ПП-ДБ 24 май да стане народен празник няма да повлияе на цялостната полемика.

„ Няма сериозна драма в това. Това, което тормози част от хората в Народното събрание, е че когато има противоречиви тематики, те могат да попречат да не се гласоподават най-важните въпроси. Най-важните въпроси през днешния ден са тези, свързани с правосъдната система. Очевидно е, че тематиката за националния празник няма да изчезне от единствено себе си. Темата ще остане, само че може би няма да бъде решена в Конституцията “, сподели още министър-председателят, съобщи БГНЕС. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР