Агрокомпанията Кристера“, част от борсовия холдинг Агрия Груп Холдинг, ще

...
Агрокомпанията Кристера“, част от борсовия холдинг Агрия Груп Холдинг, ще
Коментари Харесай

„Кристера“ строи нов завод за преработка на олио в Северна България

Агрокомпанията „ Кристера “, част от борсовия холдинг „ Агрия Груп Холдинг ", ще строи нов цех за преправка на слънчогледово олио в Северна България. Общата стойност на плана е 75 млн. евро, като сдружението ще употребява 35 млн. евро заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ). Средствата от него ще бъдат вложени в построяването въз основата и в закупуването на железопътни вагони за превозване на хранителни масла.

Споразумението сред банката и компанията е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от 372 милиарда евро спомагателни вложения в интервала 2021 – 2027 година Европейската стратегия притегля вложения за политическите цели на Европейски Съюз, като зеления преход, конкурентоспособността, нововъведенията и устойчивата инфраструктура.

С поддръжката от InvestEU и Европейска инвестиционна банка, „ Агрия Груп Холдинг ", която е един от водещите производители и търговци на зърно в България, ще усъвършенства личното си произвеждане на слънчоглед и ще усъвършенства достъпа си до външните пазари. Проектът ще сътвори и нови работни места и ще насърчи устойчивостта и жизнеспособността на селските региони.

Новото преработвателно дружество за сурово слънчогледово олио ще бъде издигнато в град Попово, Северна България. В него ще се употребяват безотпадъчни екологични технологии, които ще благоприятстват климата посредством производството на възобновима сила от отпадъчните люспи на слънчогледовите семена.

Проектът, който се чака да бъде въведен в употреба през втората половина на 2027 година, включва закупуването на железопътни вагони за превозване на продукцията до черноморското пристанище на Варна, като по този метод ще бъдат понижени излъчванията на парникови газове от авто товарен превоз.

С наслада поддържаме селскостопанския бранш в България посредством това ново съглашение с „ Агрия Холдинг Груп ", ориентирано към модернизиране и разширение на активността му. Това е план, който ще подтиква районното и икономическото развиване на страната по резистентен метод, като финансира вложения в по-слабо развъртян район на Европейски Съюз и по този метод ще насърчи общественото доближаване и справедливия напредък “, съобщи вицепрезидентът на Европейската капиталова банка Кирякос Какурис.

От „ Агрия Груп Холдинг “ също акцентират значимостта на плана за групата, допълвайки, че ще сътвори опция за основна диверсификация на комерсиалния оборот, за понижаване на комерсиалните зависимости и за нахлуване на нови крайни пазари и дестинации.

Паралелно с това този план има значително районно и икономическо значение, защото неговото осъществяване ще докара до основаването на забележителен брой нови работни места, ще усъвършенства и усъвършенства логистиката по напредване на първични материали и материали, замествайки ги с индустриален краен артикул, а също по този начин ще докара и до обилни икономии от мащаба от финансова и оперативно управническа позиция “, съобщи изпълнителният шеф на „ Агрия Груп Холдинг " Емил Райков.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР