Акаунтите са използвани за разпръскване“ на руска пропаганда, твърдят в

...
Акаунтите са използвани за разпръскване“ на руска пропаганда, твърдят в
Коментари Харесай

СБУ разкри руска „ферма за ботове“ създавала до 500 фалшиви акаунта дневно

Акаунтите са употребявани за „ разпространяване “ на съветска агитация, настояват в Украйна

Светлин Желев преди 35 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 17:51 | 10.06.2023

Мъжът, който прекара 93 дни на дъното на океана, се е подмладил с 10 години! Ето какви са индикаторите му.

IT НовиниДаниел Маринов - 19:02 | 10.06.2023

Откриха антична гора в Китай, в която може да има безусловно непознати типове

ХардуерСветослав Димитров - 15:10 | 09.06.2023

Умните очила на Xiaomi незабавно се трансфораха в бестселър

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

Чрез формалния си уебсайт Службата за Безопасност на Украйна (СБУ) заяви, че е разкрила мощна бот плантация във Виница, която е работила в интерес на Русия. В резултат на комплексните ограничения са арестувани трима от нейните уредници.

Специализираното съоръжение е разрешавало на нарушителите да записват до 500 анонимни акаунта в разнообразни обществени мрежи, в това число такива, неразрешени в Украйна, всеки ден. Обвиняемите са продавали или отдавали чартърен готовите „ ботове “ на съветски организации и медии, работещи под покрива на съветските специфични служби.

Престъпниците са печелили до 20 гривни дневно единствено от „ наемането “ на един акаунт. Парите са получавали както посредством личните си криптопортфейли, по този начин и посредством банкови карти. Според следствието, съветските клиенти на бот фермата са употребявали подправени сметки за всеобщо разпространяване на прокремълски разкази. По-специално във връзка с обстановката на фронтовата линия и обществено-политическата обстановка в Украйна.

Руските онлайн пропагандатори също по този начин оправдават въоръжената експанзия против Украйна и приканват за поддръжка, в това число на интернационалната сцена. За тази цел те са подавали осведомителни „ инжекции “ от името на „ елементарни “ жители, които сякаш живеят в Украйна и Европейски Съюз.

Според следствието уредници на ботфермата са били трима поданици на Виница. Те са конфигурирали профилирано съоръжение в нает гараж. По време на претърсванията на адреса и в домовете на обвинените са открити

    Компютърно съоръжение с доказателства за противозаконна дейност;     3 хиляди SIM карти на украински и европейски мобилни оператори;     13 SIM шлюза и друго съоръжение и софтуер;     банкови карти, посредством които са получавали пари от „ клиенти “.

Цялото конфискувано съоръжение е изпратено за експертиза. На обвинените ще бъде връчено съобщение за съмнение по част 5 от член 361 от Наказателния кодекс на Украйна (неразрешена интервенция в работата на компютри, автоматизирани системи, компютърни мрежи или телекомуникационни мрежи).

Продължава следствието за определяне на всички условия на закононарушението. Извършителите на закононарушението са застрашени от отнемане от независимост за период до 15 години.

Операцията е извършена от Службата на СБУ във Виницка област взаимно с Националната полиция под процесуалния контрол на Окръжната прокуратура на Украйна.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР