Аида ПаникянПодготвяните промени в Закона за социално подпомагане са революционни.

...
Аида ПаникянПодготвяните промени в Закона за социално подпомагане са революционни.
Коментари Харесай

Срещу мизерията

Аида Паникян

Подготвяните промени в Закона за обществено подкрепяне са революционни. От години се приказва, че обществените помощи би трябвало да се дефинират по явен аршин, а обезпеченият най-малък приход (ГМД) не е подобен. Преди години ГМД бе самобитно мерило на минималната прехрана за живот, само че от десетина години загуби смисъла си и покачването му се свързваше не с същинския живот, а с положителната воля на властта.

Обвързването на месечните, целевите и еднократните помощи с линията на беднотия, в случай че не друго, най-малко ще отнеме правото на оправдания на идващите ръководещи от рода на: " Криза е, няма пари в бюджета за увеличение на помощите... "

За такава смяна би трябвало куражлия човек с мислещ екип зад тила си, какъвто е сегашният министър от Българска социалистическа партия Георги Гьоков.

Девет години обезпеченият най-малък приход не бе променян. Девет години, първите от които със замразени заплати, пенсии, помощи за най-уязвимите хора в обществото. На десетата предизборна година заваляха похвали, че ГМД се нараснал с... 10 лв.. От това бедните не станаха по-заможни. Но през днешния ден самотни родители, самотни старци, сираци и впрочем към този момент имат вярата, че ще получат почтено подкрепяне от страната, а не надменно отношение и подритване от гише на гише.

От няколко години специалисти приказват интензивно за Европейския дирек за обществени права. Но дали бедните се интересуват от гръмките приказки на " огромните " или от въпросния дирек? Дали е значимо за тях основата за обществената помощ ГМД ли е или линията на беднотия?

Единственото, което интересува бедните, е дали на следващия ден ще има пари за самун. Основна грижа на страната е да ги поддържа. Защото се оказва, че през последните 10-12 години редовно е нарушаван салдото сред три значими знака за богатство - ГМД, линия на беднотия, минимална заплата. А безумните и нескопосани градежи на автомагистрали обрекоха на последна бедност стотици хиляди, сложиха ги в обществена изолираност, заболявания и преждевременна гибел.

Днес се молим всички този план за смяна в Закона за обществено подкрепяне да бъде доведен до дъно. Надеждата на стотици хиляди българи би трябвало да бъде облечена в бързи дейности от страна на държавното управление. Не бива да се позволява днешният възторг да бъде засенчен от администрация или " скрити " малки врати в законодателството, които в името на пестенето в бюджета да хвърлят на улицата още повече небогати.

Защото бедността не е липса на пари, а липса на опция за избор. Тежкият избор по какъв начин да живееш и по какъв начин да остарееш.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР