Академия за пътешественици представя: Пътуване във времето по следите на

...
Академия за пътешественици представя: Пътуване във времето по следите на
Коментари Харесай

От Анадолското плато и Гьобекли тепе до Османската империя заедно с пътешественика и планински водач Иван Ганев



" Академия за пътешественици " показва: Пътуване във времето по следите на изчезналите цивилизации - От Анадолското плато и Гьобекли тепе до Османската империя дружно с пътешественика и планински лидер Иван Ганев.

Днес от 19:00ч. в залата на Полския институт Иван Ганев ще опише за към 30 културно-исторически обекта от епохата на неолита, най-древния храм в света Гьобекли тепе (12000 години преди новата ера), обекти от Хетската империя и други. Всички тези цивилизации са оставили следи в културата и историята на Анадолското плато, а откриването на Гьобекли тепе се смята за най-голямата сензация в археологията на 21 век.

„ Гьобекли тепе е прочут на науката като античен обект от 1994 година, когато е открит. Оттогава са почнали разкопки. Има немска експедиция, която става интернационална, защото са привлечени най-хубавите експерти от международен мащаб. В хода на разкопките се оказа, че това е една голяма конструкция от каменни кръгове. Използвали са георадар, с цел да се разбере това. За 20 години са разкопани единствено към 5 % от цялата голяма територия на този античен праисторически обект. Този комплекс е основан 9 000 години преди новата епоха. Една от загадките е, по какъв начин тези хора, които не са имали градове, не са имали някаква цивилизация и непрекъснати селища, са основали този огромен обект, какво ги е предиздвикало и с какво са го създали, защото става въпрос за  10-15-тонни каменни стели, които са толкоз доста и са подредени в кръг и върху тях има изображения на животини, на хора, подиуми са предадени “, описа Иван Ганев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР