Академия за овощари: Круши режем през зимата, праскови през март.

...
Академия за овощари: Круши режем през зимата, праскови през март.
Коментари Харесай

Академия за овощари: Круши режем през зимата, праскови през март


Академия за овощари: Круши режем през зимата, праскови през март. Започваме с мъртви и заболели клони. Резитбата на овощни дръвчета може да наподобява обезсърчителна за доста хора, само че тя освен че е нужна, само че и наложителна.

Това е по този начин в случай че желаеме плодовете да узряват по-добре, да бъдат по-едри, красиви и ароматни, поучават от профилирания уебсайт home-max.bg/ideas.
Тя отстранява мъртвия, болен или развален материал, като предотвратява разпространяването на инфекцията.
С нея дръвчетата получават мечтаната от нас форма и се основава мощна, първична конструкция.

Подобрява се качеството на реколтата, защото се пропуща повече светлина. Резитбата усилва циркулацията на въздуха, като по този начин се минимизират гъбичните болести и инфекциите от вредители.
Резитбата може да помогне в контрола на размера на дървото, което способства за по-лесното събиране на плодовете и за неговата поддръжка. Тя пропуща повече светлина до пъпките на дървото, което предизвиква образуването на плодове и тяхното зреене. Резитбата управлява вегетативния напредък на дървото.

Не всички овощни растения се нуждаят от резитба едновременно. Кога е най-хубавото време на годината да се режат дървета и шубраци?

Може да премахвате мъртвите, болни и развалени части по всяко време на годината – колкото по-скоро, толкоз по-добре. Ако те не се отстраняват постоянно, по-късно растението хаби скъпи хранителни субстанции, които се пробват да го поддържат живо.

Ябълките и крушите трябва да се подрязват през зимата, когато са в латентно положение. Въпреки това би трябвало да избягвате мощна резитба, защото това може да докара до прекомерно деятелен нов напредък за сметка на производството на плодове.
Костилкови плодове – праскови, нектарини, сливи, вишни и череши, се подрязват в края на зимата или при започване на пролетта.
Цариградско грозде

Плодови шубраци като цариградско грозде и алено френско грозде трябва да бъдат едва подрязвани през зимата, с цел да се насърчат плодните шпори. Те могат да се подрязват през лятото единствено в случай че е належащо.
Касис и малини трябва да се подрязват интензивно през зимата, с цел да се насърчи нов напредък напролет.

Когато подрязвате дървета и шубраци, задачата е да се реализира баланс сред плодове и вегетативен напредък. Когато премахвате клоните със мощен напредък (тези с повече пъпки), те стават по-силни, като стволът към корените има по-малко пъпки, с цел да се храни. Въпреки това, защото има по-малко пъпки, това ще докара до производство на по-малко плодове, тъй че е значимо да се заобикаля и прекомерно нападателната резитба.

Най-добрият метод да се реализира по-добър баланс е да се режат клоните с по-слаб напредък и единствено някои с по-силен като лакомниците – те са едногодишни клончета с избухлив напредък и черпят от силата на дръвчето, без да дадат плод.

Ето някои съществени правила, които би трябвало да следвате при резитба. Първо се режат мъртвите, болните и повредените елементи.
Реже се напряко спрямо растежа.
Пъпките се режат в посоката, в която желаете да бъде новият напредък. Избягвайте резитба на обърнати във вътрешността пъпки.
Режете единствено когато е належащо.

Резитбата е от значително значение за поддържането на здрави овощни дървета, само че за това е нужна и процедура. Важно е да се научите по какъв начин да подрязвате, само че би трябвало да адаптирате тези познания към вашите растения и да обърнете внимание на техния самостоятелен напредък и потребности. Никога не режете повече от 30% от едно дърво в един сезон. Въпреки че би трябвало да сте уверени в подрязването, не би трябвало да се прекалява, тъй като може да навредите на дръвчетата, предизвиквайки прекомерно деятелен напредък или да не получите никакъв резултат.

Уверете се, че употребявате чисти режещи принадлежности.
По-специално внимавайте за клони, които порастват в посока към центъра на дървото, защото те ще блокират слънчевата светлина.

Уверете се, че подрязвате в изсъхнал ден, с цел да избегнете разпространението на заболявания от дъждовни капки в пресните сечения. Започнете, като премахвате първо мъртвите, болните и развалените елементи на дървото.
Някои овощни дървета са предразположени към „ различно плододаване “. Това се случва, когато дават доста плодове в една година, а на идната създават малко или съвсем нищо. Среща се най-често при ябълките и крушите, само че може да се прояви и при сливите и други Това е в резултат на изчерпването на подобаващите запаси. Резитбата може да помогне в опитите това да се избегне. Изтънете плодовите пъпки, като ги търкате в клона с палеца и пръстите си. Това предизвиква дървото да дава по-скромна годишна продукция, оставяйки задоволително запаси за идната година.

Зимна резитба би трябвало да се прави по време на спящия сезон, преди пъпките да стартират да набъбват и за предпочитане в ден, когато температурата е над 0°C (края на ноември до началото на март). Повечето заболели дървета са в заспалост през зимата, което понижава разпространяването на инфекцията.
Резитбата не е единствено просто ампутиране на клони, а е изключително значимо по какъв начин се реже и къде, което ще се отрази на метода на растежа на дървото. Отрязването би трябвало да се прави при 45-градусов ъгъл, в случай че ъгълът на разреза е по-голям, тогава клонът ще бъде прекомерно открит и няма да се възвърне.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР