Air Force One е известният транспортен самолет на президентите на

...
Air Force One е известният транспортен самолет на президентите на
Коментари Харесай

Любопитни факти за Air Force One, самолетът на американския президент

Air Force One е известният транспортен аероплан на президентите на Съединени американски щати още от края на 80-те години на предишния век. Той е прочут по целия свят със своята бяла, синя и златна ливрея, която с типа си отбелязва идването или заминаването на една от най-властните персони на планетата.

С толкоз значима и неповторима роля е напълно естествено към самолета да има доста забавни обстоятелства и завладяващи истории. Ето лист с някои от тях.

 B-747 Iberia

Air Force One е модел VC-25 – мощно модифицирана версия на дълготрайния пътнически аероплан Boeing 747. В момента съществуват единствено два такива самолета и двата могат да служат като Air Force One. Те могат да бъдат разпознати по номерата на опашките им – 28000 и 29000.

Интериорът на самолета е персонализиран съгласно потребностите на главнокомандващия, само че също по този начин е модифициран и за не толкоз блестящите условия на ролята му. Една такава смяна е прибавянето на способ за зареждане с гориво по време на полет, което дейно дава на Air Force One безкрайно време във въздуха.

Въпреки че има тази потребна функционалност, самолетът в никакъв случай не е имал потребност да я употребява, до момента в който транспортира президент.

 Secretary Blinken Prepares to Depart Joint Base Andrews on his First Trip as Secretary of State (51038279141)

Както се и чака, Air Force One носи голямо количество електроника за отдих, връзка и изобщо ръководство на страната. Обикновено технологията на борда на аероплан във въздуха е уязвима, само че електрониката в Air Force One, е предпазена против хакерски офанзиви и електромагнитни импулси. За физически офанзиви самолетът има разнообразни способи на обърка идващите ракети, а прозорците му са устойчиви на патрони.

В допълнение към това, самолетът носи систематизиран вид „ съвременно предпазено информационно съоръжение “. Белият дом подсигурява, че Air Force One съдържа всичко, от което президентът се нуждае, с цел да управлява страната, даже до момента в който е в полет.

Въпреки че би трябвало да придвижва обкръжението на президента, техния багаж и цялото съоръжение на борда, Air Force One не е муден. Той може да лети със скорост над 960 километра в час, по -бързо от общоприетата цивилна версия на 747, която пътува със скорост към 900 километра в час.

и

Air Force One може да транспортира 76 пасажери, в това число президента. За да отговори на потребностите им, самолетът, с трите си етажа, има офис, баня, спалня, 85 телефона и конферентна зала, която да служи като Овалния офис във въздуха. За всевъзможни медицински проблеми или незабавни случаи Air Force One има лична здравна стая, операционна и доктор, който пътува със самолета при всеки полет.

За да се погрижи за многото усти на борда на самолета, Air Force One има две кухни, които имат потенциал да нахранят 100 души едновременно и да обезпечават до 2000 хранения на един полет.

Още една от странностите на Air Force One. Това се прави по две съществени аргументи: сигурност и да се даде опция за бързо политане, в случай че е належащо. Маневрирането на подобен огромен аероплан в и отвън летищен терминал е сложен развой и може да коства на президента скъпо време в изключителна обстановка.

За благополучие Air Force One има свои лични вградени стълби, тъй че не е нужно да разчита на тези на летището.

Светлосиният цвят на екстериора, който сега носи най-новия аероплан на Air Force one, е по концепцията на първата дама Джаки Кенеди* и индустриалния дизайнер Кен Уолш. Джаки работи върху цветовата скица за интериорния дизайн на самолета и незабавно е привлечена от светлосиньото, което в този момент украсява и външната му част.

Кен Уолш, създател на „ Air Force One: История на президентите и техните самолети “, споделя, че госпожа Кенеди „ счита, че е обикновен, само че запаметяваща се цвят, а президентът Кенеди беше склонен “, сподели той.

* На фотографията Джаки, към момента в своя измърсен с кръв след убийството на мъжа й розов костюм на Chanel, седи до Линдън Б. Джонсън, до момента в който той поставя президентската си клетва, на борда на Air Force One

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР